Yılın en iyi yerli filmi

Fikret Reyhan’ın katıldığı festivallerden ‘En İyi Yönetmen Ödülü’yle dönen ve sarsıcı bir baba-oğul hikâyesini konu alan “Sarı Sıcak”, yalnızca bu haftanın değil yılın da en iyi yerli yapımı. Fantastik bir mülteci dramı anlatan “Jüpiter’in Uydusu”, Emre Yeksan’ın İzmir filmi “Körfez”, 90’ların kült korkusunun günümüze uyarlanmış versiyonu “Çizgi Ötesi” ve Gülse Birsel’in kaleminden çıkma komedi “Aile Arasında”, haftanın diğer seçenekleri...

Haberin Devamı

Yılın en iyi yerli filmi

Sarı Sıcak
Yönetmen: Fikret Reyhan
Oyuncular: Aytaç Uşun, Mehmet Özgür, Gökhan Şimşek, Cem Zeynel Kılıç
2017-TÜRKİYE-85’/DRAM

“İnsan, kırklı yaşlarına geldiğinde kendisiyle ilgili değerlendirme, hatta kendisiyle bir hesaplaşma yaşıyor. Bütün yaşadıklarını, yaptıklarını ve yapamadıklarını gözden geçiriyor. Mesela, çocukluğumun tozlu anılarını kurcaladıkça içim daha bir acıyor şimdilerde. Gençlik dönemlerinde yörenin en iyi sebze tarımını yapan babam ile amcamın son dönemleri geliyor aklıma…” İstanbul’da En İyi Film başta olmak üzere 4 ödül birden toplayan, Moskova, Red Tulip, Malatya, Boğaziçi film festivallerinden En İyi Yönetmen ödülleriyle dönen, böylece yılın en çok ödüllü Türkiye filmi de diyebileceğimiz Sarı Sıcak’ın yönetmeni Fikret Reyhan, filmin çıkış noktasını bu duygularla anlatıyor işte ve tır şoförü olmak isteyen amca oğlunun gerçekten yaşanmış hikâyesini paylaşıyor bizimle. Artan endüstrileşmeyle birlikte fabrikaların arasında sıkışıp kalmış bir sebze tarlasını geleneksel tarım yöntemleriyle ayakta tutmak için direnen bir aileyi ve bu ailenin daraltılmış hayatlarında, tır şoförü olmak hayaliyle yaşayan oğulları İbrahim’in kendi kaderini çizmek için çabalayışını anlatan film, belgesel estetiğiyle seyircide yarattığı gerçeklikle hafızalara kazınacak bir hikâye kuruyor. Özellikle başrolündeki Aytaç Uşun’un güçlü oyunculuğuyla ve sonraki işini merakla beklediğimiz Fikret Reyhan’ın yaratıcı yönetimiyle öne çıkan Sarı Sıcak, yılın da en iyi yerli filmi; kaçırmayın.

Haberin Devamı

BİR İZMİR BUNALIMI
Körfez
Yönetmen: Emre Yeksan
Oyuncular: Ulaş Tuna Astepe, Ahmet Melih Yılmaz, Serpil Gül
2017-TÜRKİYE, ALMANYA, YUNANİSTAN/DRAM

Venedik’te Geleceğin Aslanı Ödülü için yarışan “Körfez”, Emre Yeksan’ın ilk uzun kurmacası. İzmir’de çekilen film, 30’lu yaşlarını sürmekte olan, yeni boşanmış Selim’in hayatını sürdürmek için ailesinin yanına dönüşü ve burada eski hayatının izleriyle karşılaşmasını konu alıyor. Yeksan’ın yazıp yönettiği film, derdini sade bir dille ve ağır tempoyla anlatan, seyircinin sabrını da aynı şekilde zorlayan bir yapım.

Haberin Devamı

MUCİZEVİ MÜLTECİ
Jüpiter’in Uydusu
(Jupiter’s Moon)
Yönetmen: Kornel Mundruczo
Oyuncular: Merab Ninidze, Zsombor Jeger, György Cserhalmi
2017-MACARİSTAN, ALMANYA, FRANSA-129’/DRAM, BİLİMKURGU

3 yıl önce çektiği “White God” ile bizlere hazmı zor bir izleme deneyimi yaşatmış Kornel Mundruczo’nun son filmi, son dönem dünya sinemasının vazgeçilmez temalarından biri olan mülteci sorununu fantastik bir hikâyeyle perdeye taşıyor. Filmde, Suriye’den Macaristan’a kaçmaya çalışırken sınırda vurulan ve öldüğü düşünülen genç bir adamın mucizevi bir şekilde hayatta kalması sonrası yaşanan fantastik olayları izliyoruz.

ÖLÜMDEN ÖTESİ GERÇEK
Çizgi Ötesi
(Flatliners)
Yönetmen: Niels Arden Oplev
Oyuncular: Ellen Page, Diego Luna, Nina Dobrev
2017-KANADA, ABD-110’/DRAM, BİLİMKURGU, KORKU

Haberin Devamı

Bu ayın 90’lar uyarlaması “The Girl with the Dragon Tattoo” ile adını Danimarka sınırlarından taşıran Niels Arden Oplev’den geliyor. 1990 yılında Joel Schumacher’in yönettiği ve “Pretty Woman” ile şöhreti yakalayan Julia Roberts’ın başrolünde olduğu “Flatliners”, 90’ların kült gerilimlerindendi. Ölümden sonra neler olduğunu merak eden beş tıp öğrencisinin birbirlerinin kalbini kısa süreliğine durdurma deneylerini konu alan filmde bu kez, Rpberts’ın rolünü Ellen Page canlandırıyor. Filmin sürprizi ise orijinal filmden hatırlayacağınız Kiefer Sutherland.

GÜLSE BİRSEL’DEN AİLE KOMEDİSİ
Aile Arasında
Yönetmen: Ozan Açıktan
Oyuncular: Engin Günaydın, Demet Evgar, Erdal Özyağcılar
2017-TÜRKİYE-124’/KOMEDİ

Haberin Devamı

Televizyon dünyasının en yaratıcı kalemlerinden Gülse Birsel’in senaryosunu yazdığı komedide, “Annemin Yarası”, “Silsile” ve “Çok Filim Hareketler Bunlar” filmleriyle tanıdığımız Ozan Açıktan yönetmen koltuğunda. Eşi tarafından terk edilen Fikret’in bir kız isteme durumu için baba rolüne girmesi sonucu gelişen komik olayları konu alan film, Engin Günaydın, Demet Evgar, Erdal Özyağcılar gibi ünlü isimlerden oluşan kadrosuyla da bu ayın en çok konuşulacak yerli filmlerinden biri olacak görünüyor.

 

YILDIZ TABLOSU

anne! (Mother!) ****
Aşk Notları (The History of Love) **
Avcı’nın İntikamı (The Hunter’s Prayer) *
Ayı Paddington 2 (Paddington 2) **
Ayla **
Beginner **
Buğday **
Cingöz Recai *
Doğu Ekspresinde Cinayet (Murder on the Orient Express) **
İçimdeki Güneş (Let The Sunshine In) ****
İz (Spoor) ****
Justice League: Adalet Birliği **
Kaçış Odası (Escape Room) *
Kardan Adam (The Snowman) **
Kutsal Geyiğin Ölümü (The Killing of a Sacred Deer) ***
Mucize (Wonder) **
O (It) ***
Suikastçı (American Assassin) **
Testere: Jigsaw Efsanesi (Jigsaw) *
Umudun Öteki Yüzü (The Other Side Of Hope) ***
Thor: Ragnarok ***
Yol Ayrımı **

Yazarın Tüm Yazıları