Geleceğe yatırım otonom taşıma robotu

Yolları İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde kesişir. Dr. Pınar Oğuz Ekim, 3 yıl önce Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde okuyan öğrencileri Bekir Bostancı, Sercan Çağdaş Tekkök ve Mehmet Emre Söyünmez’le birlikte TÜBİTAK için projeler geliştirmeye başlar. Süreç içerisinde sterilizasyon robotundan akıllı reklam robotuna kadar çeşitli proje ve ürünler ortaya çıkar. Bekir Bostancı, Sercan Çağdaş Tekkök ve Mehmet Emre Söyünmez, hocaları Dr. Pınar Oğuz Ekim’le birlikte İzmir Bilimpark’ta Advoard Robotik’i kurar. Ve yapay zeka aracılığıyla rota çizebilen, insan gücüne olan ihtiyacı üçte iki oranında azaltan otonom taşıma robotunu piyasaya çıkarırlar. Amerikalı bir şirketten de yaklaşık 1 milyon TL’lik yatırım desteği alan Advoard Robotik’in gündeminde ise hem otonom taşıma robotlarını geliştirmek hem de farklı sektörlere ürünler geliştirmek ile yurtdışına açılmak var.

Haberin Devamı

 

Geleceğe yatırım otonom taşıma robotu

ADVOARD Robotik... Startup aşamasında Amerikalı bir şirketten yatırım desteği almayı başaran ve gelecekte hayatımızda oldukça fazla yer edinecek robot teknolojisini odağına alan bir girişim. Advoard Robotik’in kurucu ortakları Dr. Pınar Oğuz Ekim, Sercan Çağdaş Tekkök, Mehmet Emre Söyünmez ve Bekir Bostancı ile hem şirketin kuruluş serüveni hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. 2003 ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu olan ve aynı bölümde de yüksek lisans yapan Dr. Pınar Oğuz Ekim, yüksek lisans yaptığı süreçte de TÜBİTAK-SAGE’de AR-GE mühendisi olarak çalışır. Portekiz’de Lizbon Teknik Üniversitesi’nde doktora yapan Ekim, şöyle devam etti: “Beş yılın ardından eşimin işi nedeniyle Türkiye’ye döndüm. Gebze Teknik Üniversitesi’nde çalışmaya başladım. Daha sonra ise Singapur süreci başladı. Nanyang Teknik Üniversitesi’nde akıllı trafik sistemleri üzerine çalıştım. İkinci çocuğum dünyaya gelince Türkiye’ye dönme kararı aldım. 2018’den bu yana da İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik–Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak kariyer yolculuğuma devam ediyorum.”

Haberin Devamı

Geleceğe yatırım otonom taşıma robotu

DERSTEN ORTAKLIK ÇIKTI

Mehmet Emre Söyünmez, 2016’da Sercan Çağdaş Tekkök ve Bekir Bostancı da 2015’te İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü tam burslu kazanır. Ve sınıf arkadaşı olan üç genç, Dr. Pınar Oğuz Ekin’den önce ‘mikro elektronik aygıtlar’, ardından da ‘sinyaller ve sistemler’ dersini alır. Bu süreçte Mehmet Emre Söyünmez, Sercan Çağdaş Tekkök ve Bekir Bostancı’nın başarıları, Dr. Pınar Oğuz Ekin’in dikkatini çeker. Ve Dr. Ekin, 3 öğrencisiyle birlikte TÜBİTAK için projeler geliştirmeye başlar. Bir yandan TÜBİTAK için proje geliştiren ekip, 2020’de de şirketleşme kararı alır. Advoard Robotik Ar-Ge Yazılım A.Ş.’yi kurarlar. Bekir Bostancı, o süreci şöyle anlattı:
“Okulu bitirdikten sonra, hep kendi işimi kurma üzerine bir hayalim vardı. Bir şirket kurup ülkeme katma değer yaratmak istiyordum. Yazılım alanında da bir birikimim vardı. Pandemi öncesi Mehmet Emre ve Sercan Çağdaş, yurtdışına gitme planları yapıyordu. Ama bu gerçekleşmeyince, TÜBİTAK projeleriyle başlayan birlikte iş yapma kültürünü ortaklığa çevirme kararı aldık. Bize ilk günden itibaren güvenen hocamız Dr. Pınar Oğuz Ekim’le birlikte TÜBİTAK desteğiyle İzmir Bilimpark’ta şirketimizi kurduk.”

Haberin Devamı

Geleceğe yatırım otonom taşıma robotu

SEKTÖRDEKİ BOŞLUĞU GÖRDÜLER

İlk etapta TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Kapalı Alanlarda Kullanılan Otonom Yer Araçları için Yer Bulma, Haritalandırma ve Güzergah Planlama Yapabilen Cihaz Tasarımı ve Geliştirilmesi’ projesi kapsamda çalışmaya başladıklarını söyleyen Bekir Bostancı, bu kapsamda engelle karşılaştığında yapay zeka kullanarak yeniden rota çizebilen otonom robot geliştirdi. Bostancı, “Robotun eğitimden endüstriye, AVM’den hastaneye kadar birçok alanda kullanımını hedefliyorduk. Aslında geliştirdiğimiz ürün, interaktif reklamcılık, bilgilendirme ve rehberlik robotuydu. Bu robot sayesinde, robot-insan etkileşiminin yapay zekayla olan çözümlerine odaklanmak istiyorduk. Ama pandemi nedeniyle hedeflediğimiz AVM ve havalimanı odaklı yaptığımız görüşmeler hep olumsuz sonuçlandı. Projeyi yeniledik ve ilk etapta kapalı alanlarda virüs bulaşma riskini en aza indiren özel bir sterilizasyon robotu geliştirdik. Robot, 5 bin 700 metrekarelik alandaki havayı 90 dakikada temizliyordu. Ama bununla da yetinmedik ve ticari ürüne de dönüştürmek için çalışmalarımız sürdük. Özellikle lojistik alanda büyük bir boşluğun olduğunu gördük. Yapay zeka aracılığıyla rota çizebilen, insan gücüne olan ihtiyacı üçte iki oranında azaltan otonom taşıma robotunu piyasaya çıkardık” diyerek, geldikleri son durumu paylaştı.

 

Haberin Devamı

AMERİKA’DAN
YATIRIMCI

BEKİR Bostancı, Sercan Çağdaş Tekkök ve Mehmet Emre Söyünmez, İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden geçtiğimiz yıl mezun olduktan sonra aynı bölümde bugün tam burslu yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. E-ticaret ya da lojistik depolarında materyal toplayabilecek otonom robotun geliştirilmesi için emek veren Bekir Bostancı, “Bugün Türkiye’de daha çok oyun endüstrisinde hayata geçen startuplara yatırımcılar ilgi gösterip yatırım yapıyor. Bu nedenle bizim bu anlamdaki girişimlerimiz sonuçsuz kaldı ve yönümüzü Amerika’ya çevirdik. Kısa sürede de karşılığını aldık. Amerikalı bir firmadan 1 milyon TL’lik yatırım aldık. Bu yüzde 7’lik hisseye karşılık geliyor. Ayrıca Türkiye’nin önde gelen e-ticaret firmalarından hepsiburada’dan da 3 robot sipariş aldık” diyerek, kısa sürede önemli başarılara imza attıklarını paylaştı.

 

Haberin Devamı

GÜNDEMDE YURTDIŞI DA VAR

HEM yatırım hem de ilk iş bağlantısının ardından geleceğe daha emin adımlarla ilerlediklerini söyleyen Dr. Pınar Oğuz Ekim, otonom taşıma robotunu daha da geliştireceklerini belirterek, gelecekle ilgili hedeflerini şöyle aktardı: “Farklı işbirliklerimiz olabilir. Görüşmelerimiz sürüyor. Sonuçta biz bir teknoloji şirketiyiz. Farklı alanlarda da kullanılan robotlarımız olacak. Hem ihtiyaca hem de gelen taleplere göre ürünlerimiz olacak. Ayrıca gündemimizde yurtdışına da açılmak var.”

 

SANAL BİR
YOL ÇİZİYOR

“DÜNYA genelindeki birçok fabrikada, insanların yaptıkları işleri çözen otonom robotlar geliştiriliyor” diyen Sercan Çağdaş Tekkök, bu robotların farklı teknolojilerin geliştirilmesiyle ortaya çıktığını belirterek, şu bilgileri aktardı:
“Farklı algoritmalar kullanarak robotların otonom olarak hareket etmesini sağlıyoruz. Geliştirdiğimiz robotlar web ara yüzü sayesinde kullanıcılarla eş zamanlı olarak paylaşılıyor. Geliştirdiğimiz robot, kullandığımız sensörler sayesinde bizler gibi ortamı görebiliyor. Gördüğü ortamdaki engelleri algılıyor ve kendisi bir sanal yol çiziyor.”

 

Haberin Devamı

200 KİLO TAŞIYOR SÜRÜ
HALİNDE HAREKET EDİYOR

ROBOTUN teknik özelliklerini anlatan Mehmet Emre Söyünmez, 20 saatlik operasyon süresi olduğunu ve 200 kilograma kadar ağırlık taşıyabildiğini aktardı. Söyünmez, “Maksimum seyir süresi ise saatte 2 metre/saniye. Sürekli devam eden ve tekrarlayan işlerde insanları kullanmak yerine bu tarz bir otonom robotun kullanılması çok daha avantajlı. Hata riskini minimuma indiriyor. En önemli özelliği de filo ya da sürü olarak hareket edebiliyorlar. Bu yapısıyla depo yönetiminde kullanıcısına önemli bir avantaj sağlıyor” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları