Sağlıklı olmak için... 2021’e basit hedeflerle girin

Birçok kişi için yeni yıl, yeni sağlık hedefleri demek. Ancak herkes başarılı olamıyor. İşin sırrı yeni yıla basit ve gerçekçi bir planla başlamak.

Haberin Devamı

Sağlıklı olmak için... 2021’e basit hedeflerle girin
Yemeğinizi kendiniz yapın

Bir hevesle başlanan o çılgın diyetleri 2020’de bırakın. 2021’de meyve ve sebze gibi işlenmemiş gıdaları ve kümes hayvanı, deniz mahsulleri veya tofu gibi yağsız protein kaynaklarını tüketmeye odaklanın. Yeni tarifler keşfederek yemeğinize heyecan katmaya vakit ayırın. Önceden hazırlanıp paketlenmiş gıdalar yerine kendi öğünlerinizi hazırlamak düzgün beslendiğinizden emin olmanın en iyi yollarından biridir. Çünkü tam olarak ne içerdiğini bilirsiniz. Yüksek kalorili gazlı içecekler veya meyve suları yerine maden suyu gibi düşük şekerli olanlara yönelin. Su içmeye öncelik verin. Düzenli olarak çay veya sade kahve için. Alkol tüketimini düzenlemek de önemli. 

Haberin Devamı

Vitaminler besinlerden

COVID-19 vakaları hâlâ artış gösterirken ihtiyacınız olan besinleri aldığınızdan emin olmak çok önemli. Belirli vitamin ve mineraller vücudunuzun sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlarla savaşmasını kolaylaştırır. Vitaminleri besin yoluyla da arttırabilirsiniz ki bu tabletlerden çok daha iyi bir kaynaktır.

Sağlıklı olmak için... 2021’e basit hedeflerle girin

- C vitamini dokuların büyümesi ve tedavisi için önemlidir. Portakal, domates, çilek, brokoli tüketebilir ya da takviye kullanabilirsiniz. (Takviyelerin önerilen günlük tüketim miktarı kadınlar için 75, erkekler için 90 mg.)

- D vitamini, ‘güneş ışığı’ vitamini, kemik sağlığı için olmazsa olmazdır...Araştırmalara göre D vitamini eksikliğinin önüne geçmek için cildin yaklaşık yüzde 40’lık bölümünü günde 20 dakika güneşe maruz bırakmak gerekiyor. D vitaminini az da olsa besinlerden alabilirsiniz: Süt, somon, sardalya, tonbalığı, uskumru, peynir ve yumurta sarısı...

- Bazı çalışmalara göre soğuk algınlığı belirtileri yaşamaya başladıktan sonraki 24 saat içinde çinko pastili veya şurubu almak soğuk algınlığı süresini kısaltmaya yardımcı oluyor. 

Haberin Devamı

Düzenli fiziksel aktivite

Düzenli egzersiz yapmanın yaş veya yetenek fark etmeksizin sağlığa faydalı olduğunu biliyoruz. Düzenli egzersiz, muhakeme yeteneklerinizi ve düşünmeyle öğrenme yetinizi yükselterek beyin sağlığınıza iyi geliyor. Araştırmalara göre egzersiz yapmak kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet riskini azaltıyor. Ne kadar egzersiz yaparsanız o kadar güçlü kemiklere sahip olursunuz ve bu da yaş aldıkça kireçlenme ve kemik erimesinden uzak durmak için oldukça önemli. Haftada en az 150 dakika orta seviye veya 75 dakika yüksek seviye aerobik egzersiz yapmayı hedefleyin. 

Uykunuzu düzene sokun

Kötü uyku alışkanlıkları olanlar hastalanmaya daha meyilli. Yeterince uyku alamamak hastalandığı zaman vücudun kendini iyileştirme yetisine de engel oluyor. Uyku yoksunluğu bağışıklık sisteminin enfeksiyon ve iltihapla savaşmasına yardımcı olan ve sitokin adı verilen proteinleri üretme yeteneğini de etkiliyor.  

Haberin Devamı

Zor ama stresi azaltın

Stres kilo verme sürecini zorlaştırabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Birçok çalışma gösteriyor ki bağışıklık sistemi bakteri ve virüslerle en iyi savaşını vücut sağlıklı bir durumdayken veriyor. Bağışıklık sistemi, kandaki kortizol (stres hormonu) oranı yüksek ve vücut stresli bir durumdayken çökmeye başlıyor. Meditasyon yapmak, rahatlamak, yoga, yürüyüş, derin nefesler almak ve sahip olduğunuz her şeye şükran duymak şu sıralar çok önemli. Sosyal olmanın farklı yollarını bulmak gerekiyor. Düzenli görüntülü aramalar yapabilir veya bir arkadaşınızla açık hava yürüyüşü planlayabilirsiniz.

COVID-19 ile ilgili tüm gelişmelere ve güncel bilgilere Dr. Öz ve Ekibi YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları