Baş ağrısı mı, baş belası mı?

Bazı baş ağrıları bir ağrı kesici ve bir bardak suyla yok edilebilir olsa da bazı türler çok daha yoğun, ısrarcı ve hatta potansiyel olarak ölümcül. Ağrınız hakkında bilgi sahibi olursanız bir sonrakinde ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz.

Haberin Devamı

* Gök gürültüsü tipi baş ağrısı

Bu baş ağrısı türü sebepsiz yere geliyor, çok şiddetli ağrıya sebep oluyor ve genelde insanlar tarafından hayatlarında yaşadıkları en şiddetli baş ağrısı olarak tarif ediliyor. Bu tür bir baş ağrısı, beyin anevrizması işareti bile olabiliyor. Beyin anevrizması, kan basıncıyla damarlarda balon oluşumuna sebep olan zayıf noktalar. Eğer bu şiddette bir baş ağrısı hissederseniz, özellikle de bulantı, kuvvetsizlik ve görme bozukluğu gibi semptomlarla beraberse, anında tıbbi yardım istemelisiniz.

* Gerilim tipi baş ağrısı

En yaygın görülen baş ağrısı türü. Genelde başın arka kısmında, boynun arkasında ve şakaklarda hissediliyor. İsminden de anlaşılacağı gibi stres kaynaklı olup boyun ve baş kaslarının sertleşip kasılmasıyla meydana geliyor. Gidermek için ağrı kesiciyle rahatlama metotları denemelisiniz.

Haberin Devamı

* Küme tipi baş ağrısı

Kadınlara oranla, daha çok erkekleri etkileyen bu baş ağrısı aniden başlıyor ve giderek şiddetleniyor. Gök gürültüsü tipinin aksine başın tek bir tarafında hissediliyor ve sanki kümelenmiş gibi tekrar tekrar başınıza girip çıkıyor. Ayrıca gözlerinizin sulandığını ve ağrının olduğu kısımda yüzünüzün de gerildiğini hissediyorsunuz. Bu tür ağrıların süresini veya sıklığını azaltmaya ağrı kesiciler yardımcı oluyor ancak genelde insanlar geçmesini bekliyor. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı uzmanlar genetiği bir faktör olarak öne sürüyor.

* Sinüs baş ağrısı

Eğer nezleyseniz veya yeni iyileştiyseniz bu baş ağrısına sebep olan sinüs enfeksiyonu yaşıyor olabilirsiniz. Ateşle beraber gelebilen bu tür baş ağrısını ağrı kesici, antihistaminik veya dekonjestan ilaçlarla hafifletebilirsiniz. Eğer ağrı devam ederse bir doktora giderek bunun sinüs ağrısı olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

* Migren baş ağrısı

Genelde genetiktir. Birkaç saat hatta birkaç gün bile sürebiliyor. Migreniniz olup olmadığını bu semptomlara bakarak anlayabilirsiniz: Parlak ışık ve sesten rahatsız olmak, başın tek bir tarafında ağrı hissetmek, ağrının günlük bir iş yaparken birden girdiğini fark etmek, günlük aktivitelerle daha da şiddetlendiğini hissetmek ve başta zonklama… Bazen migren ağrısıyla beraber el ve ayaklarda hissizlik ve görsel halüsinasyon gibi semptomlar da yaşanıyor ama bu çok az kişide görülüyor.

Haberin Devamı

DOĞAL MİGREN ÇÖZÜMLERİ

Migren tipi baş ağrısı sırasında beyindeki kan damarları genişleyerek etrafındaki doku ve sinirleri zedeliyor. Bu doğal çözümleri deneyerek migreni hafifletebilirsiniz.

* Çözüm 1: Akupunktur

Yapılan araştırmalar en az altı seans akupunktur tedavisinden sonra migren baş ağrısı çeken insanların ağrılarında azalmalar olabileceğini ve bu etkinin altı ay kadar sürdüğünü gösteriyor.

* Çözüm 2: Gümüşdüğme otu çayı

Gümüşdüğme, başınızdaki kan damarlarının kasılmasını kontrol altına almaya yardımcı oluyor. Migren ağrısı sırasındaki ilk şiddeti azaltmak için bir fincan yardımcı olabilir. Papatya benzeri çiçekleri olan gümüşdüğme otu Antik Yunanlılar tarafından da ağrı kesici olarak kullanılıyordu. Modern tıbbın onu tekrar keşfetmesi 1980’leri buldu. Yeterli güneş almak koşuluyla evde bile yetiştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

* Çözüm 3: Riboflavin ve magnezyum

Magnezyum kan damarlarını stabilize etmeye yardımcı olurken, bir B vitamini olan riboflavin ise beyin hücrelerinin enerjiyi kullanmasına yardımcı oluyor. İkisini birden içeren besinler tüketmek migreni uzak tutmaya yardımcı oluyor.

Bu gıdaları beraber tüketmeyi deneyin:

-- Muz (magnezyum) ve badem (riboflavin)

-- Ispanak (magnezyum) ve yumurta (riboflavin)

 

The Dr. Oz Show hafta içi her gün saat 19.30’da D-Smart 20’nci kanal Maxsmart Premium HD’de yayımlanıyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları