‘Çocuklar okusun’ dediler şimdi kitap bulaştırıyorlar

ŞUBAT başında İzmir’deki sel sonrası, “O selin yarasını kitapla saralım” demiştim: “İzmir’deki son sel, gazeteci İbrahim Irmak’ı da vurdu. Haber Hürriyeti Gazetesi’ni su bastı, büyük zarar oluştu. Irmak, kaybettiği oğlunun anısına kurulan kütüphaneler için toplanan kitapların zarar görmesine kahroldu. Çağlayan Irmak adına 12 kütüphane kuruldu, sırada iki tane daha vardı. İbrahim Irmak, ‘Orada çok çok kıymetli kitaplar vardı... Yaklaşık 7 bin kitabı yeniden nasıl sağlarım şimdi’ diyor. Ve benden çağrı: “Haydi kitap bağışına...”

Haberin Devamı

 

ÇOK DEĞERLİ BİR NOT ALDIM
Bu yazıdan sonra ünlü spor insanı, gazeteci-yazar, Futbol Federasyonu eski başkanlarından Kemal Ulusu’dan çok değerli bir not aldım:
“Atatürk’ün kütüphanecisinin oğlu olarak ben de bir kitap ve kütüphane sevdalısıyım. Selçuk’tan Emine Bekdemir hanımefendi, hiç tanışmadığımız halde, ‘Atatürk’ün Yanı Başında’ kitabımı okuyup, rahmetli babacığım Nuri Ulusu adına kütüphane oluşturunca dostluğumuz başladı. Açtıkları kütüphanelere, çevremi de devreye sokarak kitaplar yollatmaya başladım ve bu destek gittikçe de büyüyor.”

BEŞ YIL ÖNCE ÇAKILDI KIVILCIM
Ulusu, notunda bu çabaya destek de isteyince, Bekdemir’le iletişim kurdum ve söz onda:
“Çocuklarımızla Okuyoruz Kitap Kulübü, 2016 Ocak ayında çoğunluğu öğretmen olan bir grup anne tarafından, çocukları ile aynı yazarın kitaplarını okuyup, birlikte yazarı ile kitabı konuşma, tartışma atölyeleri düzenleyerek geleceğe güzel anılarla hakim olmak amacıyla kurulmuştur.

Haberin Devamı

AMAÇ İYİ OKUYUCU OLMAKTI
Amacımız kitapları hayatımızın bir parçası yapmak ve iyi okuyucular olmaktı. Her ay bir toplantı yapıyor, kitapta geçen bir yiyecek varsa masamızı onunla donatıyor, bir şey bulamazsak kitabın kapağının pastasını yaptırıyorduk. Okuduğumuz kitabın konusunun geçtiği yer yakın ise yazar ile oraya gezi düzenleyip, kitapta geçen lokantada yemek yiyor, kahvede kahvemizi içiyorduk.

YAZARLA KONUŞUYORUZ
Çocuklar ‘Tesla’ kitabını okuduklarında Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü’nde ‘Tesla’ deneyi yapmak için 2 otobüs yollara düşmüştük mesela... Ocak ayında beş yılımızı doldurduk. Bu süreye neler sığdırdık neler... Yüzün üzerinde yazar buluşması yaptık, pandemi öncesi ayda bir kitap okurken, şimdi 3-4 kitap okuyor ve yazarı ile kitabı mutlaka konuşuyoruz.

İLKİ NURİ ULUSU ADINA
Bu beş yıllık süreçte bizden kitap desteği isteyen Türkiye çapında, Doğu’sundan Batı’sına tüm okullara kitap ve giyecek yardımı yaptık. Bu kitapları gönderirken, ‘Biz niye kütüphane açmıyoruz’ dedik. Üç yıl süren kitap toplama ve uygun mekanı bulma çalışmasından sonra, Selçuk Nuri Ulusu Çocuklarımızla Okuyoruz Kütüphanesi’ni 30 Mart 2019’da açtık.

Haberin Devamı

KAHRAMANIMIZ GÜZELGÖZ
Aydın Germencik Selatin Mahallesi Muhtarı’nın eşinden gelen bir çağrıya yanıt vermeden duramadık ve 21 Aralık 2019 Dünya Roman Kahramanları Günü’nde, ‘Bizim roman kahramanımız Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’dür’ dedik ve Selatin Mustafa Güzelgöz Kütüphanesi’ni, ailesiyle bir eşeğin heybesine doldurduğumuz kitaplarla açtık.

MERHUM EŞİN KÖYÜNE DE
Ekim 2019’da Lions Kulübü’nden arkadaşların yardımıyla, rahmetli eşim Atilla Bekdemir’in adına, memleketi olan Reşadiye Yağsıyan Köyü’nde kitaplık kuruldu. Muhtarların isteklerine, ‘hayır’ demedik ve Ekim 2020’de, Hıdırbeyli Çete Ayşe Mahalle Kütüphanesi’ni okuyucularla buluşturduk. Mursallı Ortaokulu’na kitap desteğinde bulunduk. 1 Şubat 2021’de Germencik Balatçık Öğretmen Niyazi Kütüphanesi’ni okuyucular için hazırladık.

Haberin Devamı

YAKIN ÇEVREYLE SINIRLI DEĞİL
Kütüphanelerimizi açarken Germencik’i tercih etmemizin nedeni, belediyenin bize mekan ve tefrişat desteği sağlamasıdır. Tabii ki, çalışmalarımız sadece yakın çevre ile sınırlı değil. Nizip Bağlıca Köyü İlkokulu’na yine Lions desteği ile bir kütüphane kazandırdık. Diyarbakır Ergani’de Cahit Sıtkı Tarancı İlkokulu’na kitap desteğine devam ediyoruz. Son Roman Kahramanları Günü’nde, ‘Bizim kahramanımız Birnur Şener’ dedik ve Burdur Gökçebağ Ortaokulu’na ‘Birnur Şener Kütüphanesi’ açmanın heyecanını yaşıyoruz.

KATKI SAĞLAMAK İSTEYENLERE
Bu kütüphanelerin tamamını bize inanan güzel dostlarımızın gönderdiği bağış kitaplarla açtık. Bu konuda Mustafa Kemal Ulusu ve arkadaşlarına, Ece Ataer Kitap Kulübü’ne çok teşekkür ederiz. Kitap göndermek isteyenler e.bekdemir1968@gmail.com adresinden bize ulaşabilirler.”
Çok da söze gerek yok... Bol kitap diliyor, kolay gelsin diyorum.

Yazarın Tüm Yazıları