Google’da hiç bunu aradınız mı?

Bir yazı okudum geçen hafta New York Times’da. Kısaca şöyle diyordu: “Instagram’daki mutluluk yalanından çok daraldıysan Google arama ekranına git ve insanların nasıl mutsuzluktan kıvrandıklarını izle...”

Haberin Devamı

Yaptım… İşlem basit; ‘Ben neden’le başlayan sorular yazıyorsun sonra da yanına a’dan z’ye harfleri koyup deniyorsun.

Google’ın bana önerdiği ve insanların Google’a sorduğu en popüler ‘Ben neden’ soruları şöyle:

Ben neden aptalım… Ben neden bu kadar şansızım… Ben neden çirkinim… Ben neden doğdum… neden fakirim… Ben neden gerizekalıyım… Ben neden hep kaybediyorum… Ben neden iş bulamıyorum… Ben neden kötüyüm… Ben neden malım… Ben neden normal değilim… Ben neden sevgili bulamıyorum… Ben neden şişkoyum… Ben neden tembelim… Ben neden utangacım… Ben neden üzgünüm… Ben neden varım… Ben neden yaşıyorum…

Hayatımda daha depresif bir şey görmedim ben.

Komik değil. 

Salt hüzün.

Aranızda kimsenin de bunlardan zevk alacak kadar sadist olduğunu düşünmüyorum. Size de iyi gelmemiştir büyük ihtimalle.

Haberin Devamı

Şimdi Instagram’da sürekli de değil, arada sırada bu soruları soran, böyle paylaşımlar yapan bir arkadaşınız olduğunu düşünün.

Arkadaşınız öğlen, iş arkadaşlarıyla yemeğe çıktı. Sonra da her sıradan Instagram insanı gibi çekilen seri fotoğraflar arasında kendinin en güzel çıktığını Instagram’ına koydu.

Ama öğle yemeğinde biraz da fazla yemişti.

Çat! İki saat sonra yeni fotoğraf geldi. “Ben neden göbeğimden kurtulamıyorum?” yazmış; fotoğrafta da pantolonundan fışkıran göbeği var.

Ne yapacaksın? Like’layacak mısın? Yoksa hemen ekran görüntüsü alıp “Biri şunu terapiye göndersin yaa!” diye gıybet kuyularına mı fırlatacaksın Whatsapp’ta?

“Instagram’da insanlar sadece mutlu oldukları anları paylaşıyorlar, çok dikkate almamak lazım” diyenler, Instagram’ı haddinden fazla ciddiye alanlar oluyor her zaman.

Kim, neden mutsuz anlarını arşivlemek istesin ki?

Kendi mutsuzluğunuzdan başkalarının mutluluğunu mesul tutmayın.

Soruna odaklanın.

Bir de bence gece yemeğini kesin. En fenası o.

Yazarın Tüm Yazıları