Ağaran saçlar, kan dolan yaşlar

‘Seninle Bir Dakika’nın ürkek ve utangaç kızı da gitmiş; hayatın ve aşkın sillesini yemiş, yaşadıklarını bağırıp/çağırmadan, daha mühimi (sözler bunu yaptırmaya sevk edecek bir biçimde olmasına rağmen) ağla(t)madan seslendiren/aktaran bir Semiha Yankı gelmiş.

Haberin Devamı

1975 yılında katıldığımız ilk Eurovision’da (‘Seninle Bir Dakika’ ile) yarışarak bütün memleketin gözdesi haline gelen Semiha Yankı, son şarkısı ‘Tükendim’ ile günün hakim rengi/çeşidi arabeskin kapısını tıklatıyor. Kötü anlamda değil, iyi anlamda bir tanımlama/niteleme bu; böyle şarkılara da ihtiyacımız var ve yapılırken iyi yapılmış olması şartıyla, kendimizi kaptırmamamız için hiçbir sebep yok. Ümit Demir’e ait şarkıyı, kıymetli müzisyenlerimizden Ahmet Koç aranje etmiş. Şarkının ham halini bilemeyebiliriz ama Koç’un bu şarkıya çok şey kattığını tahmin etmek de zor değil. ‘Seninle Bir Dakika’nın ürkek ve utangaç kızı da gitmiş; hayatın ve aşkın sillesini yemiş, yaşadıklarını bağırıp/çağırmadan, daha mühimi (sözler bunu yaptırmaya sevk edecek bir biçimde olmasına rağmen) ağla(t)madan seslendiren/aktaran bir Semiha Yankı gelmiş. Tecrübe yani yılların sizden eksiltmek yerine çokça iyi bir şeyler katmasıdır bu.
Tükendim Semiha Yankı Ossi (5 üzerinden 3 yıldız)
Müziğin okunmasına katkı
Müzisyen ve yorumcu Selçuk Küpçük, müzik kadar yazmayı da ciddiye almış ve bu alanda çok kalem oynatmış bir isimdir. Yeni kitabı ‘Aşk ve Teselli’de müzik üzerine yazdığı yazıları bir araya getirmiş. Üzerine yazdığı isimler arasında Tanburi Cemil Bey ve Neşet Ertaş da var, Ergüder Yoldaş, Burhan Bayar ve Bülent Ortaçgil de. Küpçük bu yazıları yazarken elbette genel olarak müziğin peşindeymiş. Ama en az bir o kadar da, bu müzisyenlerin içinde oldukları toplumu ne kadar anladıkları ve anladıklarının ne kadarını şarkılarına aktarabildiklerinin de. Küpçük’ün kitabı okunduğunda, anlattığı isimlere ait şarkılar başka bir gözle görülebilir, bambaşka bir kulakla dinlenebilir.
Aşk ve Teselli/Susma’nın Müzikal Poetiği Selçuk Küpçük Kopernik

Haberin Devamı

Aşkın gücü üzerine
“Doldur desem bendeki yerini, bizzat kendin bile, inan yetemezsin” diyor Demet Sağıroğlu, son şarkısı ‘Sen Şimdi Aşk Diyeceksin’de. Aşkın büyüklüğü, gücü ve karşı tarafın karşılık vermiş ya da vermemiş olmasından tamamıyla bağımsız bir biçimde, insanı tepeden tırnağa sarmasının üzerine çok iyi, çok sağlam dizeler bunlar. Geçmişinde ‘Leyla ile Mecnun’ gibi masalların ya da efsanelerin bulunduğu bu topraklarda hiç şaşırtıcı değil aslında. Demet Sağıroğlu ve Sadettin Dayıoğlu işbirliğinin sürüyor oluşu da şaşırtıcı değil. Demet aradığı besteciyi buldu. İyi şarkı yapan besteciyi şarkıcı, iyi şarkıcıyı da besteci kolay kolay bırakmaz. Bırakmamalı. Bu işbirliği boydan boya bir albümle de taçlanmalı. Dayıoğlu ne kadar çok bestelese, Demet ne kadar fazla söylese, kulaklarımıza oturup kalmış son yılların pası/kiri, o kadar çabuk temizlenebilirdi.
Sen Şimdi Aşk Diyeceksin Demet Sağıroğlu Ossi ( 5 üzerinden 4 yıldız)

Yazarın Tüm Yazıları