Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Odanızı kokusundan tanıyın

Haberin Devamı

Mekânlar esas kokularını içinde yaşayan insanların ürettikleri, tükettikleri, uğraştıkları maddeler ve kendi enerjilerinden alsalar da, mumlar, çubuklar, ev kokuları ve çiçeklerle yaratacağımız ilave bir ‘atmosfer’ onların karakterini ve stilini güçlendirecektir.


1. Nasıl bir etki?
Mekânların beynimizde uyandırdığı bazı hisler vardır. Bu hisleri oluşturan etkenlerden biri de onların kokularıdır. Son yıllarda koku duyusu ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalarla, koku alma duyusunun beyne en dolaysız yoldan bağlı ve en etkili temel duyu olduğu kanıtlanmış. Bu nedenle kokuların karakterleri o mekanda nasıl hissettiğinizi de belirleyebiliyor. Örneğin okaliptusun bilge, mine çiçeğinin enerji veren, sandal ağacının oturaklı, adaçayının rahatlatıcı, kakulenin dengeleyici bir etkisi var.

Haberin Devamı

2. Bir çeşit mekân akupunkturu
Bu aralar koku deyince aklıma ilk olarak mimarlık ile feng shui, dowsing ve spaceclearing (mekân temizliği) gibi teknikleri birleştiren mimar Aslıhan Ekitmen geliyor. Yarattığı “Alaim-i Sema” adlı marka ile çeşitli enerji temizlik setleri, kokuları, mumları ve adaçayı kaseleri hazırladı. Anadolu kültürüne çok da uzak olmayan bu tekniğin amacı, ortamı arındırmak, hafifletmek, eski enerjileri temizlemek, dönüştürmek ve dengeyi tekrardan kurmak. Misk, amalfi limonu, turunç, lavanta... Her buruna göre bir koku mevcut! www.alaimisema.com.tr
3. Kitap kokusu
Onu kurduğu Derin Design markasıyla tanıyor ve bir Türk tasarımcısının adını Cappellini, Moroso, Zeritalia ve Altreforme gibi dev markaların koleksiyonlarına yazdırdığı için daha da çok seviyoruz. Ama aslında o bir eczacı! Dolayısıyla geçen sene özel bir etkinlik için bir mekân kokusu tasarladığında hiç şaşırmadım. İçinde meşe yosunu ve sedir ağacı armonisi bulunan Book Smell isimli mekân kokusunda, Mısır’a özgü papirüs kağıdından esinlenmiş Aziz Sarıyer. Kokuya kapalı bir kütüphanenin nemli etkisini vermek için Endonezya paçulisi gibi odunsu notaların kombinasyonunu eklemiş. Burnunuza geldi değil mi?

4. Gözünüzü kapatın ve derin nefes alın
Hücre fizyolojisi uzmanı ve koku araştırmacısı Prof. Dr. Hanns Hatt, yeterli alıştırmayı yaparak kokuların mesajlarını anlamaya başlamanın hayatımıza etki edeceğini ve okullarda koku dersi verilmesi gerektiğini savunuyor. “Bir mekâna girdiğimde etrafa sadece bakmıyorum, etrafı kokluyorum da. İnsanın çok güzel dekore edilmiş olmasına rağmen bazı yerlerde kendini rahatsız hissetmesinin açıklaması da bazen burada yatar, yani o yerin havasında”, diyor. Bu nedenle evinize sık sık taze çiçek alıp her sabah gözlerinizi kapatıp sadece kokularına konsantre olarak koku alıştırması yapmanızı öneriyor.

Haberin Devamı

5. Renklerin kokusu var mı?
Bence kesinlikle var. Örneğin bu yatak odasına baktığımda içeride taze bir okyanus havasının tuz kokusunu alır gibiyim, çünkü renk paletindeki mavi ve beyaz birlikteliğinin hafızamda yarattığı koku bu. Kahve ve yeşillerin ağırlıkta olduğu bir paletin ormanı, turuncu ve kırmızı gibi enerjik tonların ise uzak coğrafyalara yapılacak yeni yolculukları çağrıştırması da aynı sebepten. Koku ve hafıza arasındaki ilişki, renklerle birleşince daha da güçleniyor. Aralarındaki uyumu kullanarak evde yaratmaya çalıştığımız duyguyu da pekiştirebiliriz.

6. Wellness akımı da ona çok şey borçlu
Sağlıklı beden-sağlıklı ruh hedefiyle büyük bir endüstri yaratan wellness akımının evdeki bir ucu da ev tipi hamam ve saunalar, duş teknolojileri ve aromaterapik ürünler. Bitkilerin kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, sap, kök gibi farklı yerlerinden çeşitli yöntemlerle elde edilen güzel kokulu yağların iyileştirici etkileri, yani aromaterapinin önemi tam 6000 senedir biliniyor ve dekorasyona da dahil ediliyor. Tütsüler, mumlar, kokulu taşlar, koku keseleri ve koku yayıcı çubuklar, artık hemen her mağazada bulabileceğiniz ürünler.

7. Saf sabunun güçlü etkisi
Sonsuz koku kombinasyonları yapılsa da, sanırım çoğu insana en saf gelen doğal sabunun hafif pudralı kokusu oluyor. İki önerim var. İlki, kökeni antik çağlara dayanan sabunculuk üretimiyle ünlü Hatay’ın has defne ve kekik sabunları. İkincisi ise zeytinyağı ve reçel gibi doğal ürünleriyle ünlenen Hatice Teyze markasının asidik oranı 0,5’lik natürel sızma zeytinyağından ürettiği pudralı karbonlu, biberiyeli ve aloeveralı sabunlar. İkisini de internetten rahatlıkla bulup sipariş verebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları