Âdet tarihinizi tatilinize göre ayarlayın

Seyahatlerde hele hele deniz tatillerinde âdet dönemine denk gelmek biz kadınların korkulu rüyası.

Haberin Devamı

Tatilini adet dönemine göre planlayan, tüm uğraşılarına rağmen sürprizler yaşayanlar da az değil. Ancak tıptan destek alarak, âdet döneminizi tatil veya seyahatinize göre planlamanız mümkün.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Karateke, âdet kanamasının başlangıç tarihinden 2-3 gün öncesinden progesteron hormonu alınarak sürecin yönetilebileceğini söylüyor. Progesteron bırakıldıktan birkaç gün sonra ise kanama başlıyor.
Doğum kontrol hapı kullananlar da benzer bir ayarlama yapabiliyor. Doğum kontrol haplarının hiç ara verilmeden içilmesi halinde âdet kanaması ötelenebiliyor.

Sağlıklıysan sorun yok

Pek çok kadın ve bazı doktorlar bu hormonal manipülasyonlara karşı çıkıyor. Ancak Prof. Dr. Karateke, söz konusu müdahalenin sağlık açısından hiçbir sakıncası bulunmadığını söylüyor. Ancak östrojen ve progesteron hormonlarına duyarlı tümörü bulunanlar, adı konmamış vajinal kanaması olanlar, meme kanseri olup, tedavi görenler, damar pıhtılaşması ve damar tıkanıklığı sorunu yaşamış olanların doğum kontrol hapı ya da progesteron kullanmaları önerilmiyor.
Prof. Dr. Karateke, 35 yaşın üstünde sigara içen kadınlara doğum kontrol hapının önerilmediğini hatırlatarak, 40 yaşın üstündeki kadınların progesteronla bu sürece yön vermelerinin daha doğru bir seçim olduğunu anlatıyor.

Haberin Devamı

Mutlaka doktora danışın

Öte yandan Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli âdet ertelemeyi çok fazla önermediklerini belirterek, “Bu erteleme âdet döneminin kişiye verdiği psikolojik etkileri azaltmaz. Ancak kanamayı durdurur ya da bazı durumlarda azaltır” diyor. Dr. Ceydeli ayrıca şu hatırlatmalarda bulunuyor:
“Sınav dönemine denk gelen mevsimsel değişiklikler, kişideki ruhsal dalgalanmalar, yoğun stres gibi nedenlerle bazen ilaç kullanılmasına rağmen kanama engellenemeyebiliyor. Ara veya erken kanamalar görülebiliyor. Âdeti ertelemek için kullanılan ilaçların stresi baskı altına almakla birlikte vücuttaki doğal döngü hormonal olarak devam ettiği için istenen etkiye ulaşılamayabiliyor.”
Âdeti geciktirmek veya erkene çekmek için ilaç kullanmadan önce mutlaka jinekolojik kontrol yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Ceydeli, “Kadınlar birbirine ilaç öneriyor ancak bu çok yanlış. Zamanlamayı ayarlayamamak söz konusu olduğu gibi herkes bu döngüyü değiştirmeye uygun olmayabiliyor. Doktorun bu ilaçları kullanmada bir sakınca olmadığından emin olması gerekiyor” diyor.

Haberin Devamı

Kanama başladıysa azaltmak mümkün

Âdet kanaması başladıyla tamamen durdurmak mümkün değil. Ancak miktarı azaltılabilir. Hormon ilaçlarıyla örneğin 6-7 gün süren âdet kanaması, 2-3 güne düşürülebilir. Dr. Nuri Ceydeli âdet kanamasının olduğu günlerde; deniz, havuz, sauna, hamam gibi yerlere gidilmesini de önermiyor. “Tatilde tamponlar kullanarak denizden faydalanılabilir ancak bunların 2 saatte bir değiştirilmesi gerekiyor” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları