Dünyada ilk 7’ye adını yazdırdı

Profesyonel iş yaşamında kariyer basamaklarını birer birer çıkar.

Haberin Devamı

 

Güzel bir iş ve iyi bir kazancı vardır. Ama 5 Nisan 1994 kararları birçok insan gibi Özden Gül Eski’nin de hayatını altüst eder. Çalıştığı şirket kapanınca hem Özden Gül Eski hem de eşi işsiz kalır. Bir süre bocalayan Özden Gül Eski, yakın arkadaşından gelen mektupla yeni bir yola girer. Oriflame’de doğrudan satış sistemini meslek olarak benimser. Kısa sürede direktör, 1 yılda elmas direktörlük, 2’nci yılda ise çift elmas direktörlüğe kadar yükselir. Bugün kendisi gibi birçok insanın da başarılı olması için emek veren Özden Gül Eski, şimdi de Oriflame’in dünyada 7 tane olan başkan direktörlerden biri. Zirveye dört basamak uzaklıkta olan Eski’nin hedefi ise üst başkan direktörlük.

Dünyada ilk 7’ye adını yazdırdı

 

Haberin Devamı

ÖZDEN Gül Eski... Karşısına çıkan olumsuzluklara rağmen ‘kadın isterse’ başarır diyenlerden. Doğrudan satış sistemini mesleği olarak benimseyerek, başarıyı yakalamış bir girişimci. İsveçli kozmetik firması Oriflame’de başkan direktör olan Özden Gül Eski ile hem girişimcilik serüvenini hem de doğrudan satış sistemiyle ilgili önerilerini konuştuk. Öğretmen baba ile ev hanımı annenin üç çocuğundan biri olan ve 1962’de Uşak Banaz’da doğan Özden Gül Eski, hikayesini şöyle sürdürdü:


ÇALIŞMAYI TERCİH ETTİ
“Babam Uşak Banaz’da kütüphane öğretmeniydi. Evimizin altı tarafı kütüphaneydi. Okuma bilmeden o kütüphanedeki kitapların resimlerine bakarak hayaller kuruyordum. İşte, orada başlayan hayaller benim ufkumu açtı. Babamın da etkisiyle okumayı çok seviyordum. Tabii, lise dönemim siyasi olayların hareketli olduğu yıllara denk geldiği için biraz sıkıntılı süreç oldu. Üniversitede bizim istediğimiz yerler olmayınca ailem başka yere çok uygun bakmadı. O dönem iki kardeşim İzmir’de okuyordu. Ailem beni de tekrar üniversite sınavlarına hazırlanmam için İzmir’e gönderdi. Ben ise bir an önce çalışma hayatına dahil olmam gerektiğini düşündüm ve büro malzemeleri satışı yapan bir mağazada profesyonel iş hayatına adım attım.”

Haberin Devamı

Dünyada ilk 7’ye adını yazdırdı


PALMİYE AĞACI FAKTÖRÜ
Özden Gül Eski, bir süre sonra ise daha kurumsal bir şirkette iş hayatına devam eder. Lojistik biriminde görev aldığını söyleyen Özden Gül Eski, “Burada yaklaşık 7.5 yıl çalıştım. Ve oturduğum masanın tam karşısında bir palmiye ağacı vardı. Her gün ona bakıyordum. Ve bir gün radikal bir kararla istifa kararır aldım. Çünkü, 20’li yaşlarda baktığım yer ile 40’lı yaşlarda geleceğim konumumun çok değişmeyeceğini düşündüm. Yine satış odağında daha iyi bir şirkete geçtim. Tabii, bu süreçte evlendim ve anne oldum. İşim güzel, kazancım da iyiydi” diyerek tablonun meşhur 5 Nisan 1994 kararlarıyla değiştiğini paylaştı.


O MEKTUP İŞİ DEĞİŞTİRDİ
5 Nisan 1994’te hükümetin aldığı kararlarla birlikte çalıştığı şirketin kapandığını söyleyen Özden Gül Eski, o süreci şöyle anlattı:
“Eşimde benimle aynı şirkette yönetici olarak çalışıyordu ve ikimiz de işsiz kaldık. O dönem dolarla ev almıştık ve kredi ödüyorduk. Kısa bir süre bocaladık. Hemen çareler arayıp, çözümler üretme yoluna gittik. Eşim tazminatıyla bir iş kurdu. Ben ise; çocukluk arkadaşım İsveçli kozmetik firması Oriflame’e girmem adına mektup gönderdi. Doğrudan satış sistemiyle iyi ve güzel kazanç elde edilebileceğimi anlatmıştı. Ama o dönem işim olduğu için çok da bu işin üzerine düşmedim. Bana uzak bir işti. İşsiz kaldığım süreçte o mektup benim hayatımda yeni bir dönüm noktası oldu. Dünyada yüzlerce ülke ve binlerce insanın yer aldığı Oriflame’i anlamaya çalıştım, bunu işim yapmaya karar verdim. Tam zamanlı çalışarak çok kısa bir sürede direktör, bir yılda elmas direktör ve 2’nci yılda da çift elmas direktör oldum. Bu geçişler normalde bu kadar hızlı olmuyordu. Asla vazgeçmedim. Sabrettim ve ısrar ettim. Bu bana başarının kapısın açtı.”

Haberin Devamı


KADINLARIN
ROL MODELİ

“HER zaman işimi daha iyi nasıl yaparım diye koşturuyorum” diyen Özden Gül Eski, “Hala öğrenmeye devam ediyorum. İhtiyaçları tespit ederek ilerliyorum. Tüm bunları da birilerine örnek olmak adına yapıyorum. Yaş grubu, eğitim durumu ne olursa olsun, her yere gidiyorum. Kendine güven duymasını ve bir kez denemesini istiyorum. Ben kendi evim, çocuğum için yola çıktım. Şimdi başka kadınlara da ilham olmak istiyorum” diyerek burada sıfır sermayeyle, bir başarı hikayesini yazmanın mümkün olduğunu paylaştı.

KUTU KUTU
BAŞKAN DİREKTÖR OLDU

SÜRECE danışman olarak girildiğini anlatan Özden Gül Eski, sistem hakkında şu bilgiyi paylaştı: “Kârlı bir yapı var. Danışman olarak sisteme dahil olanlar ürünü yüzde 30 indirimli alıyor. Burada da her ürünün bir puanı var. Burada biriktirdiğiniz puana göre de kazancınız artıyor. Bu basamakları ben de birer birer çıkarak elmas executive direktörlüğe kadar yükseldim. 2018 Mayıs sonu itibariyle de başkan direktör oldum. Dünyanın birçok ülkesinde yer alan Oriflame ailesi içinde bu pozisyonda 6 kişi vardı. Ben 7’nci oldum. Bu pozisyona daha önce Türkiye’den bir kişi daha yükselmişti. Bu sistemin en üstü ise elmas başkanlık. Burada da Rusya’dan bir kişi var. Şimdi ben o pozisyonun dört basamak altı olan başkan direktörlüğe yükseldim. Bir sonraki hedef ise üst başkan direktörlüğü. Yöneticilik becerilerinin de devreye gireceği bu pozisyonda olan dünyada 3 kişi var. Benim girişimci ruhum vardı, ama bu noktalara geleceğimi düşünmemiştim.”

KISA KISA...

Haberin Devamı

* Özden Gül Eski, “Sistemde herkes hak ettiğini alıyor. Herkes hakkını alarak yükseliyor. Firma belli, şirket belli. Miras ve devir hakkı var” diyor.

* Doğrudan satış sisteminin düne kadar büyüdüğüne de dikkat çeken Özden Gül Eski, “Bugün artık buna sosyal medyada eklendi. Artık sosyal medyada da varız” diyerek talebin fazlalığına dikkat çekti.

Yazarın Tüm Yazıları