Kadınlara çirkin diyen erkekler sanırsınız yakışıklı Adonis’ler!

Kadınları erkeklerin fiziksel özellikleriyle dalga geçerken göremezsiniz. Belki bir Trump’ın saçına gülerler, o kadar.

Haberin Devamı


Karşı cinsin fiziksel özelliklerini espri malzemesi yapmak ne yazık ki erkeklere has bir davranış.

 

*

 

Kadınlara çirkin diyen erkekler sanırsınız yakışıklı Adonis’ler

 

Hafta boyunca sosyal medyada Miss Turkey seçildiği söylenen ama sonra öyle olmadığı anlaşılan Ecem Uzgör’ün erkekler tarafından aşağılanmasını mide bulantısıyla izledim. Uzgör’e dair şu birkaç yorum fikir verecektir:

 

“Nicolas Cage Miss Turkey seçilmiş. Zaten adamın hakkıydı.”

 

Haberin Devamı

“Arka Sokaklar dizisindeki Tekin Çoban rolüyle gönlümüzü fetheden oyuncumuz da Miss Turkey’e katılmış.”

 

“Çirkinlik yarışmasında ilk 3’e banko oynayacak kadını Miss Turkey seçmek neyin kafası?”

 

“Miss Turkey’nin adını ‘Miss Harun abi’ olarak değiştirelim.”

 

“Miss Turkey birincisine neden bu kadar yüklendiniz anlayamadım. Bence gayet yakışıklı bir beyefendi.”

 

*

 

Bu hem kel hem fodul tiplerden bir tanesinin “Demek ki gerçekten güzelliğe bakmıyorlar. Seneye Miss Turkey’e katılıyorum. Biyometriğimi önden gönderdim” diyerek fotoğrafını iliştirmesi, birkaç ay önceki bir hadiseyi aklıma getirdi.

 

‘Tarihin Arka Odası’ adlı programda Murat Bardakçı, hemen her yıl bir vesileyle programın bir yerine sokuşturduğu o meşum yorumunu bir milyonuncu defa yine tekrarlamış; sadece çirkin kadınların feminist olduğunu söylemişti.

 

Bunun üzerine gazeteci Emel Armutçu Twitter’da şunları yazmıştı:

 

Haberin Devamı

“Televizyonda tarih programı yapanlar birbirinden yakışıklı Adonis’ler oldukları için söyleyecek söz bulmak zor tabii. ‘Kadınlar çirkin oldukları için feminist oluyorlar’ gibi 80 yıllık bir klişeye sarılana sorarlar, ‘Sen ne olmayı seçtin’ diye.”

 

Amiyane tabirle; güzel kapaktı.

 

“Feminist kadınlar çirkindir” sözünün bir de “Solcu kadınlar çirkindir” versiyonu var, duymuşsunuzdur.

 

Toplumun tüm katmanlarında bulunan bu cinsiyetçi erkekler, yerleşik kalıpları -misal cinsiyetler arası eşitsizliği veya sömürü düzenini- sorgulayan kadınları erkek iktidarına tehdit olarak gördüklerinden, genelde onların fiziksel özelliklerini küçümseme, davranışlarıyla dalga geçme yoluna giderler. Konuşmasını taklit ederler mesela.

 

Haberin Devamı

Ya da beline bakıp “Odun gibi”, göğüslerine bakıp “Montofon ineği gibi”, baldırlarına bakıp “Roberto Carlos gibi”, ellerine bakıp “Travesti gibi” der, bu tarz iğrenç benzetmeler yaparlar. Kendini komik sanan, kendine ‘mizahşör’ gibi isimler veren zavallıların ortak özelliklerinden biri de transfobik olmalarıdır.

 

*

 

Recep İvedik çok izlenir çünkü cinsiyetçi erkekler bu karakterde kendilerine dair izler bulur. Onlara komik gelen, kadınlara ve onlar gibi olmayan erkeklere komik gelmez, bilmezler.

 

Bu cinsiyetçilik yaş, milliyet, sınıf veya eğitim tanımaz.

 

2015’te Carly Fiorina’yı gösterip “Şunun yüzüne bakın. Bu yüze kim oy verir?” diye soran; Rosie O’Donnell için “Bu kadın nasıl televizyona çıkıyor? Patronu olsam, onun o şişko, çirkin yüzüne bakar ve onu kovardım” diyen Donald Trump’tan tutun da...

 

Haberin Devamı

Hollywood yıldızı Kate Beckinsale için “Pek güzel olmadığı için kadın izleyiciler filme yabancılaşmaz” diyen yönetmen Michael Bay’e kadar...
Beckinsale’in lafıyla “Büyük memeli sarışın kadınlar dışındakileri kadından saymayan” -yani porno kültürünün fena etkisi altındaki bir yığın zavallı -başka dilden anlamadıkları için- herhalde en iyisi Emel’in sözlerini tekrarlamak: “Kadınlara çirkin diye hakaret edenler birbirlerinden yakışıklı Adonis’ler oldukları için söyleyecek söz bulmak zor!”

 

 

Yazarın Tüm Yazıları