Suyun kaldırma gücünü iş fikrine dönüştürdü

Yoğun yarış dönemlerinden birinde, ağır bir idman esnasında kaval kemiğimde bir stres kırığı oluşur. Çözümü, suda koşuda bulur. Bu aktiviteyle hem iyileşir hem de spor gücünden hiçbir şey kaybetmez. Benhür Öncel, bir süre sonra odağını bu alana kaydırıp suda koşu eğitmeni olur. Benhür Öncel, 4 yıl önce de profesyonel iş hayatına noktayı koyup suda koşuyu Bodrum’da bir girişime dönüştürür. Bugün BENHUR ONCEL’S Aquarunning markasıyla yolculuğuna devam eden Benhür Öncel’in hedefinde ise sistemi franchise modeliyle ülke geneline yaymak var.

Haberin Devamı

 Suyun kaldırma gücünü iş fikrine dönüştürdü

 

BENHÜR Öncel.. Atletizm tutkusunun peşinden giden ama bu uğurda yaşadığı olumsuzluğu da fırsata dönüştürmeyi başaran bir sporcu. Suyun kaldırma gücünden faydalanarak ilklere imza atan bir girişimci. BENHUR ONCEL’S Aquarunning’in kurucusu Benhür Öncel’le markalaşma sürecinden gelecek planlarına kadar birçok konuyu konuştuk. 1986 Bodrum doğumlu Benhür Öncel, çok küçük yaşlarda atletizmle tanıştığını paylaşarak, şöyle devam etti:

Suyun kaldırma gücünü iş fikrine dönüştürdü

Haberin Devamı

HER ŞEY KIRIKLA BAŞLADI
“Yıllardır profesyonel lisanslı atlet olarak yurtiçinde yarışıyorum. Atletizm Federasyonu’nun yapmış olduğu yarışmalarda da birçok ödülüm var. Hayatımın hep içinde olan sporun yanı sıra Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan sonra da kurumsal iş hayatım başladı. Bankacılık sektöründe kariyerime devam ettim. Koşuya olan tutkum sebebiyle de kurumsal hayatın çalışma temposu içinde koşuyu hiç bırakmadım. Atlet olduğunuz zaman belli bir mesafede antrenman yapmanız gerekir. Bu aslında kemiklere ve eklemlere de doğal olarak yük bindirir. Yoğun yarış dönemlerinden birinde, ağır bir idman esnasında kaval kemiğimde bir stres kırığı oluştu.”

Suyun kaldırma gücünü iş fikrine dönüştürdü

KALDIĞI YERDEN DEVAM ETTİ
Yaşadığı talihsiz olay sonrası Benhür Öncel, Amerikalı antrenörünün tavsiyesiyle suda koşu-aquarunning ile tanışır. Stres kırığı sonucu oluşan sakatlığın baskı ve zorlama olmaksızın bu aktiviteyle geçirebileceğini gören Benhür Öncel, “Suda koşu, iyileşme sürecini hızlandırarak ve en az performans kaybıyla kaldığım yerden antrenmanlarıma devam etmemi sağladı. Benim için müthiş bir deneyim oldu. Çünkü rehabilitasyon sürecinde bir sporcu için en önemli korku; sağlıklıyken edindiği performansında oluşabilecek aşağı gidiş ve tabii ki alacağı kilolar” diyerek, bu aktiviteyi yaparak hem iyileştiğini hem de spor gücünden hiçbir şey kaybetmediğini paylaştı.

Haberin Devamı

Suyun kaldırma gücünü iş fikrine dönüştürdü

KURUMSAL HAYATTAN SUYA
Suda koşu alanında edindiği tecrübe Benhür Öncel’i bu konuda daha fazla öğrenmeye teşvik eder. Benhür Öncel, hikayenin devamını şöyle anlattı:
“İngiltere’de aldığım STA (Swimming Teachers Assosiattion) onaylı lisans eğitimleri ve yaptığım çalışmalar sonucu ‘suda koşu’ eğitmeni oldum. Sertifika hocamdan aldığım bu eğitimi kendi koşu tecrübeme uyarlayarak tamamen kendime özgü ve tarafımdan planlanan suda koşu teknik ve taktik sistemi yarattım. Tüm bu süreçte de profesyonel iş hayatım devam ediyordu. Ama ikisini birlikte yürütmek zor olduğu için 11 yıllık bankacılık kariyerimi noktalayıp tutkumun peşinden koşmaya başladım. 4 yıl önce Bodrum’da suda koşu alanında markalaşma yoluna gittim. Ve BENHUR ONCEL’S Aquarunning doğdu. Bugün bir ilke imza atarak hayata geçirdiğim suda koşuyla tecrübelerimi öğrencilerime aktarıyorum. Aynı zamanda wellness ve ikinci kademe atletizm antrenörü olarak hayatıma devam ediyorum.”

Haberin Devamı

Suyun kaldırma gücünü iş fikrine dönüştürdü

 
FRANCHİSE İLE BÜYÜYECEK
PATENTLİ BENHUR ONCEL’S Aquarunning markasının Türkiye’nin birçok iline yayılmasını isteyen Benhür Öncel, hedeflerini şöyle aktardı:
“Bu amaçla franchise verme çalışmalarını başlattım. Öncelikle Bodrum’da verdim. Ayvalık, İzmir, Çeşme, Marmaris, Kuşadası, Göcek ve Fethiye bölgelerinde çalışmalarımı yürütüyorum. Derin su antrenmanı olarak yapılan ve birçok faydası olan bu sporun herkes tarafından yapıldığını görmek en büyük arzum. Benim markamla ders vermek isteyen her tür spor hocalarına istihdam yaratmak istiyorum. Bu branşı bir federasyon seviyesine kadar taşımak ve temsilcisi olmak, suda koşuyu sevenler ile bir topluluk oluşturmak gibi hedeflerim var.”

Haberin Devamı

Suyun kaldırma gücünü iş fikrine dönüştürdü

 
ONLİNE EĞİTİMİ DE EKLEDİ
SUDA koşuyla Bodrum’da tanışanların kış dönemi evlerine döndüklerinde de çalışmaya devam etmek istediğini anlatan Benhür Öncel, bu kapsamda online eğitimlere başladıklarını söyledi. Benhür Öncel, “Pandemiyle birlikte de hayatımızda yer edinen online eğitim sürecine biz de katıldık. Şu an online ders programında olan öğrencilerim var. Burada da amacım bu sistemi öncelikle Türkiye’de oturtmak, sonrasında da dünyadan gelen talepleri karşılamak” diyor.

 
MUCİZEVİ
BİR SPOR
SUDA koşunun yararlarını Benhür Öncel, şöyle aktardı:
“Öncelikle, karada koştuğumuz zaman ağırlığımızın 7-8 katı kadar dizlere, eklemlere, belimize ve topuklarımıza baskıyla karşılaşırız. Derin su içinde koştuğumuz zaman böyle bir darbe etkisinden söz edemeyiz. Bu durum sakatlık riskini minimuma indirir. Dahası dayanıklılık ve kuvvet çalışması yapmamıza olanak sağlar. Hareket ettikçe dirençle karşılaşırız ve çok yönlü bir ağırlık çalışması yapmış oluruz. Faydaları bununla da sınırlı değil. Su içinde hareket etmek kaslarımıza masaj etkisi uygular. Bu masaj etkisi kan dolaşımımızı artırır, bedenimizi sakinleştirir ve yorgunluğumuzu azaltır. Fitnes seviyemiz bu sayede yükselmiş olur. Su içinde yapılan bu aktiviteyle metabolik kirlilikler yok olur, kalp fonksiyonları iyileşir. Fazla kilodan şikayetçi kişilerin kilo kayıplarını hızlı bir şekilde vermelerini sağlar. Suyun direnç etkisi havadan 12 kat daha fazla olduğundan harcanan kalori miktarı karadaki yürümeye bağlı olarak değişir. Karada yürüme 1 dakikada 8.5 kalori yaktırırken, suda yürüme 1 dakikada 11.5 kaloriyle başlıyor. Kişinin metabolizmasına bağlı olarak 60 dakikada 600-800 kalori arası yaktırır diyebiliriz. Karada ağrılarından ve sakatlık durumundan dolayı fiziksel hareket kısıtlılığı olan kişiler için de mucize bir spor sayılır. Suyun kaldırma etkisiyle hareket özgürlüklerini kazanıyorlar ve iyileşme sürecini hızlandırıyorlar.”

KISA KISA

Haberin Devamı

* “Suda koşu, bir bel kemeri yardımıyla suda ayaklarınız yere değmeden, eklemlere yük bindirmeden maksimum kalori harcayarak ve eğlenerek herkesin kolaylıkla yapabileceği bir aktivite” diyen Benhür Öncel, “Yüzme bilmeye de gerek yok. Suyun kaldırma kuvveti ve direncinden yararlanılarak aktivite, zorlanmaksızın ama suya karşı bir dirençle yapılıyor” şeklinde sistem hakkında bilgi verdi.

Yazarın Tüm Yazıları