Uykunuzu alamadığınızın beş gizli göstergesi

Bitkinlik, asabiyet, odaklanma zorluğu, değişken ruh hali... Bunlar uyku eksikliğinin bilinen belirtileri. Ama başka göstergeler de var. Uyusanız bile uykunuzu alamadığınızı gösteren beş gizli belirtiyi ve bunlara karşı neler yapabileceğinizi sizinle paylaşıyorum.

Haberin Devamı

KALORİLİ YİYECEK İSTİYORSANIZ

Uykunuzu alamadığınızın beş gizli göstergesi

Eğer canınız normalden daha fazla kurabiye, şeker ve cips gibi yiyecekler çekiyorsa bunun nedeni uykusuzluk olabilir. Uykunuzu yeterince almadığınız zaman leptin (iştahı azaltır) seviyeniz düşer, girelin (iştahı arttırır) seviyeniz artar ve canınız yüksek kalorili abur cubur türü gıdaları çekebilir. Uyku kalitenizi arttırmak için yatak odanıza gün ışığını engelleyecek perdeler asın ve oda ısısını yaklaşık 20 derecede tutun.

CİNSEL DÜRTÜ DÜŞÜKSE

Uykunuzu alamadığınızın beş gizli göstergesi

Haberin Devamı

Yorgun hissettiğiniz zaman cinsel birliktelik modunda olmayabilirsiniz. 2015’te yapılan bir araştırmaya göre ‘sağlıklı bir cinsel dürtü’ye sahip olabilmek için uyku çok önemli. Erkekler üzerinde yapılan başka bir araştırmaya göreyse, yedi-dokuz saat yerine yalnızca beş saat uyuyan erkeklerin testosteron hormonu seviyelerinde düşüş gözlemlendi. Kaliteli bir uyku için yatak odanızı yalnızca uyku ve cinsel birliktelik için kullanın. TV izlemek gibi aktivitelerden kaçınarak vücudunuza ‘yatak odası demek uyku zamanı demek’ eğitimini verebilirsiniz.

YORGUN UYANIYORSANIZ

Uykunuzu alamadığınızın beş gizli göstergesi

Düzenli olarak yorgunluk hissiyle uyandığınızı fark ediyorsanız, gün içinde yorgun hissediyorsanız bunun nedeni kötü uyku alışkanlıkları olabilir. Ayrıca günlük aktiviteler esnasında kolaylıkla uykunuz geliyorsa bu da uyku yoksunluğunuz olduğunu gösterir. Düzenli bir yatış saati belirlemeye, gece saatlerinde elektronik eşyaların yaydığı mavi ışığa daha az maruz kalmaya çalışın.

SIK HASTA OLUYORSANIZ

Uykunuzu alamadığınızın beş gizli göstergesi

Haberin Devamı

Çoğunlukla hasta hissediyorsanız bunun sebebi uykunuzu yeterince almamanız olabilir. Araştırmalara göre kötü uyku düzeni bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabiliyor. Bir çalışma, kısa süre uyuyan kişilerin soğuk algınlığı virüsüne maruz kaldığı zaman hastalanma ihtimalinin normalden dört kat fazla olduğunu gösteriyor. Kendinizi virüslerden korumak için, yalnızca hasta hissettiğiniz zamanlarda değil, her gece kaliteli uyku aldığınızdan emin olun.

CİLDİNİZ MATLAŞTIYSA

Uykunuzu alamadığınızın beş gizli göstergesi

Birçok dermatolog kronik uyku yoksunluğunun kırışıklık, ciltte matlaşma, şiş gözlerle koyu halkalara neden olduğu konusunda hemfikir. Bunun nedeni cildinizin uyku esnasında kendini yeniliyor olması. Uyku esnasında kan akışı artar, kolajenler yeniden yapılanır ve yüz kasları dinlenmek için mola alır. Ayrıca güneşe maruz kalan veya yara olan bir cilt kendini uyku esnasında iyileştirir. Cildinizin kendisine iyi bakmasına yardımcı olabilmek için yatağa girmeden önce yüzünüzü temizleyin ve nemlendirin. Bol su için.

Yazarın Tüm Yazıları