İnsan gündemine yeter dedim

Hayvanseverler insan sevmez derler, bu doğru bilgi değil. Ama kendi adıma insanı değilse de insanın gündemini sevmekte biraz zorlandığımı kabul edebilirim. Bu yüzden kendimi hayvan gündemine verdim.

Haberin Devamı

Çok söylenir, siz de duymuşsunuzdur: Hayvanseverler insan sevmiyor. Doğru olmadığı araştırmalarla da sabit, o ayrı ama benim açımdan şu doğru olabilir, insanların gündemini sevmiyorum. O yüzden sabah günün haberlerini şöyle bir tarama ritüelimde bazı düzenlemelere gitmeyi denedim. İnsanlar yerine hayvanlar âleminin gündemine bakıyor, “İnsanlara da başkası baksın artık” diyorum.

Tabii Türkiye özelinde orada da çoğunlukla iç açıcı şeyler olmuyor. Mesela geçen güne, sürekli geldi, gelecek denen ama bir tarih verilmeyen Hayvan Hakları Yasası’nın taslağı olduğu iddia edilen metne bakarak başladım. Evde üç hayvandan fazlasını bulundurmanın yasaklanacağını gördüm. Yine olmayan bir probleme çözüm üretilmiş olmasına sinir olup kapattım.

İnsan gündemine yeter dedim

Haberin Devamı

Daha pozitif bir haber arayışıyla rotamı tilkilere çevirdim. Türkiye’nin pek çok köşesinden “Sevimli tilki yemek için şuraya indi” haberleri akıyor. Haftada üç tilki haberi garanti ajanslarda. Mesela bu sabahın tilkisi Tokat Reşadiye’den... Kaplıcaya gelen tilkiye çorba ve ekmek ikram edilmiş. Sivas’ta başka bir tilki kendini pideciye zimmetlemiş. Kedilerle birlikte kapıda yemek yiyormuş. Bu tatlı tilki haberleri de aslında o kadar tatlı değil tabii. Hayvanın doğal ortamında yiyecek kalmamış, gelip kaplıcadan medet umar olmuş. Ayrıca saf değiliz, ajansa düşmeyen ve insana yaklaşması tam tersi etki yaratıp vurulan bir tilki daha olduğunu biliyoruz.

Böyle insan içine inen yabandomuzu da oluyor ama bizde pek hoş karşılanmıyorlar. Lakin Fransa’nın Nimes kentinde de domuzlar sokağa inmiş. Bir sorun yaşamadan gezinmiş, yemeklerini yiyip gitmişler.

Pozitif haber arayışımı sürdürüyorum. Ordu’da dereye düşen danayı itfaiye eri sırtında taşıyarak çıkarmış. İşte pozitif. Aynı dana Kurban Bayramı’nı sağ salim atlatamayabilir tabii ama ajansın danayı bu kadar yakından takip edeceğini sanmıyorum. Dolayısıyla hikâyenin sonunu öğrenemeyeceğim.

Haberin Devamı

Eski sevgiliden intikam

Pozitif bir haber de ABD’de var. Joe Biden’ın iki köpeğinden biri olan Major barınaktan çıkıp Beyaz Saray’a kadar ulaşan ilk köpek olmuş. Buyurun size güzel bir detay: Portakal Reis son 120 yılda Beyaz Saray’da köpeksiz yaşayan ilk başkanmış. James Polk ve Andrew Johnson’ın da köpekleri yokmuş. Bu ikisi de aynı Portakal Reis gibi dört yıl oturabilmişler başkan olarak. Köpek yoksa ikinci dönem başkanlık da yok diyebiliriz yani.

Batı’da birkaç pozitif hayvan haberi daha var. Portekiz’de eski çamaşır makinelerinin toplanıp sokakta kedi evi olarak kullanılmasına başlanmış. Biz İstanbul’da kedi evi mimarisinin değişik örneklerini görmeye alışığız. Ama materyal olarak çamaşır makinesi kullanımı bizim için bile çok yenilikçi.

Haberin Devamı

Sonra bir vefat haberi var. Dünyanın en uzun köpeği danua cinsi Freddy 8 yaşında hayatını kaybetmiş. Kendisiyle ilgili ilginç bir bilgi daha var: Yaşamı boyunca toplam 24 kanepe parçalamış. Kısa ama verimli bir hayat yaşamış diyebiliriz.

Bir de intikam fırsatıyla kapatalım. ABD’de bir hayvan barınağının, 14 Şubat’ta değişiklik yapıp eski sevgilisine hediye almak isteyenlere ilginç bir teklifi varmış. Barınak, 5 ila 30 dolarlık (35 ila 215 TL) bağış yapan kişilerin eski sevgilisinin adını kedi kumluklarına yazmayı taahhüt ettiği bir kampanya düzenlemiş. Bazı ilişkiler gerçekten oldukça sert bitiyor olmalı.

Gördüğünüz gibi hayvanlar gündemi de sürekli pozitif değil. Ama istatistiki olarak insan gündeminden nispeten fazla olumlu haber içeriyor. Galiba bir süre daha gündem merakımı bu tarafla sınırlı tutacağım.

Yazarın Tüm Yazıları