7 soruda tiroid kanseri

Dikkat: Yapılan araştırmalar kadınlardaki tiroid kanseri sayısının giderek arttığını gösteriyor. Bu kanser türü çaktırmadan büyümeye eğilimli bir kanser türüdür; bazen yıllarca fark edilemeyebilir. Peki nelere dikkat edilmeli?

Haberin Devamı

Nedir? Tiroid bezi, derinin hemen altında, soluk borusunun hemen önünde, Adem elmasının hemen altında, kelebek şeklinde yayılarak yer alır. Bu küçük organ, vücudun makinisti gibidir; metabolizmayı ateşleyen tiroid hormonunu üretir. Tiroid hormonu dengesi bozulduğunda büyük zarar verebilir.

Neden yükselişte? Bazıları bu yükselişi, görüntüleme ve biopsi teknikleri gibi gelişen ve daha kesin sonuçlar veren teşhis teknolojisine bağlıyor. Önceden bu küçük tümörleri önceden teşhis etmek zordu.

Kadınlarda daha mı yaygın? Tiroid kanseri, kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha yaygındır. Bu da hastalığın östrojenle alakalı olabileceğini gösteriyor.

Nodül demek, kanser demek mi? Çoğu genelde hiçbir soruna yol açmaz, iyi huylu bozukluklardır. Hastalardaki tiroid nodüllerinin sadece yüzde 6.5’i gerçekten kansere dönüşüyor.

Haberin Devamı

Belirtileri neler? Tiroid kanseri genelde semptom göstermese de, bunlar varsa kontrole gidin: • Yutmada güçlük •Boyunda ağrı veya boğaz ağrısı •Seste değişiklik, hırıltılı, boğuk ses • Sürekli öksürmek •Nefes almada güçlük.

Nasıl tanı konur? Doktorunuz boynunuza dokunarak çalışacağı bir fiziksel test uygular.

Tedavisi nedir? Ameliyat olabilirsiniz ya da radyasyon, radyoaktif çekirdek, kemoterapi, hormon terapisi veya hedefli terapi gibi yöntemler uygulanabilir.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları