Bahar alerjisini yenmenin 5 yolu

Çiçekler açtı, doğa uyandı ama alerji mevsimi de başladı. Polen en büyük düşmanınız değil: Evinizdeki hava kalitesinin dışardakine göre 5 kat daha kötü olabileceğini biliyor muydunuz? İşte bu yazı alerji sorunu geçirmeden atlatmanın yolları...

Haberin Devamı

1- Toz akarlarını yok edin

 

Ev tozu akarları sizin yatağınızda geçirdiğinizden daha fazla zaman geçirirler. Yeni bir yatak iki hafta içinde bu ufacık yaratıklardan 2 milyona kadar ev sahipliği yapabilir. Bu alerjenleri siz göremeseniz de dışkıları kaşıntı, göz sulanması, burun tıkanması ve öksürük gibi semptomlara yol açar. Çözüm olarak yorgan ve yastıklarınızı anti alerjik nevresimlerle kaplayın. Normal nevresimlere benzer fakat daha az geçirgen olan bu kılıflar toz akarlarını hapsederek sizin kullandığınız taraflardan uzak tutar. Dikkat etmeniz gereken iki şey; böcekleri içeri hapsedebilmek için gözenek çapı 10 mikrondan küçük olmaları ve mümkünse % 100 pamuk olması… Aldıktan sonra sıcak suda yıkamayı da ihmal etmeyin.

 

Haberin Devamı

2- 60 derecede yıkayın

 

Yastık ve çarşaflarınızı sıcak suyla yıkayın. Kaplama ve perde gibi kolay yıkanamayan şeyler için spreyli şişeyle asit çözeltisi sıkın. Böylece toz akarları ve hayvan kepeğinin neden olduğu proteinleri etkisiz hale getirerek alerjik reaksiyona neden olmalarını engellemiş olursunuz.

 

3- Toz maskesi takın

 

“Ne olacak ki” deyip geçmeyin: Temizlik yaparken maruz kalacağınız alerjenleri solumaktan korunmak için bir toz maskesi takın.

 

4- Nemi ayarlayın

 

Nemde gelişen tek şey küf ve mantar değildir. Toz akarları da nemi çok sever. Evinizde bir nem ölçer aygıt alın ve eğer gerekirse en çok nem olan yerler için nem giderici alet edinin.

 

5- Havayı temizleyin

 

Evinizin havası alerjiyi en çok tetikleyen faktörlerden biridir. Bu yüzden yüksek verimli hava filtresi olan hava temizleyici edinin. Daha uygun fiyatlı bir alternatif için evinize havayı temizleyen bitkiler alın. Benjamin, paşa kılıcı gibi bitkiler karbonmonoksit, formaldehit ve diğer ev içi hava kirletenleri yok ederek evinizin havasını temizler. Havalandırma ve klima sistemlerinizdeki filtreleri yılda 4 kere değiştirin.

Yazarın Tüm Yazıları