Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Amatör dekoratörler için 10 ipucu

Eviyle uğraşmayı bizim kadar seven toplumlarda, amatör dekoratörlerin türemesi kaçınılmaz.

Haberin Devamı

Eğer siz de bu yolda ilerliyorsanız, elinizde ve cebinizde asistan olarak kullanabileceğiniz pek çok araç var

1.Neybers
Bu iPad uygulamasını yükleyip tutkunu olmamak mümkün değil. Gerçek eşyalar ve tasarımlar kullanarak üç boyutlu mekânlar yaratıyor ve diğer tutkunlarla paylaşıyorsunuz. Parkeden tutun duvardaki tabloya kadar pek çok seçenek, kategorize edilmiş olarak elinizin altında, kullanımı da çok kolay. Fotoğraftaki odayı geçen ilkbaharda yapmıştım, gördüğünüz gibi oldukça detaylı çalışabilirsiniz. Herhangi bir odanın dekorasyonunu değiştirmek istediğinizde, aklınızdakileri önce sanal olarak burada bir araya getirirseniz, nahoş sürprizlerle karşılaşmazsınız.

2.İlham deposu dergiler
Dekorasyon dergiciliğinde uluslararası bir kalitede olduğumuzu hep söylüyorum. Her stile ve bütçeye uygun dergi var. Düzenli takip ettiğinizde hepsinin dekorasyon adına bir fikir ve ilham deposu olduğunu fark edeceksiniz. İyi bir okuyucu olursanız, zaman içinde sizi dekorasyon kararlarınızda yönlendiren sağlam bir görsel hafızanız olur.

Haberin Devamı

3.Instagram evreni
Görsel ağırlıklı sosyal medya araçlarından biri olan instagram’da dekorasyon adına da oldukça hareketli ve renkli bir dünya var. Beğendiğiniz markaları, editörleri ve stilistleri takip etmelisiniz. En sık paylaşım yapan hesaplardan bazıları @wonderfulrooms, @apartmenttherapy, @homepolish, @decorandmore, @decor8, @simplysimplify, @hr_jason_grant.

4. Blogger’ların peşinde
Dekorasyon alanındaki en aktif blogger’lar İskandinav ülkelerinden çıkıyor. Bazı fotoğrafçı ve stilistlerin oldukça geniş fan grupları bile var. Güney Afrikalı ve Avustralyalı blogger’lar da yükselişte, bizim için tek dezavantajı aynı anda farklı mevsimleri yaşıyor olmamız. Yani aralık ayında balkon fikirleri görünce şaşırmamak gerek. İşte bazıları: Remodelista, Koolandkreativ, Dressing-theroom, Hemnet ve Mystylemyhouse.

5. Pinterest dünyası
Bir başka fotoğraf paylaşım sahası olan Pinterest, belli bir stilde ya da belli bir oda için ilham aradığınızda çok işe yarıyor. ‘Home decor’ ve ‘DIY&Crafts’ kategorilerini takip edin; bu alanda en popüler hesaplar ise Nomadic Decorator, Decorator’s Notebook, Desigend Decor ve Decor Adventures.

Haberin Devamı

6. Uygulamalar
Tasarım ve dekorasyon konularındaki mobil uygulamalar hâlâ yetersiz ve çoğu birbirinin tekrarı, genellikle ölçü almak ve orantılamak için geliştirilenler var. Beğendiğiniz kanepe oda ölçülerinize uygun mu öğrenmek için Photomeasures, renk kombinasyonları yaratmak için Peppermint 2, boyada renk seçimi için Filli Boya Mimar Benim, markaların güncel koleksiyonlarına ulaşmak için Architonic uygulamalarını tavsiye edebilirim.

7. En geniş arşiv: Houzz
Modern ve sade bir arayüze sahip olan Houzz, ‘iç ve dış mekan tasarımının Wikipedia’sı’ olarak tanımlanıyor. Hızlı arama yapabileceğiniz, beğendiğiniz ve işinize yarayacağını düşündüğünüz örnekleri kendi kişisel klasörlerinizde biriktirebileceğiniz, gerçekten işlevsel bir uygulama. Üstelik ücretsiz ve içinde rahatsızlık verici bir reklam gösterimi barındırmıyor.

Haberin Devamı

8. Öğrenmenin sonu yok!
Dekorasyon becerilerinizi ve literatürünüzü geliştirmek için takip edebileceğiniz pek çok günlük/aylık kurs, panel, seminer, fuar, atölye ve etkinlik düzenleniyor. 14 Aralık’ta sona erecek İstanbul Tasarım Bienali ile ufkunuzu genişletmek için son hafta. Arkitera internet sitesinden tüm etkinlikleri takip edebilir, www.coursera.org’dan ücretsiz ve sertifikalı kurslar alabilirsiniz.

9. Tasarım ikonları
Tarzınız olsa da olmasa da, çağdaş tasarımcıların zamansız tasarım ikonlarını bilmek işinize yarayacaktır. Phaidon Design Classics uygulamasını indirerek son 200 senenin en önemli tasarım klasiklerine aynı anda ulaşabilirsiniz. En ünlü uluslararası tasarımcıların yarattığı mobilya, aydınlatma ve aksesuarlarla gündelik kullanımımızda her an elimizin altında olan eşyaların ikonik tasarımlarını kapsayan gerçekten zengin bir seçki.

Haberin Devamı

10. Ben iyiyim diyorsanız, yarışın!
“Amatör olabilirim ama yine de iyiyim” diyorsanız, QuizUp uygulamasının ‘Interior Design’ kategorisinde online olarak bütün dünyayla yarışın. Ülke birincisi benim, ama biraz sebat ederseniz ilk 10’a girebilirsiniz! Bu ay boyunca Maison Française dergisi ile Habitat’ın düzenlediği #yilbasidekorum instagram yarışması da yeteneğinizi test etmek için iyi bir fırsat olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları