Ankara’da festival vakti

28. Ankara Uluslararası Film Festivali, “Körleşme” temasıyla dün açılış yaptı. 30 Nisan’a kadar devam edecek olan festivaldeki filmler Kızılay Büyülü Fener Sineması, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe Enstitüsü’nde sinemaseverleri bekliyor.

Haberin Devamı

Ankara’da festival vakti

Festivalin zengin programından öne çıkanları sizin için seçtik.

Sessiz Bir Tutku/A Quiet Passion: Bu yıl adına retrsopektif yapılan Terence Davies’in Emily Dickinson’ın hayatını konu alan filminde, unutulmaz şaire Sex and the City’nin Miranda’sı canlandırıyor.

Paris, Texas: Wim Wenders’in Sam Shepard’ın hikâyelerinden uyarladığı 1984 tarihli bu kült filmi, benzersiz bir yol hikâyesi. Nastassja Kinski’nin ikonik bir karaktere hayat verdiği film, Cannes’da da En İyi seçilmişti.

Kamerainsan/Cameraperson: Pek çok belgeselde görüntü yönetmenliği yapmış Kirsten Johnson’ın 25 yıldır biriktirdiği görüntüleri buluşturan bu film, eleştirmenlerce yılın en iyi belgesellerinden biri olarak gösterilmişti.

Haberin Devamı

Beden ve Ruh/On Body and Soul: Berlin Film Festivali’nin bu yıl en çok konuşulan filmlerinden ve Altın Ayı dahil olmak üzere dört ödül birden kazanan film, birbirini hiç tanımayan nevi şahsına münhasır Endre ve Maria’nın rüyalarının da işin içinde olduğu alışılmadık aşklarını anlatıyor.

Ana, Sevgilim/Ana, Mon Amour: Panik Atak hastası Ana ve onun yanından ayrılmaya hiç de niyeti olmayan Toma’nın sarsıcı hikâyesi… Dört yıl önce ödüller toplamış “Çocuk Pozu” ile hatırlayacağınız Romanyalı yönetmen Călin Peter Netzer’in filmi, festivalin kaçırılmaması gerekenlerin başında geliyor.

Kaygı: Televizyon tarihimizin en sıradışı programlarından “En Heyecanlı Yeri”nin yaratıcısı Ceylan Özçelik’in dünya prömiyerini Berlin’de yapan ve SXSW’den ödülle dönen ilk uzun filmi. Özellikle atmosferi ve çarpıcı konusuyla övgüler toplayan film, Özçelik’in gelecekte daha çok iyi işler yapacağının da garantisi.

Gençlik Başımda Duman/Heartstone: İzlanda’nın doğusundaki küçük bir balıkçı kasabasında yaşayan ve can sıkıntısını gündelik hayatlarında sonuna kadar hisseden iki ergen oğlanın aşka dönüşen ilişkilerini konu alan bu sert ve dokunaklı yapım, Venedik’te LGBTİ filmlerine verilen Kuir Aslan’ı almıştı.

Haberin Devamı

Taş: “İki Dil, Bir Bavul” ve “Babamın Sesi” filmlerinin ödüllü yönetmeni Orhan Eskiköy’ün son filmi, siyah-beyaz görüntüleri ve gizemle dolu hikâyesiyle merak uyandırıyor. Özellikle başrolünde Jale Arıkan çok başarılı.

Zer: İlk filmi “Fotoğraf” başta olmak üzere “Bahoz/Fırtına”, “Bir Varmış Bir Yokmuş” filmleriyle Kürt sinemasının en önemli yönetmenlerinden birine dönüşen Kazım Öz’ün son filmi “Zer”, New York’ta müzik okuyan genç bir adamın yılardır görmediği babaannesinin söylediği bir şarkının peşine düşüp Dersim’e doğru çıktığı yolculuğu konu alıyor.

VİZYONDA BU HAFTA

DÜNYANIN SONUNDAKİ ŞEHİR

Kayıp Şehir Z
(The Lost City of Z)
Yönetmen: James Gray
Oyuncular: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller
2016-ABD-136’/AKSİYON, MACERA, BİYOGRAFİK

Haberin Devamı

Bir önceki filmi “The Immigrant”ta bizi 1920’lerin başına götüren James Gray, bu kez 1925’te gerçekten yaşanmış bir hikâyeyi anlatıyor. David Grann’in çok satan romanından uyarlanan filmde, Amazon ormanlarına giderek köklü bir uygarlık bulup tarihin bu önemli keşfini yapmak isteyen Percy Fawcett adlı araştırmacının oğluyla birlikte çıktığı gizemli yolculuğu izliyoruz. Eleştirmenlerin geçen yılın en iyileri listesine aldığı filmde, Robert Pattinson ve “Sons of Anarchy” dizisinin Jackson ‘Jax’ Teller’ı Charlie Hunnam başrollerde.

ÇOK TUHAF ŞEYLER OLUYORDU
Kapan
(Get Out)
Yönetmen: Jordan Peele
Oyuncular: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener
2017-ABD-104’/KORKU, GİZEM

Haberin Devamı

Aktör Jordan Peele’in ilk yönetmenlik denemesi de olan “Kapan”, bu yılın en çok ses getiren bağımsız korkularından biri oldu. Afro-Amerikalı Chris’in kız arkadaşı Rose’un Kafkas kökenli ailesiyle tanışmak için evlerine gitmesi ve burada yaşadığı tekinsiz olayları konu alan filmi, özellikle türün takipçilerine tavsiye ederiz.

Ankara’da festival vakti

SCORSESE’NİN SESSİZLİK’İ
Silence
Yönetmen: Martin Scorsese
Oyuncular: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Ciaran Hinds
2016-ABD, TAYVAN, MEKSİKA-161’/MACERA, DRAM, TARİHİ

Yaşayan en önemli yönetmenlerden Martin Scorsese’nin senaryosunu daha önce “Gangs of New York” ve “The Age of Innocence”ta da birlikte çalıştığı Jay Cocks ile birlikte kaleme aldığı “Silence”, her ne kadar yılın beklenen filmlerinden olsa da, Oscar yarışı başta olmak üzere ödül sezonunda görmezden gelinen bir filme dönüştü tuhaf bir şekilde. Özellikle görselliğiyle büyüleyen film, Japonlar tarafından hapsedilen akıl hocaları Ferreira’yı kurtarmak için Japonya’ya doğru yola çıkan iki Hristiyan misyonerin yaşadıklarını konu alıyor. Uzun süresiyle seyirciden sabır isteyen filmde, son yılların en popüler aktörlerinden Andrew Garfield ve Adam Driver başrolde.

Haberin Devamı

SÜPER KAHRAMAN OLMA YOLUNDA
Max Steel
Yönetmen: Stewart Hendler
Oyuncular: Ben Winchell, Maria Bello, Andy Garcia
2016-ABD-92’/AKSİYON, MACERA, FANTASTİK

Sıradan bir hayat süren genç bir adam olan Max’in sahip olduğu gücün farkına varması ve akıl hocası Steel’in rehberliğinde dünyayı koruma macerasını konu alan film, pek de orijinal olmayan bir süper kahraman hikâyesi anlatıyor. Filmin yurt dışındaki eleştirmenlerce yerden yere vurulduğunu da hatırlatalım.

İHTİYARLARA YER VAR
Son Macera
(Going in Style)
Yönetmen: Zach Braff
Oyuncular: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Ann-Margret
2017-ABD-96’/SUÇ, KOMEDİ

Emeklilik fonlarını kaybedip umutsuz bir durumun içine düşen üç yakın arkadaşın, o güne dek sürdürdükleri düzenli ve sakin hayatlarını bir kenara itip banka soygununa girişmelerini konu alan film, üç usta aktörü bir araya getiriyor. Pişman olmadan izleyeceğiniz bu komedinin sürprizi de “Tommy”, “Carnal Knowledge” filmleriyle hatırlayacağınız, kült aktris Ann-Margret.

YILDIZ TABLOSU

Aşk Uykusu *
Aşkın Krallığı (A United Kingdom) **
Ay Işığı (Moonlight) *****
Baraka (The Shack) *
Ben Ölmeden Önce (Before I Fall) **
Dehşet Odası (Green Room) ***
Güzel ve Çirkin (Beauty and the Beast) **
Hayat (Life) **
Hızlı ve Öfkeli 8 (The Fate of the Furious) **
Kabuktaki Hayalet (Ghost in the Shell) ***
Kartal Avcısı Kız (The Eagle Huntress) ***
Koca Dünya ***
Kong: Kafatası Adası (Kong: Skull Island) **
Nocturama **
Otopsi (The Autopsy of Jane Doe) ***
Patron Bebek (The Boss Baby) *
Resident Evil: Son Bölüm (Resident Evil: The Final Chapter) **
Sonsuz Aşk *
Şirinler: Kayıp Köy (Smurfs: The Lost Village) *

Yazarın Tüm Yazıları