Havadan karadan trafik gözaltında

İZMİR’de özellikle salgın illetinden sonra sürekli trafik yoğunluğundan söz edilir oldu. Yeni yol, çözüm, proje önerileri dile getiriliyor, bulaş endişesi yüzünden özel araçla dolaşımın gözde olduğu, toplu ulaşımdaki yolcu sayısının bir ara geçmişe oranla oldukça düştüğü dile getiriliyor. Bana göre özellikle aşının devreye girmesinden sonra toplu taşım araçlarına ilgi arttı gibi. Trafikten neden söz ediyorum bugün?

Haberin Devamı


EN YETKİLİ AĞIZDAN
Geçenlerde İzmir Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsağulu ile sohbet olanağı buldum. Yıllar önce ilginç bir konu üzerine tanışmıştık. Neler yapıldığını, yapılacağını sordum. Öncelikle İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne’nin trafiğe çok önem verdiğini ve büyük destek verdiğini iletti. İşte, Şamil Özsağulu’dan İzmir’de trafikle ilgili dinlediklerimden özet:
YAKALANMA RİSKİ ARTIRILDI
* İlimizde trafik yoğunluğunun azaltılması için mevcut alt yapı sorunları da göz önünde bulundurularak ana arterler hatalı parklardan arındırılmak suretiyle şerit disiplininin sağlanması hedeflenmiştir.
* Trafik polisinin ilin her kesiminde görünür olması sağlanarak vatandaşın trafik kurallarına uyma eğilimi artırılmış, sivil denetimlerle de algılanabilir yakalanma riski duygusunun en üst düzeye çıkarılması hedeflenmiştir.
HELİKOPTER VE DRONE
* İlimiz dahilinde yapılan denetimlerin daha etkin olması, trafik kazalarının azaltılması ve sürücüler üzerindeki algılanabilir yakalanma riski duygusunun artırılabilmesine yönelik helikopter ve drone destekli denetimlere ağırlık verilmiştir.
* İlimizde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları analiz edilmiştir. Alınan veriler doğrultusunda hedef planlı denetlemeler gerçekleştirilerek ölümlü ve yaralanmalı kazaların sayısında ciddi oranda düşüş sağlanmıştır.
MOTOSİKLETLER ÇOK ÖNEMLİ
* Pandemi ile birlikte kullanım oranı daha da artan motosiklet cinsi araçlar ilimizde meydana gelen ölümlü kazaların büyük oranını oluşturmaktadır. Bu nedenle motosiklet cinsi araçlar ve sürücüleri üzerindeki denetimlere ağırlık verilmiş, sürücülerin koruyucu tertibat kullanımı en üst düzeye çıkarılmıştır.
* Ayrıca motosiklet cinsi araçları kullanım amacı dışında kullanarak hurda malzeme taşıyan ve trafiği büyük ölçüde tehlikeye sokan motosiklet sürücülerine gerekli cezai işlemler uygulanarak araçlar trafikten men edilmiştir.
KIRLANGIÇLAR DAHA AKTİF
* Bisikletli Trafik Polisleri Tim Amirliği (Kırlangıçlar) daha aktif hale getirilerek ilimiz sahil şeridinde bulunan yaya ve bisiklet yollarının motosiklet sürücülerince kullanılmamasına yönelik denetimler yapılarak yaya ve bisiklet sürücülerinin daha huzurlu ve güvenli seyahat etmesi sağlanmıştır.
* 2021-2022 eğitim öğretim yılının örgün olarak başlaması ile birlikte öğrenci ve personel taşımacılığı yapan araç ve sürücülerinin mevzuata uygun şekilde taşımacılık yapıp yapmadıklarına yönelik denetimler yapılmıştır.
KORSANLARA AMAN YOK
* Yapılan denetimlerde korsan taşımacılık olarak tabir edilen ilgili belediyeden izin almadan taşımacılık yaptığı tespit edilen araç şoförlerine gerekli cezai işlemler uygulanarak araçlar trafikten men edilmiştir. Ayrıca ikiz plaka kullandığı tespit edilen iki korsan servis aracına da ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli idari ve adli işlemler uygulanmıştır.
* Kazaların azaltılması, vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmeleri adına denetimlerimiz devam etmektedir.

---------------------------
BİR ALINTI

Haberin Devamı

İnsanlar henüz toplu
ulaşıma yönelmiyor

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, İzmir Ekonomik Koordinasyon Kurulu’ndaki konuşmasıyla ilgili haberden, trafik yoğunluğuyla ilgili bölümü de aktarayım: “Pandemi öncesinde kent içerisinde günde 1 milyon 900 bin yolcu taşınırken, pandemiden sonra bu rakam günlük 200 binlere kadar düştü. Yavaş yavaş bir artış yaşandı. 500-600-800 binlere doğru geldi.
SIKINTI BÜYÜDÜ
Daha yeni 1 milyon 600 binlere çıktık. Hala insanlar toplu ulaşıma yönelmiyor. Bu insanlar bu şehri terk etmedi. Bu şehirde yaşamaya devam ediyorlar. Yeni insanlar da geliyor ama herkes kendi özel aracıyla ulaşımı sağlıyor. Şehrin altyapısındaki ulaşım ağlarıyla ilgili var olan sıkıntılar, böylece çok daha fazla büyümüş oldu.”

----------

Haberin Devamı

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN

Yazarın Tüm Yazıları