Kalp krizi belirtileri herkes için aynı değildir, bu nedenle hepsini bilmelisiniz

Tamamen sağlıklı olan birinin sindirim güçlüğüne benzer bir ağrı yaşamasının sebebi muhtemelen gerçekten sindirim güçlüğüdür. Ancak kalp hastalığı risk faktörlerinden çoğuna sahip birinin ilk kez bu ağrıyı yaşamasının sebebi kalp krizi olabilir.

Haberin Devamı

Göğüs ağrısı, terlemek ve kendini güçsüz hissetmek kalp krizinin bilinen belirtileridir ancak maalesef bu herkes için geçerli değildir. Kalp krizi geçiren birçok kişide, henüz bilinmeyen belirtiler görülebiliyor veya hiç belirti görülmüyor. Ağırlıklı olarak kadınlar, ileri yaştaki yetişkinler ve diyabet hastalığı olanlar genellikle kalp kriziyle bağdaştırılmayan belirtiler gösteriyor.

Özellikle risk faktörlerini biliyorsanız, kalp krizinin herkesin bilmesi gereken ve daha az yaygın birkaç belirtisi var. Bu belirtiler,

  • Çenede, sırtta, boyunda, midede veya kolda ağrı.
  • Ani ve açıklanamayan yorgunluk hissi.
  • Kafa karışıklığı.
  • Normalde nefes alırken zorluk yaşanmayan aktiviteler esnasında nefes darlığı.
  • Sindirim güçlüğü gibi hissedilen şüpheli göğüs ağrısı.
  • Göğüste ani ve keskin bir acı yerine sıkışma ve daralma hissi (Kadınlarda iç çamaşırı darlığıyla karıştırılabilir).

Gerçekten kalp krizi olup olmadığını nasıl bilebilirim?

Kalp hastalığı geçmişi olan kişiler, kalp krizi geçirmeye yatkındır. Sigara içmek, yeterli egzersiz yapmamak, yüksek tansiyon veya diyabet ve fazla kilolu olmak bir kişinin kalp hastalığı riskini arttıran faktörlerdir. Tamamen sağlıklı olan bir kişinin sindirim güçlüğüne benzer bir ağrı yaşamasının sebebi muhtemelen gerçekten sindirim güçlüğüdür. Ancak kalp hastalığı risk faktörlerinden çoğuna sahip birinin ilk kez sindirim güçlüğüne benzer bir ağrı yaşamasının sebebi kalp krizi olabilir.

Haberin Devamı

Doktorumu hangi durumda, ne zaman görmeliyim?

Bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız yapmanız gereken şey doktorunuzu görmektir. Eğer kalp krizi geçirdiğinize dair bir belirtiniz olmasıyla alakalı en ufak bir şüphe duyuyorsanız acilen tıbbi yardım almalısınız. Beklemek yaşam ve ölüm arasındaki farkı gösterebilir ve üzülmektense tedbirli olmak gerekir. Genellikle kadınlar, belirtilerini sonradan ilettikleri zaman aslında çok daha ciddi bir durumda olduklarını fark ederler. Eğer sağlığınızın bir anda kötüleşmeye başladığını hissederseniz mutlaka bununla ilgili bir sağlık kuruluşunu ziyaret etmelisiniz.

GELECEK BİR KALP KRİZİ İHTİMALİNİ NASIL ÖNLERİM?

Kalp krizinden korunmak için anahtar kelime ‘önlem’dir. Kolesterolünüzü, kan şekeri değerlerinizi ve tansiyonunuzu kontrol edecek olan doktorunuzu yılda en az bir kez görün. Bu değerlerinize aşina olmak risklerinizi bilmenize yardımcı olur. Aynı zamanda, kalp sağlığınızı ciddiye almanız önemlidir ve yaşam tarzınızı ideal sağlığınıza göre düzenlemeniz gerekir.

Haberin Devamı
  • Sebze, yemiş ve tam tahıl bakımından zengin bir beslenme biçimi benimseyin.
  • Günde en az 20 dakika egzersiz yapın.
  • Sigarayı içmeyin.
  • Alkol kullanımınızı günde bir bardakla sınırlayın.
  • Fazla kilolarınızı verin (Birkaç kilo bile olsa faydası olur).
  • Kolesterol ve tansiyonunuzu yılda en az bir kez ölçtürün ve kalp sağlığı kartınızda takip edin.
  • Herhangi bir kronik rahatsızlık için size verilen ilaçları kullanılması gerektiği gibi ve düzenli olarak kullanın.

COVID-19 ile ilgili tüm gelişmelere ve güncel bilgilere Dr. Öz ve Ekibi YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları