Şekeri bırakmanın tam zamanı

Aşırı şeker tüketimi bedeninizi birçok potansiyel ölümcül hastalık riski altına soktuğunu biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Amerikan Kalp Vakfı günde altı çay kaşığından fazla ilave şeker almamanızı öneriyor. Bu da yaklaşık 100 kalorilik şekere eşit oluyor. Ne yazık ki bu bir adet şeker veya bir kutu gazlı meşrubatın içindeki şekerden daha az bir miktar. Bu ayrıca meyve, bazı sebze ve hatta tam tahıllardaki doğal şeker kaynaklarından gelen şekeri kapsamıyor bile... İnsanların çoğu günde tepeleme 22 çay kaşığına yakın şeker tüketiyor!


Şekeri bırakmanın tam zamanı


 Şeker içeren işlenmiş gıdalar tüketmek yerine daha az içeren veya hiç içermeyen sağlıklı, işlenmemiş gıda alternatiflerini almayı deneyin. Bu gıdaların üzerine şeker alımında bir çay kaşığına kadar çıkabilirsiniz. Bu da tükettiğiniz şeker miktarını kontrol altına almanızı sağlar.

Haberin Devamı

 Asitli içecekler hem kafein hem de yüksek früktozlu mısır şurubu içermekte ve bu da tüketenleri sağlığından etmekte. Kilo almanın yanı sıra asitli içecekler diyabet, kemik zayıflığı ve diş çürümesi riskinizi artırır. Şu anda ne kadar asitli içecek tüketiyorsanız, miktarı yarıya indirin. Tamamen bırakana kadar bu şekilde devam edin. Yapılan çalışmalara göre gazlı/asitli içecek tüketiminizi günde yalnızca bir kutuya düşürmek tansiyonunuzu düzene sokmaya yardımcı olabilir.

 Taze baharat ve bitkiler kullanmak tat alıcılarınızı sanki günahkar bir şekilde tatlı bir şeyler yiyormuşsunuz gibi kandırabilir. Kahve, kahvaltılık gevrek veya hamur işlerinize tarçın, zencefil, hindistancevizi veya yenibahar eklemeyi deneyin. Ayrıca bu doğal tatlandırıcı alternatifleri de küçük oyununuzda işe yarayabilir:

Bal: Beyaz sofra şekerinin aksine bal kompleks besindir. Bir çay kaşığında protein, amino asitler ve eser mineraller dahil 25 diğer bileşik vardır.

Stevya: Paraguay ve Brezilya’da doğal olarak yetişen bir bitkiden elde edilen düşük kalorili bu tatlandırıcı sofra şekerinden 200 kat daha tatlıdır bu yüzden çok az miktarda kullanmanız yeterli

olacaktır.

 Hedef mümkün olduğunca az basit şeker tüketmek olsa da eğer tüketecekseniz de bunu yapmanın doğru ve yanlış yolları olduğunu bilmelisiniz. Yüksek şekerli besinleri asla tek başlarına tüketmeyin.

Haberin Devamı

 Yağ veya protein gibi diğer besinlerle birlikte tüketilmediğinde şeker tüketimi kan şekerinin birden fırlamasına neden olabilir. Şeker alırken beraberinde çiğ kuruyemiş ile veya öncesinde biraz zeytinyağı ve ekmek tüketmeyi deneyin. Bu midenizin boşalmasını yavaşlatır ve şeker seviyesini dengede tutar.

 Şeker yerine kullanılan tatlandırıcılar satılan yaklaşık 6 bin üründe bulunmaktadır ve bunların içinde bebek mamaları, dondurulmuş öğünler ve hatta yoğurtlar da vardır.

Yapay tatlandırıcılarla bağdaştırılan riskleri araştırın. Bu tatlandırıcılar her zaman şekerden daha sağlıklı alternatifler olmayabilir. Kullandığınız tatlandırıcı içeren ürünlerin etiketlerini kontrol edin.

Haberin Devamı

 Domates soslarından ketçaba, fıstık ezmesine kadar yüksek miktarda ilave şeker içeren besinlerden kurtulun. Yağları azaltıldığında giden tadın yerini tutması için daha da fazla şeker içeren düşük yağlı besinlere de özellikle dikkat edin.

 Mutfağınıza alışveriş yaparken aşağıdaki isimlere karşı dikkatli olun: Früktoz, maltoz, sorbitol, buharlaştırılmış şeker kamışı suyu, şuruplar, ksilitol, ‘ol’ veya ‘oz’ ile biten şekerler...

 

Hangi hastalıklara neden olur?

Yüksek tansiyon:

Nitrik oksit seviyelerinin normal olması damarlarımızı sağlıklı ve açık tutar. Çok fazla şeker tüketmek nitrik oksit seviyelerini düşürerek damarların daralmasına, bu da yüksek tansiyona yol açarak kalp damar hastalığı riskinin artmasına neden olur.

 

Haberin Devamı

Yüksek kolesterol:

Çok fazla şeker tüketen insanların iyi kolesterol olan HDL seviyelerinin daha düşük, kötü kolesterol olan LDL seviyelerinin daha yüksek ve kan yağları olarak bilinen trigliserid seviyelerinin daha yüksek olma riski vardır. Bu da arterler ve kan damarlarını tıkayarak kalp hastalığına yol açar.

 

Karaciğer hastalığı:

Yüksek şeker tüketiminin karaciğer yağlanmasını azdırdığı düşünülmektedir. Aşırı şeker insülini birden yükseltip yağı karaciğer hücrelerine yollayarak enflamasyona ve sıyrıklara, en sonunda ise karaciğerin sirozlu hale gelmesine yol açar.

 

İnsülin direnci:

Şeker, vücuda girdiğinde hücrelere girebilmesini sağlamak adına kapıyı insülin açar. Ancak devamlı ani şeker fırlamaları meydana geldiğinde insülin etkisini kaybeder. Şeker de hücrelere giremez ve vücuda takılıp kalarak obeziteye yol açan toksik etkiler ve diyabet tehdidi oluşturur.

 

 

Haberin Devamı

“The Dr. Oz Show” hafta içi her gün saat 19.30’da D-Smart 20. kanal Maxsmart Premium HD’de yayımlanmaktadır.”

Yazarın Tüm Yazıları