Soğuk havada da spor yapılır!

Havanın soğuk olması antrenmanlara ara vermeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Egzersiz öncesi iyice ısındığınızdan, sıkıca giyindiğinizden ve tavsiyelerimize uyduğunuzdan emin olmanız yeterli.

Haberin Devamı

Soğuk havada da spor yapılır

HAVA DURUMUNU MUTLAKA TAKİP EDİN

İki faktör çok önemli: Rüzgârın soğukluğu ve dışarıda kalmayı planladığınız süre... Rüzgârın soğutma etkisi - 7 derecenin altına düştüğünde dışarıda geçireceğiniz süre kısa bile olsa cildinizin açıkta kalan kısımları soğuk ısırığı (soğuk yanması) riski altında olacak. Rüzgârın soğutma etkisi düştükçe bu risk artar. Hava sıcaklığı -17 derecenin altındaysa ya da rüzgârın soğutma etkisi aşırıysa antrenmanı iptal edin.

ISINMA SÜRENİZİ ARTTIRIN

Soğuk havalarda egzersize başlamadan önce ısınmak bildiğiniz ısınma hareketlerinden biraz daha farklı. Isınma hareketlerinin amacı yoğun antrenman öncesi kaslarınızın iç sıcaklığını arttırmaktır. Kış aylarında düşük sıcaklıklar kaslarınızın normalden daha katı halde olmasını sağlar. Bu nedenle sakatlık riskiniz daha yüksektir. Temel kural soğuk havalarda ısınma süresini iki katına çıkarmak. Isınmanın ardından kıyafetlerinizi değiştirin.

Haberin Devamı

DOĞRU ŞEKİLDE KAT KAT GİYİNİN

Havalar soğukken kat kat giyinmek çok cazip olabilir. Ancak bunu doğru yapmak için belli yollar var. Öncelikle teninize en yakın kat, nemi cildinizden uzak tutmak için polyester veya polipropilen olmalı. Böylece vücudunuzun tehlikeli şekilde ısı kaybetmesini önlersiniz. Asla pamuklu bir kıyafet seçmeyin. Pamuklular nemi cildinize yakın tutar. İkinci katı ‘yalıtkan kat’ olarak düşünün. Hava geçirgenliğine elverişli olduğu sürece yün ve polyester muflon iyi seçim olur. Üçüncü katsa rüzgâr ve yağmur geçirmez olmalı.

BAŞINIZI KAPATMAYI UNUTMAYIN

Soğuk havalarda başı kapatmamak vücut ısısını kaybetmenin en hızlı yoludur. Amerikan Egzersiz Konseyi başınızdan ısı kaybetmenin donma olasılığında yüzde 50 paya sahip olduğunu söylüyor. Hava geçirgenliğine sahip, terle nemi emerken ısı kaybı veya aşırı ısınmayı engelleyecek polyester materyalden üretilmiş bir şapka veya bere seçin. Pamuktan uzak durun. Vücut ısınız arttıkça şapkanızı çıkarmak isteyebilirsiniz ancak bu tehlikelidir.

Haberin Devamı

GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIN

UVA ve UVB ışınları tüm yıl boyunca cildinize zarar verebilir. Kasvetli kış günlerinde bile güneş koruyucu kullanmalısınız. Geniş spektrumlu SPF 15 güneş koruyucunun günlük kullanımı yassı hücreli karsinom oluşma riskini yaklaşık yüzde 40 ve tümör riskini yaklaşık yüzde 50 oranda düşürür. Dışarı çıkmadan 30 dakika önce yüz ve boyun gibi açıkta kalacak bölgelere uygulayın. Kar UV ışınlarının yüzde 80’ini yansıtır. Eğer yerde kar varsa daha dikkatli olun.

COVID-19 ile ilgili tüm gelişmelere ve güncel bilgilere Dr. Öz ve Ekibi YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları