Virüs kulaklarınızı çınlatıyor olabilir mi?

ABD’li restoran zinciri Texas Roadhouse CEO’su Kent Taylor, ‘şiddetli’ kulak çınlaması ve diğer ‘dayanılamaz’ COVID-19 sonrası semptomları yüzünden hayatına son verdi. Şimdi herkes işitme sorunlarıyla bu virüs arasındaki bağlantıyı merak ediyor.

Haberin Devamı

Virüs kulaklarınızı çınlatıyor olabilir mi
KULAK ÇINLAMASI (TİNNİTUS) NEDİR?

Halk arasında kulak çınlaması olarak bilinen ‘tinnitus’ ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na göre, işitme sisteminizde yani kulaklarınızda, içkulakla beyin arasında bağlantıyı kuran işitme sinirinde ve beynin sesi işlemden geçiren kısımlarında bir sorun olduğunda meydana gelir. Bu, kulak kanalında kalan bir parça kulak kirinden de kaynaklanabilir. Ancak aynı zamanda bir ilacın yan etkisi, işitme kaybı, kulak veya sinüs enfeksiyonu, beyin tümörü, beyin hasarı, hormonal değişiklikler veya tiroit sorunları anlamına da gelebilir.

Mayo Clinic’e göre, ‘kulakta çınlama’ olarak tarif edilse de kişi aslında etraftaki değil, kulaklarının içindeki sesi duyar. Bunlar çınlama, cızırtı, ıslık gibi sesler olabilir. Bu sesler arada gelip gidebilir ya da sürekli devam edebilir. Ayrıca yoğunlukları da değişebilir. Bazı kişiler hiçbir şey duymazken bazıları bu sesleri o kadar yüksek duyar ki günlük hayatındaki seslerle karışır.

SEMPTOMLARI

* Çınlama

* Cızırtı

* Tıklama

* Islık sesi

* Rüzgâr sesi

* Uğuldama

 

YAN ETKİLERİ

* Yorgunluk

* Stres

Haberin Devamı

* Konsantrasyon bozuklukları

* Uyku problemleri

* Hafıza problemleri

* Depresyon

* Anksiyete ve asabiyet

* Baş ağrısı

* İş ve aile hayatında problemler

 

 COVID-19 TETİKLİYOR OLABİLİR

* Grip gibi viral enfeksiyonların burun tıkanıklığından dolayı veya sinüs enfeksiyonunun ortakulakta basınç yaratarak işitmeyi etkilemesinden ötürü kulak çınlamasına sebep olabileceğini biliyoruz. Ancak COVID-19 enfeksiyonunun bu sorunları özellikle nasıl etkilediğini tamamen anlamamız için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var. Bunun yanında, yapılan erken çalışmalar, kulak çınlamasının virüsü kapan kişilerde daha kötüleşebildiğini veya hiç yoksa tetiklenebileceğini gösteriyor. Aşağıdaki çalışmaları yürüten kişilerin hipotezine göre kulağa COVID-19 virüsünün girmesi inflamasyon, hücresel stres veya işitme sisteminde hasara yol açabiliyor. Bunlar da kulak çınlamasına sebep olabiliyor.

Haberin Devamı

* Çoğunluğunun ABD ve Birleşik Krallık’ta yaşayan 3.100 kişiyle yapılan bir çalışmaya göre COVID-19 semptomu olan kişilerin yüzde 40’ı kulak çınlamasının virüsü kaptıktan sonra daha kötüleştiğini bildirdi. Çalışmadaki 7 kişi kulak çınlamasının COVID-19 semptomlarıyla başladığını ifade etti.

* Yapılan bazı çalışmalar COVID-19 hastalarının işitme sorunu veya kulak çınlaması yaşadığına dair benzer vakalar ortaya çıkardı. Aralıkta yayımlanan bir vaka raporuna göre COVID-19’u evde geçirmiş 35 yaşında bir kadın daha sonra sol kulağında işitme azalması ve çınlama sebebiyle hastaneye başvurdu. Yapılan tahlil ve çalışmalar viral enfeksiyonla kadının işitme sistemindeki hasar arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi. Ekimde yayımlanan bir diğer rapora  göre 45 yaşındaki bir hastada benzer bir duruma rastlandı.

Yazarın Tüm Yazıları