Melda Narmanlı Çimen

Şehrin oksijeni parklardır

8 Haziran 2013
Parklar, botanik bahçeleri ve peyzaj tasarımı yalnızca yeni emlak projelerinin değil; şehirlerin de atardamarı.

Bu hafta dünyada buluşma noktası yaratabilmiş kent parklarına bir göz atıp ilham alalım istedim.

Phoenix Park, Dublin

707 hektarlık bir rekreasyon alanı olarak tasarlanan bu parkta tarihi ve dini anıtlar ve eski bir kale bulunuyor. Yaklaşık üçte birini ormanlık alanlar kaplıyor. Serbestçe dolaşan geyiklere de rastlayabilirsiniz. Dublin hayvanat bahçesi de bu parkın içinde bulunuyor.

Keukenhof Gardens, Hollanda

15. yüzyılda avlanma bölgesi olarak kullanılan Keukenhof, bugün dünyanın en güzel çiçek bahçelerinden biri. 32 hektarlık alana yayılan çiçek tarlalarına ilave olarak yılda 30 farklı çiçek festivali düzenleniyor. Keukenhof’u gezmek için yürümek ve kanalların içinde botla gezmek dışında yeni bir seçeneğiniz daha var: Çift motorlu DC-3’ler ile 450 metre yükseklikte uçmak!

Hyde Park, Londra

Eğer gününüzü gerçek bir Londralı gibi geçirmek isterseniz şehirde gidebileceğiniz tam 8 kraliyet parkı ve yüzlerce küçük park ve bahçe var; ancak bunların en ünlüsü ve büyüğü tabii ki Hyde Park. 142 hektarlık yeşil alan içinde ata, bisiklete, bota binebilir, paten kayabilir, konser dinleyebilirsiniz.

Gardens by the Bay, Singapur

Yazının Devamını Oku

Azar azar ortaya karışık

1 Haziran 2013
Vitrinlerde showroom’larda bir sürü güzel şey var ve tıpkı kargalar gibi hepsini yuvamıza toplamak istiyoruz.

Görünen o ki dekorasyon artık tüm dünyada ‘biraz ondan, biraz bundan’cı...

Degrade

Bir saç boyama yöntemi olarak çıkan ombré (degrade) akımı duvar boyalarına, kumaşlara ve hatta mobilyalara sıçrayınca ortalık tonsürton renklerden geçilmez oldu. Canlı bir rengi (örneğin çivit mavisini) kullanmaya cesaretiniz yoksa bu yolla etkisini yumuşatın.

Patchwork

Patchwork tekniğinin uygulanmadığı dekorasyon alanı yok. Yatak örtülerinden çini karo koleksiyonlarına, kanepelerden halılara kadar her taraf küçük desen karelerinin enerjisine kapıldı.

Mobilyaların aklı karışık

Her stilden bal almak isteyen mobilyalar, yeni nesil deneysel tasarımcılar sayesinde hayallerine kavuşuyorlar. Aynı ürün üzerinde böylesi bir stil sentezi hoşunuza gidiyorsa, bu mobilyayı bir sanat eseri gibi konumlandırın ve çevresini sade tutun.

Stil sentezleri

Yazının Devamını Oku

Gel keyfim gel

25 Mayıs 2013
Herkesin evde ya da bahçede favori bir bölgesi vardır. Trend avcılarının ‘cocooning’ adını verdikleri akımın esası da budur zaten.

Büyük bir evin içinde kendimize özel bir koza yaratarak keyif çatma sanatı!

Boş ve aydınlık

O kadar sosyal ve ‘online’ yaşıyoruz ki, kendimizle baş başa kalabilmek bugün bir lüks haline geldi. Açık ofisler, iPad’lerimiz ve telefonlarımız hayatımızı paylaşıma açık hale getirdi. Teknolojiden ayrılmasak bile kabuğumuza çekilmek istediğimizde tercihimiz boş ve aydınlık alanlar...

Yayıl-yuvarlan

Hayatımızı şehir yaşamının hızlı temposu karşısında ortaya çıkan konfor ihtiyacı üzerine kurguluyoruz. Form konusunda üzerinde ‘yayılmaca’ işlevine sahip geniş, derin ve L şeklindeki rahat kanepelerle dinlenme koltuklarını tercih etmemiz, evde kendi kozamıza çekilme dürtüsünün diğer bir kanıtı.

Buradan çıkmak zor!

Gökyüzünü yorgan yapıp üzerinize alabileceğiniz böylesi bir kaçış noktası herkese nasip olmaz ama evinize bir daha bakın, kim bilir belki de benzer bir keyfi kurgulayabileceğiniz atıl kalmış bir köşeniz vardır. Size tek gereken rahat minderler ve bitkiler...

Lütfen rahatsız etmeyiniz!

Yazının Devamını Oku

Açıkhava aktiviteleri

18 Mayıs 2013
Balkon, teras ve bahçeler için yapabileceğiniz dekorasyon oyunları vitrinlerdekilerle sınırlı değil. Baş ilham rotanız doğa olduğu sürece seçeneklerin sonu yok!

Sukulent tablosu
Kim demiş bitkiler ille yatay yüzeylerde sergilenir diye? Yeriniz darsa ama yeşilden vazgeçemiyorsanız, çiçekçinizin yardımıyla bir sukulent panosu yaparak dikey düzleme geçebilirsiniz.

Ahşap paletler
‘Kendin yap’ akımının en sık kullanılan malzemesi bu ahşap paletler. Pek çok dergi bunlardan yapılmış sehpa, sedir ve raf ünitesi yayınlıyor. Açık hava köşenize böyle bir takım yapabilirsiniz; tekerlek takarak daha fonksiyonel bir hale getirmeniz de mümkün.

Ateş böcekleri
Açıkhava mekanlarında avize kullanmak çok moda. Özellikle vintage ve kristal olanlar gerçekten romantik bir hava katıyorlar. Küçük kavanozların içine yerleştireceğiniz mumları ağaç dallarına asarak kendi yapacağınız avizeyi de kullanabilirsiniz. 

Açıkhava evi

Yazının Devamını Oku

Taze Türk lokumları bunlar

11 Mayıs 2013
Dekorasyon ve modada yerel kültürlere olan ilginin artmasıyla birlikte daha da popülerleşen Anadolu desen ve sembolleri, pek çok koleksiyona ilham oluyor

1.Kilim        
Son birkaç yıldır yeniden popülerlik kazanmaya başlayan kilimler, yalın ve doğal İskandinav stilinin gözdesi olmuş durumda. Mekanlara Anadolu kilimlerinin sıcak baharat renkleriyle eklektik bir hava kazandıran kuzeyliler, böylece daha modern-eklektik bir hava yakalıyorlar.

2. İzmir
Amerikalı West Elm markası bahçe serisini hazırlarken İzmir ismini verdiği çift taraflı, el örgüsü, su geçirmez bir kumaş tasarlayarak yazlık ve kilimlerinde kullanmıştı. Renkler beyaz, lacivert ve taş rengi.

3. Topkapı Sarayı
Dekorasyon dergilerinde editörlük yaptıktan sonra Manhattan’da kendi mağazasını açan Katie Ridder, bu kez kendi yaptığı tasarımlarla dergilere konuk olup ödüller alıyor. Hindistan, Uzakdoğu ve Türkiye’den etkilendiğini söyleyen Ridder’ın tütün rengi yatakbaşı ve yastıkta ilham kaynağı Topkapı Sarayı olmuş.

4. Anadolu

Yazının Devamını Oku

Haydi balkona!

27 Nisan 2013
Kapı önü, merdivenler ve küçücük de olsa balkonlar, mevsimi bize yakınlaştıran yeni dekorasyon alanlarımız. Ne de olsa iki boş teneke bulduk mu içine çiçek diken bir milletiz!

1. Şeker renkleri
Çizgili-floral minderlerden masa örtülerine, çiçek sepetlerinden rejisör koltuklarına şeker tadında, kullanışlı bir balkona kim hayır diyebilir ki? Katlanır metal masa ve sandalyeler, tabureler, neon lambalar ve şemsiyelerle kapı önündeki bir keyif alanında geçirilecek zamanı iyice renklendirebilirsiniz.

2. Rustik tema
Hem nostaljik, hem romantik aynı zamanda da natüralist nasıl mı olunur? Yanıtını çok uzaklarda aramayın, güney evlerinin balkonlarına bakmanız yeterli. Böyle bir atmosferi ferforje, beyaz sandalyeler, beyaz keten örtüler, koton kılıflı yastıklar, hasır fenerler, ham ahşaplar, terracotta saksılar ve bolca yeşil bitkiyle elde edebilirsiniz.

3. Bu üçü mutlaka olsun
Büyüklüğü ya da kapsamı önemli değil, açıkhavada yarattığımız her türlü oturma-dinlenme-yemek köşesi salonlara özeniyor. Evin yeni bir odası gibi dekore edilerek kullanılan bu mekanlar için 2013 trend avcılarının önerdiği üç ana aksesuar var: Kuş kafesi, kilim ve cam Fas fenerleri.

4. Çiçek demetleri  

Yazının Devamını Oku

Bu hafta mutfaktayız!

20 Nisan 2013
Evin alanından aldığı pay ne kadar genişlerse genişlesin dolap içlerinin ve tezgâh üstlerinin hiçbir zaman yeterli gelmediği mutfaklar için yaratıcı ve fonksiyonel hamleler...

Her raf faydalıdır!

Mutfakta raflar birçok konuda imdadınıza yetişir. Rafları gerek depolama gerekse sergileme alanı olarak kullanabilirsiniz. Kullanım alanınıza göre rafların ebatını ve aralıklarını planlamalısınız.
Rafları yerleştirirken çok alçağa yerleştirmemeye özen gösterin, başınızı çarpabilirsiniz.

Kapak değişimi

Bazen sadece kapakları değiştirmek mutfağın havasını yeniler. Kapakları duvar kâğıdıyla kaplayabilir ya da istediğiniz renklerde boyayabilirsiniz. Kapak niyetine şık bir kumaşı perde olarak kullanmak da bir alternatif.

Aksesuarlara önem verin

Renkli ve eğlenceli aksesuarlar kullanın. Rengârenk saat, aydınlatma elemanları ve tabureler, üzerinde kahve, cupcake, çaydanlık gibi resimler bulunan minik tablolar…

Yazının Devamını Oku

Milano’da renkli gösteri

13 Nisan 2013
Geçen sene 300 bin kişinin gezdiği sektörün en kapsamlı şovu için Milano Tasarım Haftası’ndayım. İşte tasarımın kalbinden en iyi 10 marka ve son trendler

Neler öne çıkıyor?

Dev mobilya firmalarının çoğu Avrupa’daki krizden etkilenmiş; yola tam gaz devam edenlerin ortak paydası ise malzeme kombinasyonları detaylı hatta artizanal işçilik, bol renk kullanımı, 50’li yılların yeniden yorumu ve dijital baskılar. Kadın tasarımcıların, dış mekân mobilyalarının ve mermer malzemenin artışı da dikkat çekici.

Moroso
Bikini adasına hoş geldiniz! Sektörün yaratıcı dinamolarından Moroso, Werner Aisslinger’in yaptığı bu über-modüler tasarımda tüm aileyi bir yaşam ünitesi üzerinde birleştirmeyi amaçlıyor.

Moooi
Tasarımda hep sürprizlere oynayan Marcel Wanders ve markası Moooi, 1700 metrekarelik bir alanda eski ve yeni mobilyalarının resmi geçidini yaptı.

Dedon

Yazının Devamını Oku