Girişimcilik ruhunda var

Yedisinde babası kaynak makinesini eline tutuşturur.

Haberin Devamı

13’ünde kendi dükkanını açar. Şoförlükten tabelacılığa kadar birçok meslekte hayatına yön verir. 60’ına geldiğinde tabela işini oğluna devreder. Ama İsmail Erzurumluoğlu, emeklilik döneminde de boş durmaz. İlkini 70’li yıllarda yaptığı otobüs maketini bu kez de torunları için hayata geçirir. El emeği araç maketlerinin internette paylaşımıyla da Erzurumluoğlu’na adeta sipariş yağar. Bugün hobisini işe dönüştüren İsmail Erzurumluoğlu, tamamı el yapımı otobüsten kamyona hatta metrobüse kadar maketlerle yeni bir iş kolunun Türkiye’deki temsilcisi olarak yoluna devam ediyor. Gündemde ise müze var...

 Girişimcilik ruhunda var

Haberin Devamı

İSMAİL Erzurumluoğlu... Resme olan kabiliyetini üretime dönüştüren, 60’ında bile farkındalık peşinde koşarak yeni pazar yaratan bir girişimci. Oğlu Güner’le birlikte emeklilik döneminde Aydın Efeler’de yeni bir hikaye yazmak için yola çıkan GMS Maket’in kurucusu Erzurumluoğlu, hem girişimcilik serüvenini, hem de geleceğe dair planlarını anlattı. 1954 Çorum Sungurlu doğumlu, zanaatkar babanın 5 çocuğundan biri olan İsmail Erzurumluoğlu, şöyle devam etti:

Girişimcilik ruhunda var


BABASIYLA YOLLARI AYIRIR
“Dedem çok iyi bir demirciymiş. 6 çocuğundan biri olan babam da onun yanında yetişmiş. Yetenekli olduğu için de işi geliştirmiş. Kaynak ve torna makineleriyle işi büyütmüş. Römork üretmiş. Ben de 7 yaşında onun yanında iş hayatına adım attım. Babam da o yaşta bir çocuğun eli titremez mantığıyla kaynak makinesini elime tutuşturdu. Ve en hassas kaynakları bana yaptırmaya başladı. Çok iyi kaynak yapardım. Şimdiki otomatik kaynak makinelerinin ayarında işler çıkardı elimden. 10 yaşında ayağımın altına kasa koyup torna da yapıyordum. Tüm bunların yanı sıra okulumu da hiç aksatmadım. Tabii, ilkokulun ardından babam okumamamı istemedi. Ama ben okumak istiyordum. Bu konu babamla yollarımızı ayırmamıza neden oldu.”

Haberin Devamı

Girişimcilik ruhunda var


ON ÜÇ YAŞINDA DÜKKAN AÇTI
İsmail Erzurumluoğlu, okul harçlığını çıkarmak için başka işler yapmaya başlar. Oyuncak da satar, oya da... Daha önce camlara yazı yazan tabelacıları gördüğünde ‘bu işi yaparım’ diyen Erzurumluoğlu, hikayenin devamını şöyle aktardı:
“Kazandığım parayla fırça ve boya alıp bu işi yapmaya karar verdim. Ama ilk kazandığım 80 lirayla anneme set üstü ocak aldım. Yeniden para biriktirmeye başladım ve bir süre sonra Sungurlu’ya 180 km uzaklıktaki Ankara’nın yolunu tutum. Tabela konusunda Ankara’nın efsane isimlerinden Tak Tak Usta’nın yanında çalıştım. 3 günlük mesainin karşılığında da 150 lira para kazandım, boya ve fırçalarımı alıp Sungurlu’ya döndüm. 13 yaşında da 8 metrekarelik dükkanımı açtım. Lise 2’ye kadar hem okudum hem de çalıştım. 16 yaşında ise bir kamyonet aldım. Hem tabela işi hem de şehirlerarası nakliyecilik yaptım.”

Haberin Devamı

Girişimcilik ruhunda var


PAYLAŞIMLAR ETKİLİ OLUR
Tabela alanındaki kabiliyeti Erzurumluoğlu’nu oto boya işine de yönlendirir. Bu işle birlikte bir süre sonra otobüs alıp şehirler arasında çalıştırmaya başlayan İsmail Erzumluoğlu, “Ankara Halk Tiyatrosu’nun kent gezilerini ben yapıyordum. 84’te geldiğim Aydın’ı çok sevdim. Ve aklımın bir yerine yazdım. 60 bin liralık bir senet nedeniyle de Sungurlu’daki alacaklılarıma kızıp 1987’de Aydın’a taşınmaya kararı verdim. Aydın’da da Güner Reklam olarak tabela işine devam ettim. Ulusal birçok markanın işlerini yaptım. 2 milyon liralık cirolara ulaştım. Yaklaşık 3 yıl önce de 60’ımda emekli olma kararı aldım. Ve işi oğluma devrettim. Kendime de iş yerinin bir köşesinde maket yapmak için bir atölye oluşturdum. Resim ve kaynaktaki yeteneğimle 1974’te ilk maketimi yapmıştım. ‘0302’ model otobüs, dönemin el verdiği şartlarda metal parçalarla 2 ayda tamamlamıştım. İkinci kamyon maketini de 1981’de oğlum Güner doğduğunda yapmıştım. Annesi Güner’i o kamyonda uyuturdu. Emeklilik kararıyla birlikte bu hobime ağırlık verdim. Bu kez torunlar için yapıyordum. Yaptığım maketler sosyal medyada paylaşınca bir talep doğdu. Tabela işi de artık eski tadı vermediği için 8 yaşından beri işin içinde olan oğlum Güner ile birlikte maket işini ticari ürüne dönüştürme kararı aldık” diyerek maketin sürecini aktardı.

 

Haberin Devamı


RAKİBİ ÜÇ BOYUTLU YAZICILAR
“BU alanda dünyada üç kişiden biriyim” diyen İsmail Erzurumluoğlu, ekliyor: “Onları da araştırdığımızda karşımıza üç boyutlu yazıcıyla üretilmiş maketler çıkıyor. Benim yaptığım tamamen el yapımı. Tekerleğinden koltuğuna her şeyi kendimiz yapıyoruz. Dışarıdan sadece hammadde alıyoruz. 1/20, 1/10 ile 1/5 gibi ölçeklerde kamyon, otobüs, metrobüs, tramvay, vinç üretebiliyoruz. Şimdi aynı modelden 300 tane istendiği zaman bunu 6 ayda üretebiliyoruz. Özel istek olursa bu sayı 60-70 oluyor. Otobüs firmalarından bireysel siparişlere kadar geniş bir müşteri portföyümüz var.”

 Girişimcilik ruhunda var


5 OTOBÜS 685 LİRAYA SATILDI
ÇEŞİTLİ müzelere maket verdiklerini de söyleyen İsmail Erzurumluoğlu, “Türkiye Otobüscüler Federasyonu, aralık ayında Batum’da TOSEV’in eğitim fonuna destek amacıyla bir gece düzenledi. O geceye biz de 5 otobüs maketi yaptık. Düzenlenen açık arttırmada eğitim için bizim 5 otobüs 685 liraya satıldı. Bu otobüsler Federasyon’un otobüs müzesinde yer alacak. Bizim o müzede yaklaşık 25 aracımız bulunuyor” diyerek dolaylı yoldan da olsa sosyal sorumluluk projelerinin içinde yer aldıklarını paylaştı.

 

Haberin Devamı


ŞİMDİ SIRA MÜZEDE
İSMAİL Erzurumluoğlu, “GMS Maket’i geleceğe oğlum Güner taşıyacak. El yapımı özelliğini yok etmeden kalıplama sistemlerinin de desteğiyle çoklu siparişlerde seri üretime ağırlık vereceğiz. Ben ise şu an adı konmayan GMS Maket Müzesi’ne odaklanacağım. Burada 260’a yakın parça var. İleride burayı müze olarak değerlendirmek istiyorum. Çeşit anlamında bu kadar çok el yapımı maketin bir arada olduğu başka bir yer yok” diyerek gelecek planlarını da anlattı.

 


İŞİN SIRRI RESİMDE
ÇOCUKLUĞUNDAN beri resme karşı da büyük bir ilgisi ve yeteneği olan İsmail Erzumluoğlu, “Okul yıllarımda kitapların boş sayfasına hep resim yapardım. Hatta ikinci sınıfta yaptığım bir at başı resmini öğretmenim çok beğenmişti. Ve o resim, ben ilkokuldan mezun olana kadar panoda asılı kaldı. İşte bu alandaki yeteneğim hem tabela hem de maket işinde hep elimi güçlendiren bir unsur oldu” diyor.

 

KISA KISA
* Zamanında 7 işi birden yaptığını söyleyen İsmail Erzurumluoğlu’nun bir dönem Sungurlu’da “Türkiye’nin en genç şoförler odası başkanı” gibi bir de unvanı var.
* Tüm ağırlıklarını maket işine veren İsmail Erzurumluoğlu, tabela-reklam konusunda ise artık butik işler yaptıklarını söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları