Siz de hayat kurtarabilirsiniz

Doğru yapılan ilkyardım hayat kurtarıyor. Sadece seyahatlerde değil, günlük yaşamın her alanında ilkyardım uygulamalarına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Haberin Devamı

İlk kural hasta veya kazazedenin güvenliğini sağlamak. Etrafınızı saracak kişilerin kalabalığını engelleyin ve hastayı sakinleştirin. 112 Acil servisini mutlaka ve hemen arayın. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ferudun Çelikmen, ilkyardımın kurallarını şöyle sıralıyor:

 

Acil yardım gereken her durumda sizin de ikinci bir kazazede olmamanız için, öncelikle ‘ortam güvenliğini’ sağlayın.

 

Evde, araçta ve seyahatte acil durumlar için acil yardım çantası hazırlayın.

 

Deneyimli, sertifikalı bir merkezden uygulamalı ilkyardım eğitimi alın, süresinde güncelleyin. Deprem, yangın gibi olağanüstü durumlar için, afet başa gelmeden sevdiklerinizle birlikte uygulayabileceğiniz, öncesi, anı ve sonrası için eylem planları oluşturun.m Kanamalarda akan kanı durdurmak için en iyi yöntem kanayan yere bası uygulamak.

 

Haberin Devamı

Kazazedeyi tek başınıza taşımayın!

 

Hasta ya da kazazedenin şoka girmesini engellemek için, düz bir zemine yatırarak el ve ayaklarını kalp seviyesinden en az 30 santimetre yukarıda tutun. Fenalık hissine eşlik eden göğüs ağrısı, şiddetli baş ağrısı ya da solunum sıkıntısı varsa yarı oturur durumda, dizler katlı vaziyette ileri yardım getirecek sağlık ekibini bekleyin.

 

Bilinç kaybı olan, fakat kalbi atan ve soluyabilen kazazede ya da hastalarda ise, kişiyi yan yatar durumda bekletmekte yarar var. Bu sayede dilin geriye kaçarak soluk yolunu tıkaması, mide içeriğinin akciğerlere kaçması gibi durumlar engellenir. En iyi örneklerden biri sara krizi geçiren hastalardır. Kişi koma pozisyonunda bekletilerek nöbetin kendi döngüsünü tamamlaması beklenir.

 

Yanıkta ısı yaymaya devam edebilecek takı, giysi vs. süratle yanık bölgesinden uzaklaştırın. Akar, serin musluk suyu altına tuttuktan sonra yanan bölgeyi temiz bir bez ya da mutfaklarda sıkça kullanılan streç film ile bir kat sararak en yakın sağlık kurumuna gidin.

 

Haberin Devamı

Kırık ya da çıkık şüphesi olan bölge olabildiğince kalp hizasında ve komşu iki eklem oynamayacak şekilde sabitlenmeli. Tahta, alüminyum benzeri, uzuv boyutlarına uygun bir malzemeyle oynamaz hale getirilmeli.

 

Zehirlenmelerde hastanın içtiği madde yakıcı kimyasallardan ise (tuzruhu-kezzap, çamaşır suyu-deterjanlar gibi) asla kusturulmaz. Ulusal zehir danışma merkezi ücretsiz 114 numaralı hattan tüm zehirlenmelerde yardımcı oluyor. 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları