Eskileri bırak yenisine bak

İzmir Enternasyonal Fuarı, cuma günü açılıyor. Bu kez Kültürpark’ın adına daha uyumlu gibi.

Haberin Devamı

85’İNCİ İEF AÇILIYOR

‘Nerede o eski fuarlar’ demek
yerine artık yenisine bakmalı

İZMİR Enternasyonal Fuarı, cuma günü saat 18.30’da Lozan Kapısı’nda düzenlenecek törenle 85’inci kez açılıyor. Bu yıl, “Gelecek İzmir’de” sloganıyla yola çıkılmış. Tanıtımlardan anlaşıldığına göre, 85’inci İEF, eğlence, sanat, müzik, tiyatro ağırlıklı. “Çim konserleri, İzmir Sanat Etkinlikleri, Sinema Burada Festivali, müzikal ve sahne şovları, tiyatrolar, caz geceleri, sokak gösterileri, çocuk kulübü, çeşitli sergiler, söyleşiler, çeşitli sanat atölyeleri, drone yarışları, grafiti etkinlikleri, yoga ve zumba” ilk ağızda sayılabilecek başlıklar. Tabii ki, “İzmir İş Günleri Toplantıları” gibi yatırımcıyı ilgilendiren yanı da olacak Fuar’ın.


GEÇMİŞE YOLCULUK
Ve bir yazıdan alıntı özeti:
“1940’larda acımasız savaşın tarafları olan Nazi Almanyası ile İngiltere ve İtalya’yı, 1980’li yıllarda cephede çarpışan Irak ve İran’ı burada buluşturduk. Sosyalizmle kapitalizmin boy ölçüştüğü Amerikan-Rusya rekabetini en yakından hisseden bizdik. Uzay araçlarını, uyduları, Soyuz’ları, Apollo’ları ilk kez biz gördük.

Haberin Devamı


İLKE KEZ BİZ TANIDIK
Türkiye’nin ilk otomobilini, ilk yürüyen merdivenini, ilk buzdolabını, ilk televizyonu ve ilk robotu herkesten önce İzmir Fuarı’nı gezenler gördü. Radyo nedir bilmeyen bir nesil bilgisayarla burada tanıştı.
Magazin dünyasının ışıltılı yaşamını da burada tanıdık. ‘Sanat Güneş’lerini, ‘Süper Star’ları, ‘Minik Serçe’leri ilke kez burada görüp sevdik. Fuarımızı ve fuarcılığımızı büyüterek yaşatmayı, bir görevden de öte, ‘boynumuzun borcu’ olarak biliyoruz.”


BELLEKLER TAZELENDİ
Bu satırlar Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun. Bana göre, İEF’de geçmişi arayanlara, belleklerini tazeleme fırsatı vermiş. Eski fuarların fotoğrafını çekmiş bir anlamda. Türkiye’de TV olmadığı dönemde eğlence ve sanat dünyasının merkezi olmuştur Fuar. Dünyanın o dönemdeki koşullarında devletlerin gövde gösterisi sergilediği, firmaların katılım için yarıştığı eski İEF, tabii ki yinelenemez, özellikle dev ‘Fuar İzmir’ alanı yapıldıktan sonra.

Haberin Devamı


YAŞANIP DERS ÇIKARILMALI
İzmir’in göbeğinde kalan en önemli yeşil alan Kültürpark, sponsor desteğiyle, belki de bu kez adıyla daha uyumlu etkinliklere ev sahipliği yapacak. Sonuç olarak sürekli eskiyi özlemek yerine yenilikler görülmeli, dileyenler tadına varmalı, tabii ki eleştiriler olmalı, 4 Eylül’den sonra da dersler çıkarılmalı. Neydi slogan? “Gelecek İzmir’de...”

-----



OTOBÜSE DE DOLMUŞA DA BİNMELİ

Milletvekilliği asla
halktan kopmak değildir

“Milletvekilleri dolmuşa otobüse de binmeli” dedim geçen cumartesi günü. Sevgili meslektaşım, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, bir mesaj gönderdi, aynı görüşü paylaştı:
“Aslında otobüse ve dolmuşa binmek bir anlamda halkla iç içe olmayı içeriyor. Milletvekili olmak asla halktan kopmak ve halkın dışında bir yaşamı sürdürmek değildir, öyle olmamalı. Gerek İzmir’de, gerekse Ankara’da ve diğer kentlerimizde otobüse de raylı sisteme de vapura da binen ve toplu taşım araçları ile seyahat eden bir vekilim.

Haberin Devamı


KADINLAR: İLK KEZ GÖRÜYORUZ
Bir keresinde Bornova otobüsünde kadınlarımız beni alkışladığında utanmış ve sormuştum:
- Niye alkışlıyorsunuz, diye...
Kadınlar yanıtlamıştı:
- Biz ilk kez bir vekilimizi otobüste görüyoruz.
Halkımızın bindiği toplu ulaşım araçlarına ben ve benim gibi pek çok CHP’li vekil binmektedir, doğrusu budur diye düşünüyorum.”

-----


BİR ALAÇATI GÖZLEMİ

Durum gerçekten vahim

“Bu rüzgar giderse Alaçatı’yı da götürür...” Serkan Ocak’ın önceki gün Hürriyet Pazar’daki yazısının başlığı böyle... Ocak, Alaçatı’da sörfün durma noktasında olduğunu savunuyor, “Alaçatı plansız, kontrolsüz bir büyümenin kurbanı olma yolunda ilerliyor. Gittik yerinde inceledik... Durum gerçekten vahim” diyor. Gözden kaçıran Alaçatı sevdalılarına anımsatayım istedim.

-----

Haberin Devamı

DOST VE ARKADAŞ
Arkadaş, el uzatıp seni yerden kaldırandır. Dost ise, onu da aşağı çekeceğini bildiği halde, sen daha düşerken el uzatandır. Goethe

Yazarın Tüm Yazıları