Turizme ipeksi dokunuş

Ayaş, Güdül, Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Geyve ve Sapanca... İpek Yolu rotasındaki 8 ilçe. 4’ü Ankara’dan, 2’si Bolu’dan diğer 2’si de Sakarya’dan.

Haberin Devamı

Rotanın canlanması için uzun yıllardır çaba gösteren Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Ayaş’tan Sapanca’ya uzanan rotadaki belediye başkanları ile daha önce bir araya gelmişti. Bu kez de gazeteciler, influencerlar, turizmciler ve bürokratlardan oluşan kalabalık bir heyet, ilçeleri ziyaret etti.

Turizme ipeksi dokunuş

*

Ben de “Ayaş-Sapanca İpek Yolu Kültür Rotası” programının davetlisiydim. 3 kent, 8 ilçe ve 30 destinasyonu keşfe çıktık.

*

17 Mayıs Cumartesi sabahı, ilk durağımız Nallıhan... Önce Kuş Cenneti’nde başkentin kanatlı misafirlerine selam verdik. Ardından Kocahan’a uğradık. İpek iğne oyaları başta olmak üzere ilçeye has el emeği ürünleri gördük, inceledik.

Haberin Devamı

Turizme ipeksi dokunuş

Nallıhan

*

İkinci durağımız Göynük... Göynük Zeybeği ile karşılandık. Deveyolu Sokak’ta durduk. Burası İpek Yolu rotasının tam ortası. Fatih Sultan Mehmet’in hocası, Akşemseddin’in türbesi de burada. Süleyman Paşa Camii’nin avlusundaki türbede duamızı ettik, tekrar yola koyulduk.

Turizme ipeksi dokunuş

Göynük

*

Üçüncü uğrak noktamız Geyve... Geyve demek ayva demek. Geyve Yöresel Ürünler Üretim Merkezi’ni gezdik. Merkez, eskiden çöp toplama alanı olan araziye Geyve Belediyesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Üniversitesi iş birliğindeki proje ile kurulmuş. Erişte, ayva suyu, ayva ekşisi, ayva sabunu, ayva reçeli, ayva sirkesi, ayva lokumu... Ne ararsanız var. Üstelik kadınlar çalışıyor. Elvanbey İmareti’ne uğradık, tarihi köprüden de geçtik.

*

Dördüncü durak Sapanca... Zaten bilinen ve tanınan bir ilçe. Sapanca Gölü sahilinde yürüdük. Teleferiğe bindik tepeden doyumsuz manzarayı seyrettik. Konaklamayı da yine burada yaptık. Bir gece dinlendikten sonra bu kez dönüşe geçtik.

Haberin Devamı

Turizme ipeksi dokunuş

Sapanca

*

18 Mayıs Pazar... İkinci gün ilk mola yerimiz Mudurnu... Mudurnu denilince aklıma hep tavuk gelir. Giderken de tavuk çiftlikleri dikkati çekiyor. Arastasını gezdik. Yüzyıllardır süregelen “esnaf duası” geleneği var. Her cuma salâ verildikten hemen sonra yapılıyormuş. Herkes çarşıda dükkânların önünde ayakta hocanın duasına “âmin” diyerek duaya katılıyormuş. Dua sonunda “hayır” yapmanın sembolü olarak ekmek ve lokum dağıtılıyormuş.

*

Dönüşte Nallıhan’a bir kez daha selam verip direkt Beypazarı’na geldik. Tarihi çarşı yağmura rağmen tıklım tıklımdı. Suluhan Nasuh Paşa Hanı’nı gezdik. İlçeye dair ne varsa hepsini görme imkânı bulduk. Taş Mektep’e uğradık. Bir Beypazarı turu attık. Beypazarı Mansur Yavaş’ın memleketi. Yavaş’a ilgi de büyüktü.

Haberin Devamı

Turizme ipeksi dokunuş

Beypazarı

*

Dönüşte üçüncü durağımız Güdül oldu. İnönü Mağaraları’nı gezdik. Aşağıda akan dere, yukarıda mağaralar, piknik yapanların mutluluğu... Mağaraların tepesinde adrenalin tutkunları halatla atlama yapıyorlar. Biz de çılgınca atlayan birini heyecanla izledik. Leblebiciler Sokağı’nda geleneksel leblebi üretimini izledik, Güdül’ün meşhur bıçaklarını da inceledik. Ankara keçisi yetiştirilen bir çiftliğe de uğradık. En renkli manzaralardan biri de buradaydı. Ankara’nın keçilerinin korunarak yetiştirildiğine şahit olduk.

*

Ve son durağımız Ayaş... Ulu Cami’yi gezdik, Tarihi Paşa Hamamı’nı gördük. Ney dinletisini dinledik. Bünyamin Ayaşi Camii’ni de ziyaret ettik.

Haberin Devamı

LEZZETİN DE ROTASI

Gördüklerimden dikkatimi çekenler bunlardı. Rota boyunca bizi karşılayan yöresel lezzetlere gelirsek... “Yediklerin senin olsun gördüklerini anlat” deseniz de yemeklere de değinmeden geçmek olmaz. Her ilçenin kendine has özgü lezzetli ürünleri var. Bu rotada yola çıkanların bu lezzetlere “hayır” demesi zor.

*

Güveçlerdeki sarmalar... İlginçtir bölge sakinleri dolma diyor. Mantılar, keşkekler, cevizli çörekler, lokumlar, yoğurtlar, börekler, şerbetler, baklavalar... Anlayacağınız bu rota lezzetin de rotası...

BAŞKANLARA CESARET VERDİ

Mansur Yavaş, turizm konusunda Beypazarı’ndan tecrübeli. Bu gezide de lokomotiflik yaparken rotadaki ilçelerin belediye başkanlarına aslında, “Beypazarı’nda başardığımızı sizin ilçelerinizde de başarabiliriz” mesajı ile cesaret verdi. Beypazarı’na gittiğimizde tıklım tıklım demiştim. Yavaş da buna dikkat çekti ve “Gördüğünüz gibi oldukça fazla turist var. İpek Yolu üzerindeki bütün rotanın aynı şekilde olmasını istiyoruz” dedi. Bu rota ile ilgili önemli bir adımı da paylaştı:

Haberin Devamı

“Amacımız, kültürümüzü korumak, kültürümüzü korurken de aynı zamanda gelecek kuşaklara aktarıp para kazanmalarını, istihdam olmasını sağlamak. İpek Yolu rotası oluşturacağız bunun için de UNESCO’ya başvuracağız.”

*

Belediye başkanları turizme ipeksi dokunuşu yaptı... Rota oluşturuldu hadi durmayın siz de çıkın, gelin, gezin, görün...

ROTA NOTLARI

* İlçelerdeki herkes misafirperver.

* Her ilçe sakin ve sessiz. Hatta Göynük, Mudurnu ve Güdül, dünyada Cittaslow ağına yani “Sakin şehirler” listesine girmiş.

* Hepsi de yemyeşil mükemmel bir doğaya sahip. Her noktada durup oksijeni içinize çekmek istiyorsunuz.

* Her duraktaki mola lezzetli.

* Tarihi dokular korunmuş.

* İlçeler konaklarla dolu.

* Taş sokaklarda yürümek keyifli.

ROTANIN EV SAHİPLERİ

Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu, Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay, Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör, Mudurnu Belediye Başkanı Doğan Onurlu, Göynük Belediye Başkanı Ali Oral, Geyve Belediye Başkanı Selçuk Yıldız, Sapanca Belediye Başkanı Nihat Arda Şahin.

Turizme ipeksi dokunuş

Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da konseyden bir grup temsilci ile rota turuna destek verdi.

Yazarın Tüm Yazıları