Mustafa Çulcu

90+2’de tatil

24 Ekim 2016
Sahadan çekilen Eskişehir 3-0 mağlup olacak, 3 puanı silinecek

FATURASI AĞIR OLACAK

 

HAKEM Serkan Tokat son golden önceki faulü ve kırmızı kartı vermeyerek yanlış yaptı. Sonrasında yaşananlara gelince... Bu durumda hakemin sahada makul süre bekleyip bu sırada çekilen takımın kaptanını çağırıp, devam edip etmeyeceklerini sorması gerekiyordu.

Serkan Tokat bunu yapmayarak bir hataya daha imza attı ve doğrudan soyunma odasına gitti. İçeride sordu mu, bilmiyoruz.

 

HAKEM DÖNEMEZDi

 

Devamında Eskişehirlilere cezalar hatırlatılınca yaklaşık 20 dakika sonra sahaya döndüler. Ama artık çok geçti. Çünkü hakem soyunma odasına gitmişse maç bitmiştir. Tokat da soyunma odasına giderken maçı tatil ettiği için dönmedi. Dönseydi, düdüğü ve kokartı orada bırakması lazımdı.

Yazının Devamını Oku

Aldığınız eğitim UEFA, çaldığınız düdükler arabesk!

21 Ekim 2016
Avrupa kupalarında bu hafta oynadığımız maçlarda aleyhimize çalınan penaltılara ve çıkan kartlara baktığımızda ülke futbolu ve hakemliği olarak çıkaracağımız çok dersler var.

Öncelikle şunu belirtelim; tüm penaltılar ve kartlar doğruydu.

 

Hani şu taraftarların gönlünü kazanmak, duygularını şerbetlemek için uydurulan 'İtalyan ve Rus mafyası işbirliği' yorumları falan hikaye...

 

Eğer öyle olsaydı Beşiktaş'ın yediği, iptal edilen golde hakemler topun en son Marcelo tarafından oynandığı yorumunu katar ve golü iptal etmezdi. Beşiktaş'ın Aboubakar ile bulduğu, ofsayt olan galibiyet golünü geçerli saymazlardı! Haa, 'Rus hakem Sergei Karasev henüz bu düzey maçlar için yeterli ve arzu edilen kalitede değil' derseniz, saygı duyarım. 

 

FENERBAHÇE MAÇINDAKİ PENALTILAR 'CESARET VE STANDART KARAR'IN GÖSTERGESİ

 

Yazının Devamını Oku

Avrupa’da titiz Türkiye’de kafasına göre

20 Ekim 2016
HAKEMLER yine hatalarıyla futbolumuzun gündemine oturdular.

Kayseri-Beşiktaş maçında Hüseyin Göçek, F.Bahçe-Alanya maçında Alper Ulusoy, Başakşehir-Konya maçında Mete Kalkavan, Bursa-Osmanlı maçında da Fırat Aydınus’un hataları TFF’yi geçtim, UEFA ve FIFA’da bile bir sezon yetecek bollukta. Peki bu hakemler kim? Ülkemizin üst düzey ve FIFA hakemleri!

 

Avrupa Ligi veya Şampiyonlar Ligi’nde UEFA ve FIFA standartlarını uygulayanlar da Süper Lig’de kafalarına yönetenler de aynı hakemler. Üzücü olan ise, onlara kimsenin “Dur arkadaş sen ne yapıyorsun” demiyor veya diyemiyor olması...

 

MHK, hafta arası hakemleri eğitime aldı. Balayındaki Halis Özkahya’yı bile çağırdı. UEFA eğitimcisi Roberto Rosetti, yine ayağa basmalara çıkmayan sarı kartları, elle oynama kriterlerini, ceza alanı içinde yaşananları, verilmeyen penaltıları, aldatmaları, olgun atak başlangıcının engellenmesini, kayarak yapılan müdahaleleri, yapılan itirazlarda hakemlerin tutum ve davranışlarını anlattı.

 

İzlanda-Finlandiya maçında Finlandiyalı oyuncu tarafından Norveçli hakem Oddvar Moen’in formasından çekilip çevrilmesine kırmızı yerine çıkardığı sarıyı gösterip, “Bizim böyle hata yapan hakemlerle yolumuza devam etmemiz mümkün değil” diyerek, hakemlerin dikkatini çekti. UEFA’nın net tavrının ve anlayışının altını çizdi.

 

Yazının Devamını Oku

Derbi Palabıyık’ın

20 Eylül 2016
MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, 17 Nisan 2012’de NTVSpor’da “Dünyada ve Avrupa’da debileri belli hakemler yönetir. MHK’daki arkadaşlar bu tip maçları en az hatayla atlatacak hakemleri atamak zorundadır” diyor.

Biz de MHK Başkanı’nın penceresinden bakarak, Beşiktaş-G.Saray derbisinin hakemini bulmaya çalışalım.

 

22 hakem var. 5’i henüz hiç maç alamadı. FIFA hakemi Halis Özkahya sakat. Y.Kemal Uğurlu, Volkan Bayaraslan, Abdülkadir Bitigen, Ümit Öztürk, H.Umut Meler ve Serkan Çınar deneyimsiz.

 

Geçen hafta G.Saray-Rize maçına Tolga Özkalfa, Akhisar-Beşiktaş maçına da Bülent Yıldırım çıktı. Cüneyt Çakır, FIFA seminerinde. Mete Kalkavan, sezona iyi başlayamadı. Son yönettiği Kayserispor-G.Saray maçında tepkiler aldı. Alper Ulusoy ve Özgür Yankaya, performanslarıyla derbiler için henüz yeterli güveni veremiyorlar.

 

Fırat Aydınus, sezona iyi giremedi ve oldukça yıpranmış bir isim. Barış Şimşek, eski FIFA hakemi olmasına rağmen, nedendir bilinmez, bugüne kadar derbiler için düşünülen isimler arasında olamadı! Oysa sezona iyi başladı ve son yönettiği Ankara derbisinde de başarılıydı.

 

Yazının Devamını Oku

Bir de bu golü verseydi

28 Temmuz 2016
“Maçın hemen başında Fernandao’nun attığı nizami golü iptal eden İspanyol hakem büyük bir hataya imza attı. Gil Manzano illa faul kararı verecekse bu Fenerbahçe lehine olmalıydı.”

FENERBAHÇE-Monaco maçının İspanyol hakemi Jesus Gil Manzano, verdiği tartışmalı kararlarla karşılaşmaya damga vurdu.Ülker Stadı’ndaki maçın 5. dakikasında Salih Uçan’ın Monaco ceza alanına yaptığı orta sonrası yaşanan karambolde top ağlarla buluştu. Ancak İspanyol hakem Jesus Gil Manzano, Fernandao’nun kaleci Morgan De Sanctis’e faul yaptığı gerekçesiyle golü geçerli saymadı.Pozisyonu yorumlayan Merkez Hakem Kurulu eski başkanı Mustafa Çulcu, “Fernandao’nun golü nizamiydi. İspanyol hakem Manzano burada büyük bir hataya imza atarak golü geçersiz saydı” dedi. Çulcu, şunları söyledi:

 

FAUL VARSA O DA FERNANDAO’YA

 

Pozisyonda hakikaten bir faul varsa Fenerbahçe lehine penaltı olmalıydı. Siz Fernandao’nun çekilmesine hoşgörüyle bakıyorsanız, sonrasındaki faule de öyle bakmalısınız. Brezilyalı topa kafa vururken kaleci Fernandao’nun üstüne gelip boşa düşüyor, takım arkadaşı da kalecinin üzerine düşüyor. Ortada kalan topa herkes vurmak istiyor ve karambolde Fernandao topu vuruyor hakem, golü vermesi gerekirken faul uyduruyor. Bu pozisyonda kaleci elle tutmadığı ve topa ayakla hamle yaptığı için diğer futbolculardan bir farkı yok. 

 

FALCAO VE EMENİKE’NİN GOLLERİ NİZAMİ

 

Yazının Devamını Oku

Küme düşen hakemler Tahkim’e gidiyor

14 Temmuz 2016
Trabzonspor’un 3 maçındaki hataları nedeniyle 3 hakemin bir alt lige kaydırılması sonrası bir çok üst düzey hakem, “Aman bana şu, şu, şu takımların maçları gelmesin” endişesine girdi. Hakemler, bu sezon kimlerin diyet ödeyeceğini merak ediyor

TARİH, 6 Şubat 2004... Yer: İnönü Stadı... Maç: Beşiktaş-Gençlerbirliği... Konuk takım direkt serbest vuruş kullanacak, hakem düdük çalıyor, bu arada Beşiktaşlı Tayfur Havutçu vuruştan önce barajı ihlal edip, öne çıkıyor. Hakem bu ihlalden dolayı bir düdük daha çalıyor, oyuncular duruyor ama bu esnada vuruş gol oluyor, hakem golü geçerli sayıyor. Net bir kural hatası. İtirazlar sonucunda hakem de kural hatası yaptığını kabul ediyor ve maç tekrar ediliyor.
Bu hakem kim? FİFA kokartlı Kuddusi Müftüoğlu. Bu maçtan sonra hakemliğe devam ediyor ve 12 Ocak 2014 tarihinde bırakıyor.


SARVAN’DAN İLGİNÇ İTİRAF
Kasım 2015’te Süper Lig hakemlerine verilen seminerde dönemin eğitim sorumlusu Oğuz Sarvan, ‘’Şu ana kadar oynanan maçlarda hakemler oyunun yeniden başlaması hususunda 6-7 kural hatası yaptı. Allah’tan kulüpler durumun farkında değiller. Eğer fark edip itiraz etseler maçlar tekrar oynanırdı‘’ gibi ifadeler kullanıyor.

Yazının Devamını Oku

Bıraktıramadılar küme düşürdüler

13 Temmuz 2016
'Hakemlikten ayrıl' dediler, dinletemediler...

GEÇEN sezon İstanbul’da oynanan G.Saray-Trabzonspor maçında FIFA hakemi Deniz Ateş Bitnel, çok kötü bir performans sergileyince bir daha liglerde maç alamadı. Hatta UEFA’dan gelen maçı bile yayınlanamadı; kamuoyundan gizlendi. Maç sonu yaşananlar ise, hâlâ daha hafızalarımızda. O günlerde gelen tepkiler sonrası bazı yerlere verilen sözlerin bugün hayata geçtiğini görüyoruz.

Klasman listeleri açıklandı. FIFA hakemi Bitnel, bir alt klasmana düşürüldü. Futbol tarihimizde bu bir ilktir. 31 Aralık 2016 tarihine kadar FIFA kokartlı bir hakem PTT 1. Lig’de görev yapacak.

Eğer UEFA ve FIFA’dan maç gelirse o maçları yönetecek ama Süper Lig’de yönetemeyecek! Tuhaf olan bu durumu gören çaresizlik içindeki Merkez Hakem Kurulu (MHK), gelen bilgilere göre listeler açıklanmadan Bitnel’i telefonla arayarak hakemliği bırakmasını istiyor. Ama Bitnel bırakmayınca, mecbur kalıyor ve şimdilik bir alt kategoriye indiriyor. Bu arada Bitnel bu karardan çok önce MHK’yı arayıp durumunu öğrenmek ister, ama telefonlarına kimse çıkmaz.

İLKER MERAL DÜDÜĞÜ ASTI

Yazının Devamını Oku

Lobiler işe karıştı, Çakır eve döndü

29 Haziran 2016
İtalya-İspanya maçını yönettikten sonra dün turnuvadan ayrılan Çakır’ın eve gönderilmesinde İngiltere etkili oldu.

EURO 2016 hakemliri belirlenirken İngiliz lobisinin ağır bastığını yazmıştım. 17 ülke birer hakem gönderirken İngiltere bastırmış Martin Atkinson ve Mark Clattenburg’u göndermeyi başarmıştı.

Davet edilen 18 hakem gruplarda ikişer maç yönetti. Grup maçlarından sonra 6 hakem O. Hategan, S. Karasev, P. Kralovec, O. Moen, C. Turpin ve W. Collum eve gönderildi. Bu isimler deneyimsiz, gelişmekte olan hakemler.

Onlar için burada ikişer karşılaşma yönetmek çok değerli. Son 16 ve finallere gelince maçlar gibi hakemlerin de işi zorlaşıyor.

Zorluk derecesi çok yüksek İtalya-İspanya maçını Cüneyt Çakır yönetti. Maç oynanmadan basında uçuşan demeçler Cüneyt Çakır’ın işini daha da zorlaştırdı. Tartışılır bir, iki faul dışında başarılıydı.

Yazının Devamını Oku