Zorluklardan bir marka doğdu

İlk başta babasının hastalığı sırasında oluşan yatak yaralarına çözüm bulmak adına kendi imkanlarıyla iç çamaşırı üretir. Bir yandan da kadınların hijyenik ped ihtiyacını bu iç çamaşırla gidermeye de kafa yorar.

Haberin Devamı

 

Reyhan Miray Reyhan, pandemi döneminde hem bu ürünü üretecek tesis arayışına girer hem de yatırımcı. Uzun uğraş ve mücadelenin ardından ürünü üretecek bir yer bulan Reyhan Miray Reyhan, yatırım için gerekli olan sermaye için ise arabasını satar. Babasının acılarını dindirmek için amatörce tasarladığı ürünü zaman içinde geliştirir ve ‘Peddon’ markası doğar. Türkiye’de yıkanabilir regl iç çamaşırı üreterek bir ilke imza atan Reyhan Miray Reyhan’ın gündeminde ise hem ulusal bir marka olmak hem de yurtdışına açılmak var.

REYHAN Miray Reyhan... ‘Zorluklar, yeni güzellikler doğurur’ anlayışını benimseyerek kendi hikayesini yazan genç bir girişimci. Hemcinslerinin hayatını kolaylaştırmak adına mücadele veren bir iş insanı. Reyhan Miray Reyhan ile markası Peddon’un doğuş öyküsünden geleceğe dair planlarına kadar birçok konuyu konuştuk. 1990 İzmir doğumlu olan Reyhan Miray Reyhan, daha sonra mimar olan babasının işi nedeniyle Ankara’ya taşındıklarını paylaşarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

HAYALİNİN PEŞİNDEN GİT
“Çocukluğumdan itibaren tam bir ‘babasının kızı’ moduyla büyüdüm. Annem de hem en iyi arkadaşım ve destekçim oldu. Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü’nü bitirdikten sonra Ankara’dan ayrılıp rotamı İstanbul’a çevirdim. Kamu ve özel kuruluşlara denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan global bir şirkette profesyonel iş hayatına ilk adımımı attım. Vergi danışmanı olarak çalıştığım 5’inci yılımda babamın hastalığı ortaya çıktı. Babama demans tanısı konmuştu. Bu tabloyla birlikte Ankara’ya ailemin yanına dönmek istesem de ablam ve annem, ‘hayallerinin peşinden git’ diyerek, bunu kabul etmedi. Bu süreçte de ben hep medyada çalışmak gibi niyetim vardı. Babamın rahatsızlığıyla birlikte de hem babamın hem de kendi hayatımı yazmaya başladım. Ve hedefim de babamın beni unutmaması adına onun hayatını film yapma fikri vardı.”

TELEFONLA HER ŞEY DEĞİŞTİ
Reyhan Miray Reyhan, tüm bu koşuşturmacanın içerisinde bir medya kuruluşunun finans departmanında çalışmaya başlar. Ama gördüğü tablo sonrası buradan tazminatını alarak ayrılan Reyhan Miray Reyhan, bu tazminatla da kendine uğur getireceğine inandığı bir araba alır. Reyhan Miray Reyhan, “Daha sonra ise bir firmanın satış departmanına girdim. Bu deneyimin ardından da yine medya sektöründe bir arkadaşımın yaptığı programda, reklam satışı ve yapımcılık görevini üstlendim. Ama bir süre sonra yönümü yurtdışına çevirmem gerektiğini düşündüm. İstanbul’dan İzmir’e gelip babamla vedalaşıp 2019’da Londra’ya gittim. Ama 10 gün sonra annemin, ‘baban hastanede’ telefonuyla her şey değişti. Tüm birikimi harcayarak Türkiye’ye geri döndüm. Aslında babamın öldüğünü düşünerek İzmir’e geldim” diyerek, hayatındaki dönüm noktasının da burada başladığını aktardı.

Haberin Devamı

O SÖZLERE KULAK ASMADI
Reyhan Miray Reyhan, babasının yattığı hastanedeki doktorun ‘hidrosefali diye bir şey duydunuz mu?’ sorusuyla karşı karşıya kalır. Babasına yanlış teşhis ve tedavi yapıldığını öğrenen Reyhan, hikayenin devamını şöyle aktardı:
“Alzheimer ile hidrosefali karıştırılıyor. Yeni bir süreç bizim için başlasa da babam yatağa bağımlı hale gelmişti. Ben de yatak yarasıyla o zaman tanıştım. Bir yandan babam için tıbbi müdahale ve tedaviler yapılıyordu. Ben ise babam ve babam gibilerin yatak yarası kaynaklı yaşadığı o acıya bir çözüm bulmak zorunda hissettim kendimi ve alternatif bir iç çamaşırı geliştirmeye kafa yormaya başladım. Bu süreçte de pandemi patlamıştı. Bu iç çamaşırını, regl dönemimde kendim de denedim ve o an aklımda kadınlara yönelik böyle bir ürün geliştirme fikri belirdi. Kendi imkanlarımla yaptığım iç çamaşırından güzel sonuçlar alınca da hem patent başvurusu yaptım, hem de üretimi için fason dikim atölyesi aramaya başladım. Ağustos 2020’de RM Tekstil’i kurarak da girişimcilikte ilk adımı resmen attım. Çaldığım her kapı, ‘böyle bir şey mümkün değil’ diye kapanıyordu. Hatta, ‘bununla uğraşma maske üret’ diyen de oldu. Bu tablo beni daha hırslandırdı. Kendi imkanlarımla ürünü geliştirdim. Yurtdışındaki örnekleri inceledim. Fark ettim ki biz kadınların kullandığı pedler, vücudumuza çok zarar veriyor. Bu kırılmayla birlikte de odağımı buraya yönlendirdim. Sonunda bir üretici buldum ama sermayem yoktu. Yıllar önce tazminatımla aldığım arabamı satarak sermaye yaptım. Ve 2021 Mart’ta Peddon markası doğdu. Babam için çıktığım yolculuk, Türkiye’nin ilk yıkanabilir regl küloduna evrildi.”

Haberin Devamı


HEDEF AKLA
GELEN MARKA
PEDDON’un kadınlarla şu anda e-ticaret kanalıyla buluştuğunu anlatan Reyhan Miray Reyhan, “Kişisel bakım, kozmetik ve sağlık marketi konseptiyle faaliyet gösteren global bir markayla anlaştık. Böylece çok yakında Türkiye’de market raflarında da olacağız ve perakende maceramız başlayacak. İç piyasanın yanı sıra yurtdışında da varız. Kanada’da iç çamaşırı satışı yapan bir markaya ürün veriyoruz. Amerika’da da arkadaşlarımın kanalıyla satışlarımız var. İngiltere için web sitemizi kurduk. Orada da olacağız. Avrupa’dan da teklifler alıyoruz. Hedefimiz hep iç piyasada hem de yurtdışında bildik ve aranan bir marka olmak. Bugün peçete, nasıl Selpak markasıyla özdeşleşmişse biz de regl külodu dendiğinde akla Peddon’un gelmesini amaçlıyoruz” diyor.

Haberin Devamı


SÜRDÜRÜLEBİLİR
BİR DEVRİM
REYHAN Miray Reyhan, sürdürülebilirlik ve çevreci yaklaşımların daha fazla konuşulduğu şu günlerde Peddon’un çevreci boyutu da tüketim için ayrı bir avantaj sağladığını savunuyor. Geliştirdiği ürünü ‘dünyayı koruyan sürdürülebilir bir devrim’ olarak tanımlayan Reyhan, “Hijyenik pedlerin ve hasta bezlerinin doğadaki etkileri ortada. Bir kadın hayatı boyunca 12 bin hijyenik ped kullanıyor. Hasta bezini de dahil ettiğimizde bir insan 35 bin hijyenik ürün kullanıyor. Bu hijyenik ürünlerin bir tanesi doğada 50 yılda çözünüyor. Bu yüzden Peddon’a sürdürülebilir bir devrim diyoruz ve önce kendimize, sonra dünyamıza iyilik yapmak için regl külodu kullanıyoruz. 5 bini aşkın kadın müşterimizle birlikte sürdürülebilir bir devrim yaptık” diyor.

Haberin Devamı


BU YOLDA YÜRÜMEK İÇİN
ARABAYA İHTİYAÇ YOK
ORTAYA çıkan başarıyı geçen yıl vefat eden babasına borçlu olduğunu söyleyen Reyhan Miray Reyhan, şöyle devam etti:
“Onun hayatıyla kendi hikayemi yazıyorum. Kendi hikayemi yaratmak için babamdan aldığım güçle, arabamı satarak işe başladım. Şimdi fark ediyorum ki yolda yürümek için arabaya ihtiyacım yokmuş. Ürünü geliştirmek için çok çalışıyorum. Faydalı model patentimizi de aldık. Böylece yurtdışındaki rakiplerimizden ayrışıyoruz. Doğal elyaf kullanıyoruz. Kendi kumaşımızı yaptırıyoruz. Kokuya duyarlı nem geçirgenliği olan özel kumaşlar ürettiriyoruz. Hedeflerimiz arasında babam ve babam gibi hastalar için de ürünler geliştirmek var. Ayrıca yakın zamanda regl külodunda da daha kullanışlı bir ürünü piyasa çıkaracağız.”

KISA KISA

* Reyhan Miray Reyhan, 2021’de Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği girişimcilik programı TechXtile Start-Up Challenge’a katılarak hem birincilik, hem de Kadın Girişimci Özel ödülünü kazandı.

* Reyhan Miray Reyhan, bugün Peddon için yoğun bir mesai harcıyor. Bu süreçte üretimdeki çözüm ortağının yanı sıra annesi ve yakın arkadaşı Sevim de en büyük destekçisi. Reyhan, “Evimizin alt katını depoya dönüştürdük. Burada annem ve Sevim ürünleri paketleyip kargoluyor. Hatta ürünlerle birlikte annem reyhan yağından yaptığı sabunları da kutuların içine koyuyor” diyor.

* Kısa sürede çok güzel geri dönüşler aldıklarını ifade eden Reyhan Miray Reyhan, “Bu yıla çıkarken kimse bana inanmasa da ben kendime inandım. Babamın sağlık sorunlarının yanı sıra da başka sıkıntılarla da yüzleştim ama gelinen nokta en büyük mutluluk. Ürüne olan ilgi satış rakamlarına da yansıyor. 1,5 yılda yüzde 100’ü üstünde bir büyüme katettik” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları