Bölgesel yağlanmalar başa bela!

Düz bir karnınız varsa kanser riskiniz daha mı düşük? Karın çevrenizdeki yağ en iltihaplı yağ olsa da bu; basen, kol ve bacaklarınızdaki yağın kanser veya kalp hastalığı riskinizi arttırmadığı anlamına gelmez. Araştırmalar gösteriyor ki vücut kitle indeksi 25 ve üzeri olan kişilerde farklı oranlarda farklı sağlık sorunları oluşuyor.

Haberin Devamı

Fazla yağın hangi bölgenizde olduğu fark etmez. 70 bine yakın kişi üzerinde yapılan bir çalışma obezitenin; hipertansiyon, diyabet ve ‘atriyal fibrilasyon’ (bir tür kalp hastalığı) gibi hastalıklara karşı bir tetikleyici olduğunu gösterdi. Yapılan bu yeni çalışmada, yağı nasıl ölçerseniz ölçün (ister vücut kitle indeksi, ister vücuttaki yağ oranı, ister bel-basen orantısı, boy-kilo orantısı veya bel-basen çevre ölçüsü olsun), aşırı kilolu veya obeziteli olmanın çok sayıda kanser türüne karşı riski arttırdığı anlaşıldı.

Araştırmacılar 9 yıl boyunca kanserli olmayan 437 bin 393 yetişkini (ortalama 56 yaş) hangilerinin kanser olduğunu görmek üzere takip etti. Vücut kitle indeksi 25’in üzerinde olan kadınlarda (‘aşırı kilolu/fazla kilolu’ aralığının başladığı rakam) her 5.1’lik artışta birçok kanser riskinin de arttığı gözlemlendi.
Bölgesel yağlanmalar başa bela
Vücut kitle indeksi 25’in üzerinde olan kadınlarda, her 5.1’lik artışta kanser riski de artıyor.

Haberin Devamı

Mide kanseri riskinin yüzde 35, safra kesesi kanseri riskinin yüzde 33, karaciğer kanseri riskinin yüzde 27, böbrek kanseri riskinin yüzde 26, pankreas kanseri riskinin yüzde 12, mesane kanseri riskinin yüzde 9, kolorektal kanser riskinin yüzde 10, rahim içi (endometrium) kanseri riskinin yüzde 73, meme kanseri riskinin yüzde 8 arttığı görüldü.

Risk artışının aynı zamanda vücut kitle indeksi 25’in üzerinde olan erkeklerdeki her 4.2’lik artışta da geçerli olduğu, ayrıca oranların da diğer tüm aşırı kilo/obezite ölçümleri için geçerli olduğu görüldü. Araştırmacılar aynı zamanda obezite arttıkça bu kanserlere yakalanma ve bu kanserlerden ölme riskinin de arttığını ortaya koydu (menopoz sonrası meme kanseri dışında).

Soru: Kiloyu basenlerime alıyorum ama karnım düz sayılır. Bu, kanser veya kalp hastalığı gibi karın bölgesi yağlanmasıyla ilişkilendirilen tehlikelerden kurtulduğum anlamına mı geliyor?

Cevap: Nerede olursa olsun, fazla vücut yağı, vücutta hücresel seviyede, hormon bazında, bağışıklık sisteminizde, beyniniz ve diğer organlarınızda değişimi tetikler; ‘inflamatuar’dır (iltihaplı). ‘Viseral yağ’ da denilen, iç organların etrafına yerleşen yağ, karın çevrenizdedir
ve tüm vücuttaki yağlar içinde en inflamatuar olandır. Tabii bu, basen, kol veya bacaklarınızdaki yağın kanser veya kalp hastalığı riskinizi arttırmadığı anlamına gelmez. Uyku bozukluğu, stres, nörolojik fonksiyon bozuklukları, viral enfeksiyon gibi hastalıkları saymıyorum bile...

Haberin Devamı

KİLO VERMEYE BUGÜNDEN BAŞLAYIN

Sağlıklı olmak ve fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Daha önceki yazılarımda bahsettiğim System Oz (System 21) adını verdiğimiz plana bir göz atın. Bu, kilo vermenize, tansiyon, açlık glikozu ve kötü kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olacak kolay bir plan. Sevdiğiniz yemekler ve sizin için özelleştirilmiş egzersizlerden oluşuyor. Bu planla aynı zamanda farkındalık ve aralıklı oruç üzerinde çalışarak kilo vermenizi kolaylaştırabilirsiniz. Bugünden başlayarak, daha mutlu ve sağlıklı olmak için kilo verme yolculuğunuza ilk adımı atın.

 

Yazarın Tüm Yazıları