Hayalet mutfaklar dönemi

Yurtdışında okuyanlar bilirler, üniversite yurtlarının büyük bir bölümünün mutfağı ortaktır. Öğrenciler de bu tam teçhizatlı mutfakta kendi yemeklerini yaparlar.

Haberin Devamı

Ya herkes kendine hazırladığı yemeği ortak masada oturur yer ya da alıp odasına geçer. Mantık tasarruf, maliyet düşürme, maksimum faydayı sağlamak...
Birkaç yıl önce Amerika başta olmak üzere birçok ülkede yaygınlaşan; ghost kitchen (hayalet mutfak), cloud kitchen (bulut mutfak), virtual kitchen (sanal mutfak), shadow kitchen (gölge mutfak), dark kitchen (karanlık mutfak) gibi farklı adlarla anılan profesyonel bir mutfağın çeşitli işletmeler ya da şefler tarafından paylaşıldığı iş modeli de benzer bir mantığa dayanıyor.
Bu mutfakların yurt mutfaklarından farkı nihai tüketiciler değil şefler ya da işletmeciler tarafından kullanılması, tüketiminin evlerde gerçekleşmesi.
Mutfağı kiralıyorsunuz, hazırladığınız yemekleri paket servisiyle evlere yolluyorsunuz. Ya da bir mutfak kurup sadece kendi ürettiğiniz yemekleri satıyorsunuz.
Bazıları da bizdeki Yemek Sepeti ve Getir Yemek gibi Hero, Uber Eats, Just Eat, Glovo tarzı taşımacı şirketler tarafından doğrudan işletiliyor.
Hayata geçtiğinde 1981-1996 yılları arasında doğan, milenyum kuşağı denilen kesime hitap eden “hayalet mutfaklar” korona kriziyle birlikte her kesime hitap edebilecek, işletmeci için de yarar sağlayacak bir iş modeli haline geldi. Hizmet sadece paket servisine dönüşünce dünyanın pek çok ülkesinde karanlık mutfak, hayalet mutfak olarak kendinden söz ettirdi.
Yakında benzeri modellerin Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladığını görebiliriz. Dağıtım şirketleri kendi mutfaklarını kurup aracılık yerine paket servisi hizmetini de kendileri verebilecek.
Veya restoranını kapatan, maliyetlerin yüksekliğinden yakınan şefler, işletmeciler bir araya gelerek ortak mutfaklar kurabilirler. Çünkü şu an bildiğim kadarıyla paket servisi veren restoranlar zarar ediyor, en iyi olasılıkla kâr etmiyor...

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA BİR HAYALET MUTFAK
Bu mutfağın ilk örneklerinden biri uzun yıllar yurtdışında yiyecek-içecek sektöründe çalışan Alican Karaca’dan geldi.
Bir süre önce İstanbul’a dönerek Reşitpaşa’da Bundle Kitchen adlı bir cins hayalet/ merkez mutfak ve ekip kuran Karaca, bu ana marka altında üç farklı yan markayla paket servisi hizmeti vermeye başlamış.
Hayalet mutfaklar dönemi

Şef Müge Ergül’ün danışmanlığını yaptığı mutfakta Grenn Box ile sağlıklı, sebze ağırlıklı yemekler, salatalar; Rebel ile burger çeşitleri yapıyorlar. Çok yakında hayata geçirecekleri Oklava ile pide ve pizza; Sweet Dreams ile de tatlı çeşitleri sunacaklar.
Eşzamanlı olarak kahve merkezi de açıyorlar.
Şimdilik paket servisi için Yemek Sepeti ve Fuudy ile anlaşmışlar. Ocak başında ise WhatsApp sipariş hattıyla online ödeme yapılacak, kendilerinin paket servisi hizmeti vereceği bir sistemi de devreye sokuyorlar.

Haberin Devamı

TUTTİ BEBEK
Şef Müge Ergül, Sanayi 313’ün mutfağının başından ayrıldıktan sonra uzun süredir hayalini kurduğu kendi projesini hayata geçirmeye karar vermişti.
Ekim sonuna doğru Bebek’te Tutti Deli & Catering by Müge Ergül adlı küçük bir lezzet noktası açtı.
Hem paket servisi hem catering hizmeti veriyor hem de 5 kişi içeride 5 kişi dışarıda olma üzere 10 kişiye kadar mekânda servis de sağlıyordu.
Hayalet mutfaklar dönemi

Ancak restoranlar kapanınca günlük değişen menüyü paket ve evlere servis yapmaya başladı.
Müge şef daha önce olduğu gibi yeni yerinde de sadece taze ve mevsiminde malzemelerle sağlıklı mutfak örneği, lezzeti yanı sıra renkleriyle de göz alan sebze ve ot ağırlıklı yaratıcı yemeklerini hazırlıyor. Ayrıca kendi yaptığı turşuları, reçelleri, sosları ve tatlı çeşitlerini de satışa sunuyor.
Mekâna özel tutti frutti pavlova, fırında kış sebzeleri ve aralık ayına özel fırın hindi, zeytinyağlı, mandalinalı kök rezene, yeşil körili tavuk, kişnişli basmati pilavı gibi birbirinden cazip yemekleri var. Günlük değişen menüyü “tuttibebek” adlı Instagram hesabından takip edebilirsiniz...
PAKET SERVİSİ OLAN İNCİLİ RESTORANLAR
Yemek Sepeti Vale ve Getir Yemek aracılığıyla paket servisi hizmeti vermeye başlayan yerlerin arasına Divan Lokantası ve Divan Brasserie’ler de katıldı.
Hayalet mutfaklar dönemi
Hafta başında paket servisi deneyimleme fırsatı buldum. Divan Delivery’den sipariş edilen yemeklerin lezzeti kadar ambalajları da çok etkileyici.
Hem dış ambalajlarında hem de iç kaplarında doğada çözülebilen, sürdürülebilir, geri dönüşümlü, plastikten arındırılmış malzemeler kullanılmış. Çatal bıçakları ve kaşıkları pirinç unundan üretilmiş.
Ismarladığınız yemekler ısı etiketleri sayesinde ılık geliyor. Ama fırında da ısıtabiliyorsunuz. Divan Lokantası İncili Gastronomi Rehberi’nde 4, Divan Brasserie Bebek ise 3 İnci ile yer alıyor...

Takemura ve Sushi Manga
Bir zamanlar köy, sonra belediye bugün ise Eyüpsultan’ın bir mahallesi olan Göktürk İstanbul’un ilginç yerleşim merkezlerinden birine dönüştü.
Hayalet mutfaklar dönemi
Bu süreçte yeme-içme konusunda da çıtasını her geçen gün yükseltmeye devam etti. Birbiri ardına yeni yerler açıldı, bir bölümü kısa sürede kapansa da Göktürk gastronomi konusunda gelişmeye devam etti.
Şimdi paket serviste de Göktürk restoranları fark yaratıyor, özellikle de ünlü Japon şef Hiroki Takemura’nın bu yılın başında iş insanı Ruşen Kopmaz ortaklığında açtığı Sushi Manga büyüleyici yemekleri ve servisiyle kendilerinden hizmet alanları etkiliyor.
Tüm yemekler sanki restorandaymışçasına olması gereken sıcaklıkta ve sunumda geliyor.
Suşi çeşitleri derseniz adeta birer sanat eseri. Ne şanslıyız ki İstanbul’da yalın dekorasyonu, kaliteli malzemeleri ve menüsüyle dünya standartlarında gerçek bir Japon restoranı var.
Sushi Manga paket servisinde Getir Yemek ile çalışıyor. Ama Göktürk’te oturan, telefonla ulaşan ya da gelip almak isteyenlere de hizmet veriyor. Denemediyseniz aklınızda bulunsun...

Yazarın Tüm Yazıları