Korkularımızla oynuyor

J.J. Abrams’ın yıllardır efsaneye dönmüş ve hakkında ne bilgi ne bir görüntünün sızdırılmadığı projesi “Cloverfield Yolu No: 10”, gizem ve gerilimi buluşturuyor.

Haberin Devamı

Hsiao-Hsien Hou’nun derin ve şiirsel başyapıtı “Suikastçı” ve ‘kendini iyi hisset’ filmi “Kartal Eddie” haftanın diğer seçenekleri...

CLOVERFIELD YOLU NO: 10 ***
(10 CLOVERFIELD LANE)
YÖNETMEN: Dan Trachtenberg
OYUNCULAR: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr.
2016-ABD-153’/AKSİYON, FANTASTİK

2008’den beri “Cloverfield/Canavar”ın devamının gelip gelmeyeceği sorularını yarım ağızla “belli olmaz” yanıtlarıyla geçiştiren J.J. Abrams’ın uzunca bir süredir sır gibi saklanan projesi, nihayet gün yüzüne çıkıyor. Ortalıklarda “Untitled Cloverfield Sequel”, “Intitled J.J. Abrams Project”, “Cloverfield 2” gibi isimler dolaşan filme olan merakımızı kamçılamaktan çekinmeyen Abrams, adı sanı duyulmamış iki yazarın (Josh Campbell ve Matthew Stuecken) hikâyesini satın alıp, senaryo kaleminde onların yanına “Whiplash”in yaratıcısı Damien Chazelle’i koyup, yönetmen koltuğuna da ilk filmini yönetecek Dan Trachtenberg’i geçirerek ‘Risk alıyorum ama projeye güveniyorum’u cümle aleme ilan etmişti. “Lost”tan beri, girdiği her projeyi bir şekilde satmayı başaran, Spielberg’ün koltuğunu layıkıyla dolduran Abrams “Cloverfield Yolu No: 10”u, “‘Canavar’ın devamı değil ama DNA’sını ondan aldı” cümlesiyle açıklıyor. El kamerasıyla çekilen “Canavar”da, bilinmeyen korkunç bir düşmanın dünyayı ele geçirişini izlemiştik, burada da benzer bir korkuyla ilerliyoruz. Film, bir mahzende tutsak olarak uyanan bir kadın ve onu korumak için bunu yaptığını söyleyen bir adamın hikâyesiyle başlıyor. Bir gün kadın bu esaretten kurtulup, dışarıya kaçmaya çalıştığında dünyayı ele geçiren yaratıklarla karşılaşacak ama geri dönmek ve kaçmak için çok geç olacaktır. Ne zaman, nerede bir bomba patlayacak endişesiyle başka bir hayata geçtiğimiz bu günlerde terör korkumuzla oynamaya aday olan “Cloverfield Yolu No: 10”, hikâyesi biraz karışık bulunsa da oyunculuklarda ve başarılı kurgusuyla eleştirmenlerden geçer notu almayı başardı.

Haberin Devamı

ŞİİRSEL, DUYGUSAL VE ENTELEKTÜEL
SUİKASTÇI *****
(THE ASSASSIN)
YÖNETMEN: Hou Hsiao Hsien
OYUNCULAR: Chen Chang, Qi Shu, Yun Zhou
2015-TAYVAN, ÇİN, HONG KONG-105’/AKSİYON, DRAM

Haberin Devamı

Tayvan Yeni Dalga sinemasının en önemli yönetmenlerinden Hsiao-Hsien Hou’nun “Le Voyage du Balon Rouge/Kırmızı Balonun Yolculuğu”ndan (2007) beri çektiği ilk film olan “Suikastçı”, 2015’teki Cannes’ın en etkileyici filmlerinden biri sayılmış, tartışmasız bir şekilde En İyi Yönetmen Ödülü’ne uzanmıştı. 7. yüzyılda Çin’de geçen film, kuzenini öldürmesi için görevlendirilen bir kadın suikastçının duygusal ikilemini konu alıyor. Hou’nun “Three Times”, “Millenium Mambo” gibi klasiklerinde de rol almış fetiş oyuncusu Qi Shu’yun başrolde olduğu film, incelikli görüntüleri ve yönetmenlik dehası anlatımıyla yılın en büyüleyici yapımlardan birine dönüşüyor. Avrupa’nın en prestijli sinema dergisi sayılan Sight&Sound tarafından “2015’in en iyi filmi” seçilen “Suikastçı”, ilk izleme deneyiminde içinden şiirlerin geçtiği tarifsiz duygular bıraksa da, en az iki, belki de üç kez daha izleyip sindirebileceğiniz filmlerden.

Haberin Devamı

BAŞARMAK İÇİN İNANMAK YETERLİ
KARTAL EDDIE ***
(EDDIE THE EAGLE)
YÖNETMEN: Dexter Fletcher
OYUNCULAR: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken
2016-ABD, İNGİLTERE, ALMANYA-106’/BİYOGRAFİ, KOMEDİ, DRAM

Geçen yılın en yaratıcı ve eğlenceli filmlerinden “Kingsman: The Secret Service/Kingsman: Gizli Servis”in yönetmeni Dexter Fletcher bu kez, girdiği yarışlarda sonuncu olsa da inadı ve aşkıyla İngiltere halkının kalbini kazanan ve adeta ulus kahramanına dönüşen ‘Kartal’ lakaplı Michael “Eddie” Edwards’ın ilham verici gerçek hayat hikâyesini anlatıyor. Atletik özelliklere sahip olmamasına rağmen inadıyla her türlü sporu deneyen ve girdiği her takımdan red yanıtı alan ya da kovulan Eddie en sonunda, kilosunu ve görme zorluklarını hiçe sayarak kayakla atlama sporcusuna dönüşüyor ve türlü başarısızlıkların ardından 1988 Calgary Kış Olimpiyatları’nda sergilediği performansla tarihe geçiyor. Tabii bu macerada onu, inatçı ve karizmatik koçu da yalnız bırakmıyor ve bu tuhaf başarı hikâyesine birlikte imza atıyorlar. Fletcher’ın 15 yıl önce Guy Ritchie ile çekmek için hazırlandığı ama türlü aksilikler yüzünden rafa kaldırılan bu proje, aklının bir yerlerinde sürekli dönmüş. Ve bir gün çocuklarıyla “Cool Runnings/Üşütük Popolar”ı (1993) izledikten sonra ‘artık neden böyle filmler yapılmıyor’ diye düşünürken birden projeyi hatırlamış ve çekmek için kolları sıvamış. Asla pes etmeyen mazlum Eddie rolü için ilk adayı, “Kingsman”da birlikte çalıştığı genç ajan Taron Egerton olurken, karizmatik koçu ise ‘Wolverine’ Hugh Jackman canlandırıyor. Kendini iyi hisset filmi arayanlara duyurulur.

Haberin Devamı

YILDIZ TABLOSU

Aşk Ve Gurur Ve Zombiler (Pride And Prejudice And Zombies) **
Aşkın Sırrı: Somuncu Baba *
Batman v Superman: Adaletin Şafağı (Batman v Superman: Dawn of Justice) ***
Bir Dilim Aşk (My Bakery in Brooklyn) **
Deliormanlı *
Emicem Hospital *
Hatıraların Masumiyeti: Orhan Pamuk’un Müzesi – İstanbul (Innocence of Memories) ****
Hesapta Aşk *
Kod 999 (Triple 9) ***
Kod Adı: Londra (London Has Fallen) **
Kung Fu Panda 3 ***
Küçük Esnaf *
Küçük Savaşçı: Savva (Savva, Serdtse Voina) *
Leblebi Tozu *
Ölüm ve Ötesi (The Corpse of Anna Fritz) *
Sol Şerit *
Türk Lokumu *
Yitik Kuşlar **

Yazarın Tüm Yazıları