Ankara’nın ilk kadın taksicisi ‘Hacer Yenge’

Ankara’nın ilk kadın taksi şoförü Hacer Öçsu’nun hikâyesini biliyor muydunuz? İşte, Ankara’da uzun yıllar taksicilik ardından da Ulus-Kızılay hattında dolmuş şoförlüğü yapan ‘Yenge’ lakaplı Hacer Öçsu’nun öyküsü...

Haberin Devamı

Ankara’nın ilk kadın taksicisi ‘Hacer Yenge’

Nostalji köşemizde bugün Ankara’nın ilk kadın taksi şoförü Hacer Öçsu var. 23 Haziran 1911’de İstanbul’da doğan Hacer Öçsu, babası ve ağabeyi şoför olduğu için 12 yaşından itibaren usta bir şoför olur. Asker olan kocası Hamdi Bey’in 1943 yılında tayini Ankara’ya çıkınca eşiyle beraber başkente gelir. Eşine ve ailesine ekonomik destek sağlamak için ailesindeki erkeklerin mesleği olan şoförlüğe de hâkim olan Hacer Hanım, 1949’da taksiciliğe başlar. Ankara’daki taksi şoförleri onu bir kardeş, bir abla gibi sevip saydıkları için ‘Yenge’ lakabını takarlar.

Ankara’nın ilk kadın taksicisi ‘Hacer Yenge’

ULUS-KIZILAY DOLMUŞUNDA DA ÇALIŞTI

Hâkî renkte kumaştan bir pantolon, aynı renkte bir gömlek ve açık bej bir trençkotla aracını kullanan Hacer Öçsu, Ankara’nın cadde ve sokaklarında uzun yıllar taksicilik yapar. Taksiciliğin ardından da Ulus-Kızılay hattında dolmuş şoförlüğü yapar. Dört çocuk annesi Hacer Hanım, 1967’de ‘Yılın Annesi’ de seçilir. Rivayete göre de sabah 7, akşam 8 arası çalışan Hacer Öçsu, tek bir trafik cezası bile almaz. O dönemin tanıklarının ‘İstanbullu kibar bir hanımdı’ diye tanımladıkları Hacer Öçsu 13 Mayıs 1990’da hayata veda eder. Ankara’nın ilk kadın taksicisi ‘Hacer Yenge’den geriye Ankara Kalesi önünde taksiyle çektirdiği fotoğraf kareleri kalır.

Yazarın Tüm Yazıları