Onun alzheimer’ı sizi de tüketmesin

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, 10 yılı aşkın bir süre alzheimer hastalığıyla mücadele etti. Babasının ölümüne kadar bakımını üstlenen kızı Patti Davis’in, bu travmatik süreçte sağlıklı kalabilmek için hasta yakınlarına önerileri var...

Haberin Devamı

Onun alzheimer’ı sizi de tüketmesin

Demans veya alzheimer hastalarının bakımını üstlenmek yakınları için zorlayıcı ve travmatik olabiliyor. 2004’te yaşama veda eden eski ABD başkanlarından Ronald Reagan’ın kızı Patti Davis katıldığı bir TV programında bu sürecin ne kadar yıpratıcı olduğunu anlattı.
Reagan’a konulan alzheimer teşhisi 1994’te halka duyurulduğunda eski başkanın ailesi zaten bir süredir hastalığın belirtileriyle karşı karşıyaydı.

‘Beyond Alzheimer’s’ destek grubunun kurucusu da olan Davis, hastalığı boyunca babasının yanında oldu. Geçen günlerde yayımlanan yeni kitabı ‘Floating in the Deep End’de de alzheimer hastalarına bakanların  bu süreçte kendilerine nasıl destek olabileceğini anlattı. Davis’in sizinle paylaşmak istediğim 3 önerisi var:

Haberin Devamı

1. YALAN SÖYLEYEBİLİRSİNİZ

Hastanın gerçeklikle bağı kalmadıysa işleri kolaylaştırmak için yalan söylemekle barışabilirsiniz. “Babam bir gün beni çocukken buz patenine götürdüğünü söyledi ve orada neler yaptığımızı anlatmaya başladı. Böyle bir şey hiç yaşanmamıştı” diyen Davis, bu gibi durumlarda hastanın anlattıklarını düzeltmenin gerginlik ve endişeye sebep olabileceğini söylüyor.

2. MEDİTASYON YAPIN

Davis’e göre meditasyon yapmak hastaya bakım ve destek sağlayan kişiler için büyük önem taşıyor. “Meditasyon yapmak stres ve anksiyete seviyemi azaltıyor. Bunun için, belki çok zor olsa da 20-30 dakika ayırmanız gerekiyor. Demans hastalarına destek olan kişiler, hastanın kendilerinden daha önemli olduğuna inanır. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor; sizin fiziksel ve ruhsal sağlığınız da ilgiyi hak ediyor.”

3. KABUL EDİN

Davis, zihin çalan bu hastalıkla mücadele eden bir hastaya bakmanın kendini çok değiştirdiğini de söylüyor. Bakım sağlayan kişilerin birçoğu bunu zaten çok iyi biliyor. Artık eski haline dönemeyeceğini bildiğini söyleyen Davis yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: “Alınması gereken bütün derslerin ne kadar engin olduğunu babam ölene kadar anlayamamıştım. Geriye dönüp yaşadıklarıma baktım. Bu ilk kez yaptığım bir şeydi. Babamın, ruhumun en derin köşelerine bıraktığı, sonsuza kadar minnettar olacağım dokunuşları fark edebilmem bu hastalıkla beraber yıllar sürdü.”

Haberin Devamı

İKİ KEZ KAYBEDİYORUZ

ABD Alzheimer Vakfı’na göre alzheimer hastası bir kişi, tanı konduktan sonra 4-8 yıl yaşıyor. Ancak bazı durumlarda bu süre
20 yıla kadar uzayabiliyor.

Anneme de 2 yıl önce alzheimer tanısı konuldu. Dünyada 50 milyon civarında demans hastası var ve yaklaşık üçte ikisini alzheimer’a yakalananlar oluşturuyor.

Eşiniz ya da bir yakınınız alzheimer olduysa ve siz ona bakmak durumundaysanız öncelikle bir hastalıkla karşı karşıya olduğunuzu kabul etmelisiniz. Ve yakınınızın sizi üzmek için böyle davranmadığını hep hatırlamalısınız.

Maalesef alzheimer’la sevdiklerimizi iki kez kaybediyoruz. İlki, bizi unuttuklarında ve ikincisi, hastalığa yenik düştüklerinde...

Yazarın Tüm Yazıları