Çağlayan’ın anısına ‘Aydınlanma yolu’

“Bir Çağlayan Irmak vardı” demişim 15 Mart 2011’de... Bir gün önce, koca bir ‘Günaydın’ çekmeme karşın, karşılık alamamıştım. Ve haberi vermişlerdi, Çağlayan trafik kazasında yaşamını yitirmişti: “Çağlayan’dan söz ediyorlardı. Telefonla konuştuğumuz Çağlayan”dan.

Haberin Devamı


SÜREKLİ GÜLEN FİDANDI
Yıllardır birlikte çalıştığım, acı, tatlı çok şey paylaştığımız, bizim İbrahim Irmak’ın büyük oğlu Çağlayan’dan. Arada karşıma çıkan, bizim ailenin tek tek hatırını sorup selam ileten Füsun’un büyük oğlu Çağlayan’dan. Ve birlikte çalıştığımız bizim deli dolu Tolga’nın ağabeyi Çağlayan’dan. Ve Çağlayan... Her zaman mahcup gibi. Sürekli gülen. Çevresine olumlu hava estiren. Gencecik. Fidan. Yaşamının baharında. Çağlayarak yaşama veda etti.”
SEN DE BİR MUM YAK
İbrahim Irmak, 13 Mart’ın en kara günü olduğunu vurguluyor, 32 yaşındaki Çağlayan’ın on yıl önce o gün yaşamını yitirdiğini anımsatıyor. Irmak, oğlunun adını yaşatmak için köylere, parklara kütüphaneler kurduklarını anlatıyor: “Dostlarımızla orada buluşuyoruz. ‘Aydınlanma yolunda sen de bir mum yak’ diyoruz.
ADINI YAŞATMAK İÇİN
‘Al götür oku getir’ prensibiyle çalışan kütüphanelerle, çocuklarımızın yetişmesini istiyoruz. ‘Ne kadar çok kitap okursa çocuklarımız, o kadar aydınlık olur yolları’ diye düşünüyoruz. Ve oğlum Çağlayan Irmak’ın adını yaşatmak için son nefesimize kadar sürdürmeye kararlıyız. Bu proje benim yaşamak için tek dayanağım. Hayata tutunmak için tek umudum… Ne kadar çok kütüphane açarsak, o kadar çok mutlu oluyorum.”
ON ÜÇÜNCÜ KÜTÜPHANE
Ve Çağlayan Irmak kütüphanelerinin on öçüncüsü, Ödemiş Çaylı’da törenle hizmete girdi. Ödemiş Belediyesi ve Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü’nün desteğiyle kütüphaneye 4 bin kitap konuldu. İbrahim Irmak, “Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak, kitapların sihirli dünyasında dolaştırmak istiyoruz. Soran, sorgulayan gençler yetiştirmek, bilgi toplumunun oluşması için, başka bir yol yok” dedi. Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş de, Çağlayan Irmak’ın anısını böyle yaşatmanın çok önemli ve anlamlı olduğunu vurgulayarak herkesi kütüphaneden yararlanmaya ve kitap okumaya çağırdı.
YÜREKTEN KUTLUYORUM
Evlat acısını çocuklara kitap okuma sevgisini aşılayarak unutmaya çalışan, oğlunun adını “kutsal” denilecek şekilde yaşatmaya çalışan İbrahim Irmak’ı kutluyor, “Çağlayan huzurla ve gururla uyuyordur” diyorum. Kolay gelsin. Çağlayan’ı sevgiyle anıyorum.

DİKKAT: “Aydınlanma Yolu’nda Sen De Bir Mum Yak. Köylere, Parkların İçlerine Kütüphaneler Kuralım” projesine kitap göndermek isteyenler için adres: 11/ 2 Sokak no 14- Zemin kat Üçkuyular Karabağlar/ İZMİR İbrahim Irmak: 0533 414 24 57


BİR CAN SIKAN HABER
Heykellere kim
neden saldırır

Haberin Devamı

ÇAĞLAYAN’ın anısına yürütülen projede önemli adımlar atılmasının duygusunu yaşarken bir tatsız haber. İzmir’de üç parktaki üç heykel kendini bilmezlerin hedefi olmuş. Haberi paylaşayım: “Bayraklı sahiline 2002’de yerleştirilen bakır dövme tekniğiyle yapılmış yalıçapkını heykeli, saldırıdan zarar görünce kaldırıldı.
YENİLERİ KONULACAK
Üçüncü Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı kapsamında 2015’te bronz malzemeden yapılan Bostanlı’daki boğa heykeli de parçalara ayrıldığı için götürüldü. Bayraklı sahilindeki boğa heykelini parçalayarak çalma girişimini çevredekiler önledi. Saldırganlar yakalanamadı. Büyükşehir Belediyesi zarar gören iki heykelin yerine yenilerini yerleştirecek.”
İzmir’e yakışmayanların heykellere saldırı haberi gerçekten can sıkıcı. İzmir, İzmirli böylesine saldırıları hak etmiyor. Umarım bu kendini bilmezler tez zamanda yakalanır, amaçları, niyetleri, saldırı nedenleri belli olur.

------------------


BİR DAVET VAR
İzmir Şiirleri
İzmirli Şiirler

Cem Seyhun Ünbay’dan: “Herkese merhabalı bi’duyuru! 18 Kasım 2021 Perşembe günü Bornova’da, İzmir Edebiyat Müzesi’nde, saat 15.00’te, ‘İzmir Şiirleri, İzmirli Şiirler’ seslendireceğim. Herkesi, hepinizi Merhaba’yla bekleriz.” (Yer: Erzene Mahallesi Gençlik Caddesi No.6/6 Büyükpark kapı karşısı, Zirai Mücadele Müdürlüğü bahçesi.)

Yazarın Tüm Yazıları