Esnaftan alışveriş ve yerli malı vatandaşlık görevidir

BU ara salgın yüzünden zorunlu kapanan işyerleri, esnafın darboğaza girmesi ve de açıklanan destek paketi gündemde ya. Destekleri her esnaf doğal olarak kendine göre yorumluyor, kimi mutluluğunu dile getiriyor, kimi yetersiz buluyor.

Haberin Devamı

 

Ben bugün esnafın, “Bizden alışveriş yapın, yerli malı alın” çağrısına değineceğim. Bu konuda da üst kuruluş olan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu’ya kulak vereceğim.

NEFESTİR AMA YETMEZ
Önce Mutlu’nun destek paketiyle ilgili görüşlerini özetleyeyim. Kira ve nakit desteğini başlangıç için olumlu adım olarak görüyor, iyi niyetli yaklaşımlardan mutlu olduğunu vurgulayıp, emeği geçenlere teşekkür ediyor. Mutlu, “Hibe ve kira yardımları yeterli olmasa da, ayakta kalma mücadelesi veren üyelerimize bir nebze olsun nefes aldıracaktır. Ancak ekonomik krizin sosyal krize dönüşmemesi için ilave ve daha güçlü önlemlere de ihtiyaç duyulmaktadır” diyor.

HERKES ONU KULLANMALI
Gelelim konumuza... Önce çocukluğumdaki, “Yerli malı, yurdun malı... Herkes onu kullanmalı” sözünü anımsıyorum ve devam... Salgın döneminde küçük işletmelerin dayanma gücü kalmadığını savunan Mutlu, 12-18 Aralık arasında Yerli Malı Haftası’nın kutlandığını anımsatarak, yerli malı tüketimine daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor, işte görüşlerinden özet:

Haberin Devamı

EKONOMİK MÜCADELEYE KATKI
“Türkiye’nin bu zor günleri birlik ve dayanışma içinde aşacağına inanıyoruz. Birbirimize sıkı sıkıya kenetlenmeli, tüketimimizde ithal ürünler yerine yerli malına öncelik vermeliyiz. Alışverişlerimizde de toplumsal yaşamda önemli işlevleri bulunan, her birimizin akrabası veya arkadaşı olan esnaf sanatkarları tercih etmeliyiz. Yerli malının en fazla esnaf sanatkarlarda bulunduğunu unutmamalıyız. Bu şekilde ekonomik mücadeleye katkı vermek bir vatandaşlık görevidir.

ÜRÜN SEÇERKEN DİKKAT
Vatandaşlarımızın ürünü seçerken bar kodunun 869 ile başlamasına dikkat etmesi, benzer yerlisi varsa ithal ürünü tercih etmemesi zorunluluk haline gelmiştir. Yerli ürün tercihi, işsizliğe karşı mücadeleye ve ülkenin kalkınma çabalarına destek olmak demektir. Yerli malı en çok esnaf sanatkarda bulunur. Bu noktada vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyoruz. Sıcak paranın yurt dışına çıkmasına vesile olan AVM’ler yerine esnaf sanatkarı tercih edin.

Haberin Devamı

BİRLİKTE AŞACAĞIZ
Ekmeğinizi fırından, ihtiyaçlarınızı mahalle bakkalından, meyvenizi manavdan, etinizi kasaptan alın. Genellikle yerli ürün satan veya üreten, milyonlarca insanın geçimine imkan veren, kazandığını yine çevresinde, ilinde harcayarak ekonomiye destek veren esnaf sanatkarlardan alışveriş etmeye özen gösterin. Bu zor süreci küçük işletmelere destek olarak ve yerli malı kullanarak hep birlikte aşacağız.”

-----

BİR İSTEK
Alkollü içki satış
yasağı kaldırılsın

HAFTA sonları sokağa çıkma yasağında 10.00-17.00 saatleri arasında açık kalabilen bakkal, market gibi işyerlerinde alkollü içki satılması yasaklandı. Tekel bayileri kapalı olduğu için haksız rekabeti önlemenin amaçlandığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

ESNAFA SON DARBE GİBİ
İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı da esnafın çok zorda olduğunu belirterek, içki satışı yasağına değindi: “Aralık ayında pandeminin daha da ağırlaşması nedeniyle bazı ek tedbirlerin alınması gerekmiş, ancak bu tedbirler zaten can çekişmekte olan esnafımızı tamamen bitirme noktasına getirmiştir. Hafta içi çalışma süreleri iyice kısaltılmış, hafta sonları sokağa çıkma yasağı nedeniyle esnafın satış yapacağı kısıtlı saatlerde alkollü içki satışı yasağı getirilerek son darbe vurulmuştur.

SORUNLARI AĞIRLAŞTIRIYOR
Devletine yük olmak istemeyen alın teri ile çalışarak vergi, SGK, kredi gibi ödemelerini zamanında yapmak isteyen esnafımıza bu sıkıntılı dönemde açık olduğu saatlerde alkollü içki sattırmamak, onları kendi içlerinde ayırıma tabi tutmak sorunları daha çok ağırlaştırmaktadır. Bu yasak hem müşterilerle esnafın arasını bozmakta, hem de kolluk kuvvetlerini meşgul ederek iş yüklerini gereksiz yere artırmaktadır.

Haberin Devamı

YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ
Esnafımız hayatta kalabilmek için destek beklemektedir. Bütün sorunlara son bir haftada yeni eklenen alkollü içki satış yasağının kaldırılması, esnafın kendi içinde yaratılan yapay ayırımlara gidilmemesini, bu kararların yeniden değerlendirilmesini yetkililerden istiyoruz.”

-----

BİR ALINTI
Zihin acı çeker, beden haykırır... (Baba 3 filminden)

Yazarın Tüm Yazıları