Sağlığınız için her gün yapmanız gerekenler

Hayatınızı kolaylaştırmak için günlük yapılması gerekenler listemin başında gelen 10 maddeyi en sondan başlayarak, en önemli maddeye kadar sizlerle paylaşacağım...

Haberin Devamı

10-Yumurta yiyin
Yumurta, günlük protein ihtiyacınızın yüzde 13’ünü ve günlük kalori ihtiyacının yalnızca yüzde 4’ünü karşılayan bir protein deposudur. Bu harika ve masrafsız protein kaynağı güçsüzlükle savaşır. Kolin bakımından zengin olan yumurta, alzheimer hastalığıyla bağlantılı olan beyindeki iltihaplanmayı da azaltır.

Sağlığınız için her gün yapmanız gerekenler

9-Tuvaletten
çıkmadan önce...
Dışkı kontrolü yapın. Dışkınız hiçbir zaman beyaz olmamalı. Eğer olursa bu, emilimle ilgili bir problem veya bir tıkanıklığa işaret eden safra eksikliği anlamına gelebilir. İkinci olarak tuvalete çıkma aralığının çok değişken olduğunu unutmayın. Haftada üç ile günde birkaç defa arası normal kabul edilir.
8-Her öğünün yarısını sebzeler oluştursun
Sağlığınız için her gün yapmanız gerekenler

Sebzeler yaşamsal besin maddeleriyle doludur. Birçoğumuz bu besin maddelerini yeteri kadar almıyoruz. Öğünlerinizin yarısını sebze olarak tüketin. Sabah, sebzeleri omletinize koyabilirsiniz. Öğlen ve akşam yemeklerinde daha fazla sebze ağırlıklı salata ve çorba tüketin. Tabağınızın bir tarafına ana yemeğinizi (tavuk veya balık olabilir), diğer tarafına da sebzelerini koyarak ikiye ayırın.
7-Sabah yarım, akşam yarım multivitamin
Multivitamin, vücudunuzun ihtiyacı olan her şeyi almayı garantileyen bir sigorta poliçesi görevi görür. Ancak, vücudunuz bütün bu besin maddelerini bir kerede ememez ve bunların bir kısmını idrar ve dışkı yoluyla atar. Emilimi çoğaltmak için multivitamininizi ikiye bölün ve yarısını sabah, yarısını akşam alın. Çeşitli kapsüllerde günlük dozu sağlayan bir markayı deneyip alabilirsiniz.
6-Kemik sağlığı
için takviye alın
Kemiklerinizi korumak için yalnızca multivitamin almak yetmez. Aşağıdakilerden oluşan bir kemik güçlendirici kokteyle ihtiyacınız var:
Vitamin D3, 1000 IU (uluslararası birim)
Kalsiyum, 600 mg
Magnezyum, 400 mg
Artık eczanelerin çoğu bu kombinasyonu tek bir kapsül içinde satıyor. Bu üçlü kombinasyona neden mi ihtiyacınız var? D vitamini, kemiklerin güçlü kalmasını sağlamak için kalsiyum emilimine yardımcı olur. Magnezyum aynı zamanda kalsiyumdan kaynaklanan damar daralmasını ve kabızlığı engeller.
5-En az beş saat uyuyun
Yapılan son bir araştırmada yeterli bir uyku uyumayan insanların ertesi gün yeteri kadar dikkatli olmadıkları ve daha da kötüsü bunun farkında olmadıkları ortaya çıkmıştır. Daha iyi uyuyabilmeniz ve daha çabuk uykuya dalabilmenize yardımcı olacak dört öneri:
 Yatmadan önce kitap okuyun.
Beyni, uyanması için harekete geçiren bir tepe lambası yerine okuma lambası tercih edin.
Çalar saatiniz dijitalse, görmeyeceğiniz bir yere koyun; böylece ışığa karşı duyarlı olan beyindeki epifiz bezini harekete geçirmemiş olursunuz.
Işığı engellemek ve uyku kalitesini artırmak için göz maskesi kullanın.
4-Seks yapın
Partnerinizle birlikte sağlıklı bir seks hayatınızın olmasının birbirinize bağlı kalmanıza yardımcı olduğunu ve iyi bir antrenman sağladığını zaten biliyorsunuz. Yeni bir araştırmaya göre seks, aynı zamanda beyindeki ara bağlantıları geliştirerek ve stresi azaltarak beyne de iyi geliyor.
3-Beş dakika boyunca nefes alın ve esneyin
Her gün beş dakika boyunca doğru nefes alıp esnemek ömrünüzü uzatacak bir stres azaltma etkisi yaratır. Sabah uyandığınızda ‘hippi’ esneme hareketlerini uygulayın: Ellerinizi aşağı uzatın ve ayak parmaklarınıza dokunmaya çalışın. Kalçanızı ve başınızı serbest bırakın. Şimdi, sol ve sağ dizlerinizi rahatlatın ve biraz yürüyün. Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın. Beş dakika sonra artık rahat ve işe gitmeye hazırsınız.
2-Beyaz ve işlenmiş şekerden uzak durun
Basit şeker Amerika’nın obezite sorununun arkasındaki neden. Beyaz veya işlenmiş şekeri hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Ayrıca aldığınız ürünlerin etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirin ve yüksek früktozlu mısır şurubu (HFCS- high fructose corn syrup), esmer pirinç şurubu gibi ‘gizli şeker’ içeren ürünlerden uzak durun.
1-Günde 10 bin adım atmanızı öneriyorum
Yapılan son araştırmalara göre her gün oturmak için harcadığınız her saat, ölüm riskinizi yüzde 11 artırıyor. Kıpırdanmak gibi gün boyunca yapacağınız basit hareketler bile sağlığınıza büyük katkıda bulunabilir. Günde 10 bin adım atmanızı öneriyorum. Bir adım ölçer edinerek sağlığınız için attığınız adımları ölçebilirsiniz.

Haberin Devamı

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 12.30’da Sony Channel Digiturk 51’inci Kanal ve D-Smart 52. Kanal’da yayımlanmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları