Kanser riskini azaltmanın 14 yolu

Sağlığınıza dikkat etmek demek, tüm günlük yaşamınızı aşırı kontrol altına almak demek değil. Daha mutlu ve sağlıklı olmak için işe hayata geçirilmesi çok kolay küçük değişimlerle başlayabilirsiniz. İşte bazı kanser türlerinden kendinizi korumanın yolları...

  1. Daha fazla meyve yiyin
Haberin Devamı

Tatlı krizlerinizi elma, armut, şeftali ve nektarin yiyerek atlatmayı deneyin. Bu ve benzeri meyveler tüketmek, özofagus (yemek borusu) kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.Kanser riskini azaltmanın 14 yolu2 - Baklagilleri sevin

Haftada üç kez bir porsiyon pişmiş baklagil, ince bağırsak kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

Kanser riskini azaltmanın 14 yolu

3 - Yemeklerinize bunları katın

Sadece iki yemek kaşığı bile soğan, sarmısak ve arpacık soğan kullanarak öğünlerinize lezzet katar ve ‘diffüz büyük B hücreli lenfoma’ riskini azaltmış olursunuz. Salatanıza kırmızı soğan eklemekse mide kanseri riskini azaltır. 

Haberin Devamı

4- Güne kepekli gevrekle başlayın

Bir porsiyon kepekli gevrek, mide kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

5 - Balık yiyin

Somon, alabalık ve uskumru gibi Omega-3 yağ asitleri zengini balıklar, harika protein kaynaklarıdır. Haftada yalnızca iki porsiyon tüketmek, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

6 - Haftada iki kez pancar

Haftada en az iki defa pancar yerseniz mide kanseri riskini azaltabilirsiniz. 

Kanser riskini azaltmanın 14 yolu

7 - Yeşil yapraklı sebzeler

Tabağınızı yeşil yapraklı sebzelerle doldurmanın yumurtalık kanseri riskini azalttığını gösteren çalışmalar var. Günde bir porsiyon çiğ veya yarım porsiyon pişmiş halde yiyin. 

8 - Brokoliyi unutmayın

Hem C vitamini hem lif zengini brokoli (ve turpgillerden diğer sebzeler) bir diğer kanserle savaşıcı besindir. Haftada yalnızca bir parça tüketmek lenfoma riskini azaltır.

9 - Karnabahar ve lahana tüketin

Bu sebzeler, kanserle savaşıcı sülforafan içeriyor. Yapılan bir çalışma bu sebzeleri en fazla tüketen grubun meme kanserine yakalanma riskinin en az yiyenlere oranla yarı yarıya daha düşük olduğunu gösterdi. Haftada beş porsiyon veya biraz daha fazla tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

10 - Yeşil çay için

Her gün tüketebileceğiniz bu içecek mide kanserine karşı korumacı olabilir.

11 - Cilt için ıspanak

Her gün 250 gram çiğ ıspanak yemek, pula benzeyen deri kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

12 - Kırmızı eti azaltın

Kırmızı et, kolon ve kalın bağırsak kanserleriyle bağdaştırılıyor.

Kanser riskini azaltmanın 14 yolu

13 - Diş hekiminize görünün

Diş sağlığınıza dikkat etmek, ağız ve ‘orofarenks skuamöz’ hücre kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur

14 - Spor yapın

Herkes spor yapmalı ancak eğer 50 yaşın üzerindeyseniz daha fazla nedeniniz var... Yüksek seviyede egzersiz yapan 50 yaş üstü kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 67 düştüğü gözlemlendi.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları