Önüm arkam grafik, tablo...

Güne korona tablosuyla başla, Bitcoin tablosuna bak, dön oradan TÜİK bilmem ne oranı açıklamış, ona gözün takılsın... Bu sözelci halimle ben bütün bu tabloların arasına neden düştüm, niye düştüm ve en önemlisi nasıl çıkacağım acaba?

Haberin Devamı

Önüm arkam grafik, tablo...

Size de bazen hayatta en hakiki mürşit Excel’miş gibi geliyor mu? Bana biraz geliyor. Hele son zamanlarda iyice geliyor. Sözelci bir kişi olarak hayatımda bu kadar çok rakam, tablo, grafik, vıt eğrisi, zıt kırılımı takip etmek durumunda kalacağımı hiç düşünmezdim. Ama işte dedikleri kadar var gerçekten: Hayat siz plan yaparken başınıza gelenlerdir. Bizim durumumuzda bu, biz plan yaparken geçip giden rakamlar oluyor. Böyle olunca eğer o anda halihazırda bir Excel’e bakmıyorsam “Bunu aslında bir Excel’de gösterseler” diyor oluyorum.

Misal her sabah bakalım bugün nasıl bir gün diye bilgisayarı açtığımda korona tablosuyla karşılaşıyorum. Sabah kahvesi seansı “Hımmm test sayısı 300 bin 108 olmuş, vakaya bakalım, 52 bin 400 kusür. Dün 49 bin idi. Yüzde 7 desen...” gibi mırıltılarla geçiyor. Sonra septik bir kişi olmanın getirdiği ekstra mesai var. Misal “Türkiye en çok vaka açıklayan ikinci ülke oldu” demişler, gidip worldometer’dan kontrol edesi geliyor insanın kaçınılmaz olarak. Oraya gidince de bir süre Fransa’nın son 24 saati, Belçika geçen haftası, Hindistan’ın ilk 17 günü gibi bir işine yaramayacak datalara bakarken yakalıyorum kendimi.

Haberin Devamı

Korona tablosundan kafayı kaldırdın diyelim. Bu sefer Bitcoin tablosu çıkıyor hop diye karşına. 55 binden kapatmıştı, bak 57 bin olmuş. Aaa demin de 56’ya indi. Trend desteği üzerine çıkmış, direnç noktasını geçerse 62 bine gidebilirmiş. Tamam bunu da öğrendik. Gerçi trend desteği ne demek onu tam öğrenemedik ama olsun.

Bu kripto işine bir girdin mi çıkabilen beri gelsin zaten. Dogecoin düşmüş, HopCoin yüzde 7 çıkmış, peki bunlar niye inip çıkıyor? Bunu anlamaya çalışmaya iki makale, iki YouTube videosu kadar vakit ayır. Biraz anla ama tam anlayama, o arada “Benim coin’e yatıracak param mı var, ben bunu niye öğrenmeye çalışıyorum” diyerek kendine yabancılaş, bütün sekmeleri kapat.

Sırada ne var? Euro çıkmış, dolar inmiş. Bunları da grafikleriyle görelim. Pek güzel.

Haberin Devamı

“Bu kadar ekonomi yeter” deyip gideceğim ama grafik, istatistik, rakam bağımlısı olmuşum, gidemiyorum. “Son bir sigara içip bırakacağım” diyen adam gibi mütemadiyen “Tamam şuna da bakayım, sonra grafikle tamamım” diyorum, lakin olmuyor. Al bak mesela tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 16.19 artmış. Bunun bir de reel rakamı var. Birileri “O öyle hesaplanmaz, böyle hesaplanır” demiş dönüp ona bakmak lazım. Bakıyorum, nasıl hesaplandığını anlamıyorum ama 35-40 bulmuşlar.

Süper Lig candır, en azından kafam basıyor

Kahvemi içtim, korona tablosuna baktım, yatırımlık bir durumum olmamasına rağmen ne inmiş, ne çıkmış bütün tablolara baktım. Şimdi başka bir şeyle ilgilenebilirim. Peki neyle ilgileniyorum? Başka grafikler ve istatistiklerle.

Haberin Devamı

Buyur mesela: “156 ülkede toplam 35 bin 500 parlamento koltuğunun yalnızca yüzde 26.1’i, 3.400 bakanlık görevinin yalnızca yüzde 22.6’sı kadınlar tarafından temsil ediliyor. Rapor, mevcut ilerleme hızıyla devam edildiğinde politikada cinsiyet eşitliğine ulaşmanın 145.5 yıl alacağını öngörüyor.”

Tablodan, grafikten kaçış yok, bu açık. Madem kaçamayacağım, bari kafamın rahat bastığı bir tabloya bakayım. Neredeydi bakayım şu Süper Lig puan tablosu?

Yazarın Tüm Yazıları