Bir 2022 reçetesi

HER yılın başında geleneğimiz oldu. Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzm. Dr. Ülkümen Rodoplu bir sonraki yıl için reçetesini sunar, ben de iletirim. İşte Rodoplu’nun 2022 reçetesi:

Haberin Devamı


“2021’de Kovid-19 sayesinde bağışıklık sistemimizi daha yakından tanıdık. Tanıdıkça da sevdik. Bağışıklık sistemimizin bizi hayatta tutmaya yaradığını öğrendik. Düşünsenize; Öğrenen, kendisini yenileyebilen, bedenimizi dışarıdan gelen tehditlere karşı koruyan, bizim için bedava çalışan bir sistem.
Bir mucize. Bir hediye.

ÖNCE KENDİNİZİ TANIYIN

Mucizeyi dışarıda aramak yerine ona sahip olduğumuzu anlayabilirsek, kıymetini de anlayabiliriz. 2022 için işte önerim: ‘Hayatta kalmak yetmez; ayakta kalmalıyız.’
Nasıl mı? Gelin bakalım:
Önce kendinizi tanıyarak işe başlayın: Yaşınız, hastalıklarınız, sevdikleriniz, sevmedikleriniz, alışkanlıklarınız, yaptıklarınız ve yapamadıklarınızı ortaya dökün... Yazın, notlar alın. Sağlıklı ve uzun bir hayat için doğru yönetmeniz gereken dört ana konu başlığı var:
* Beslenme. * Aktivite. * Uyku. * Stres yönetimi.

NASIL BESLENMELİYİZ

Beslenmenizi planlarken şuna dikkat edin: Yedikleriniz daha az, daha doğal ve daha temiz olmalı. Bir
de, daha yavaş çiğnemelisiniz. Yoğurt ve yumurta olmazsa olmazınız olsun. Et ve tavuğu azaltırken balığı artırın. Yeşil renkli sebzeleri her öğünde tüketmeye çalışın. Bol zeytinyağı, az tereyağı tüketin. Baharatları sofranıza getirmeye başlayın. Tarçın, zerdeçal, zencefil, rezene ve karabiber sadece tat için değil, aynı zamanda antioksidan olmaları nedeniyle de ayakta kalmamızı sağlamaktadır. Su içmeyi unutmayın. Bir bardak suya, bir tatlı kaşığı limon suyu ekleyerek alkali hale getirebilirsiniz. Bu da metabolizmayı hızlandırmaya ve yağ yakmanıza yardımcı olacaktır.
Akşam hava kararmadan ve az yemek yemeniz çok değerlidir. Akşam yemeği ile sabah kahvaltınız arasında 14 saat (16 saati geçmeyiniz) zaman bırakarak bağırsaklarınızın ve enerji kaynağı olan mitokondrilerinizin kendilerini temizleyebilmelerine fırsat vermiş olursunuz.

HAREKET ÇOK DEĞERLİ

Ayakta kalmak için aktif olmalısınız. Yürümek ve hareket etmek çok değerlidir, bunu da her gün yapın. Merdiven çıkmak, evde kaldığınız günlerde basit hareketlerle eklemlerinizi çalıştırmak çok değerlidir. Egzersiz, dolaşım sistemini güçlendirir ve hücrelerinize yeterince oksijen ulaşmasını sağlar. Ayrıca, doğru nefes almanıza yardımcı olur.

DELİKSİZ UYUMAYI ÖĞRENİN

Hareket ve egzersiz, kaliteli uyku için de olmazsa olmazdır. Uykunuzu yönetmeyi ve derin, deliksiz uyuyabilmeyi mutlaka öğrenmelisiniz. Bağışıklık sistemi derin uykuda devreye girer. Gün içerisinde dışarıdan aldığınız zararlı maddelerin temizlenmesi uykuda gerçekleşir. Radyasyon, zehirli maddeler, oksidanlar, serbest radikal adını verdiğimiz bizi hasta eden tüm maddelerin temizlenmesi uykudayken gerçekleşir. Uykunuzu kaçıran her neyse bunu bulup hayatınızdan çıkarabilmelisiniz. Özetle, uykunuzu yönetebilmelisiniz.

BUGÜN EN GÜZEL GÜN OLSUN

Haberin Devamı

Stresinizi de yönetebilmelisiniz. Evet; hayat hiç de adil değil. Ancak, yine de güzeldir. Hayatınız, birilerinden nefret edecek zamanı harcamak için çok kısadır. Bırakalım, sevdiklerimiz ağladığımızı görsün. Ağlamak, stres yönetimi için iyi bir araçtır. Geçmişimizle barışabilirsek, yarınımızı daha sağlıklı yönetebiliriz. En güzel giysilerinizi bugün giyin; en güzel takılarınızı bugün takın; evinizin en güzel odasını bugün açın. Bugün en özel gününüz olsun. Güzel, keyifli, neşeli, sevgi dolu olmayan her şeyden kurtulun.

KENDİNİZE SİGORTA: BİR DOKTOR

Haftada bir kilonuzu, ayda bir göbek çevrenizi, altı ayda bir tansiyon, nabız, solunum ve diğer fizik muayenenizi, yılda bir de genel kontrolünüzü yaptırmayı ihmal etmeyin. Yeri gelmişken şunu da anımsatmadan geçemeyeceğim: Hayatta kalmanız çok değerlidir. Kazalardan uzak durun. Aracınızı nasıl sigortalıyorsanız, evinize deprem ve diğer afetlere karşı sigorta yaptırıyorsanız kendinizi de mutlaka hastalıklara karşı sigortalamalısınız. Güveneceğiniz, iletişim
kurabileceğiniz, aradığınızda 7/24 ulaşabileceğiniz ve istediğinizde evinize gelebilecek bir doktorunuz olmalıdır.

GERÇEK MUCİZE SİZSİNİZ

Bugün sağlam kalabilirsek her şeyin üstesinden gelebiliriz. Sizin dışınızda hiç kimse mutluluğunuzdan sorumlu değildir. Mucizelere inanın. Başta da söylemiştim: Mucize sizsiniz. Gerçek mucize bedeniniz. Hayatta kalarak ve ayakta kalarak zaten mucizeyi gerçekleştiriyorsunuz. İyi yıllar...”

Yazarın Tüm Yazıları