D vitaminine ihtiyacınız olabilir mi?

Son zamanlarda depresif hissediyor ve evde daha fazla mı vakit geçiriyorsunuz? Kemik ve kas ağrılarınız mı var? Vücudunuz size D vitamini eksikliği sebebiyle sinyal veriyor olabilir. Hastalıklara karşı savunmasız kalmamak için yeterli oranda D vitamini aldığınızdan emin olmak istiyorsanız bu önerilere bir göz atın.

Haberin Devamı

D vitaminine ihtiyacınız olabilir mi
D vitamini seviyesi yüksek olanlar COVID-19’u daha hafif atlatıyor.

Vücudumuza kalsiyumu emmesi için yardımcı olan D vitamini kemiklerimizin de güçlü kalmasını sağlar. Aynı zamanda anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleriyle bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Bu açıdan pandemi dönemi ya da sonunda sosyalleşmeye başlayacağımız günler için büyük önem taşıyor. Son zamanlarda COVID-19’la

D vitamini arasındaki ilişkiye yönelik araştırmaların sayısı da oldukça arttı. Çalışma sonuçları, kan değerlerinde D vitamini yüksek olanların hastalığı daha hafif atlattığını gösteriyor. Bu nedenle, sağlık otoriteleri özellikle pandemi sürecinde yeterli D vitamini alımını destekliyor.

Haberin Devamı

Belirtmek istediğim diğer bir konuysa D vitamininin kadın sağlığı üzerindeki etkisi. Kadın vücudu biyolojik olarak çeşitli evrelerden geçer ve her evre farklı ihtiyaçlar doğurur. Çocukluk çağında oluşturulan sağlıklı iskelet sistemi hayatın ileriki dönemleri için çok önemlidir. Menopozda D vitamininin kemikler için önemi tekrar ortaya çıkar. Zira östrojen hormonunun kaybıyla beraber osteoporoz dediğimiz kemik erimesi ve kalp damar hastalıkları riski artmaya başlar. Özellikle kemik desteği için kalsiyum alanlarda D vitamini mutlaka K vitaminiyle desteklenmelidir. K vitamini, kalsiyumun kemiklere ulaşmasında D vitaminine yardımcıdır ve kalsiyumun kemik dışı birikimlerine engel olarak dokuları korur.

Peki, kas-kemik sağlığı, kronik yorgunluk ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarının en büyük destekçilerinden biri olan D vitamininin vücudunuzda yeterli seviyede olup olmadığını nasıl anlarsınız? Üç soruda bilmeniz gerekenleri anlattım...

İLERİ YAŞLARDA EKSİKLİĞİ GÖRÜLEBİLİR

Yeteri kadar D vitamini alıp almadığımı nasıl anlarım?

D vitamini eksikliğiniz varsa yorgunluk, kemik ağrısı, kas zayıflığı, kas ağrıları, kas krampları ve depresyona benzer ruh hali değişiklikleri gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak bazı kişiler hiç semptom yaşamayabilirler. Doktorunuzun isteyeceği bir kan tahliliyle D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını kesin olarak öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

D vitamini seviyesi düşüklüğüne neler sebep olabilir?

Crohn hastalığı, obezite ve böbrek hastalığı gibi bazı ciddi rahatsızlıklar D vitamini düşüklüğüne sebep olabilir. Kişinin ileri yaşta olması veya ten renginin koyu olması da faktörler arasında sayılabilir. Cildiniz güneş ışığını doğal olarak D vitamini üretmek için kullanır. Bu nedenle çok fazla kapalı mekânlarda kalmaktan ve yeteri kadar güneş ışığı alamamaktan da kaynaklanabilir.
D vitaminine ihtiyacınız olabilir mi
* Nasıl daha fazla D vitamini alabilirim?

D vitaminini güneş ışığına maruz kalarak alabilirsiniz. Ancak vücudun ihtiyacı olanı almanın bir diğer yolu da takviye kullanmaktır. Üzerinde D3 (kolekalsiferol) yazan reçetesiz kutulara bakabilirsiniz. D3 formu vücut tarafından daha kolay emilir ve D vitamininin diğer formlarına göre vücutta daha uzun süre kalır. Her durumda ürünlerin içeriklerini, miktarını, kimyasal koruyucular içerip içermediğini, üreticisini ve üretim kalitesini mutlaka kontrol edin.

Yazarın Tüm Yazıları