Düzenli bir scooter mümkün mü?

Kaldırım canavarı scooter’lara yeni düzenleme gelmiş. Bu taşıtla arasında sorun olan bir kişi olarak düzenlemeyi değerlendirmeyi kendime hak görüyorum. Hadi bakalım...

Haberin Devamı

Düzenli bir scooter mümkün mü

Elektronik scooter’larla ilgili düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Tam da bir gün önce iki tanesi kaldırımda yarattığı kaosla kendi halinde giden yaya, araç ne varsa hepsini birbirine katmıştı. Kaldırımda çaprazlar çize çize giderken onlardan kaçmak isteyen bir kısım yayayı sağa sola saçtılar. Biz önümüze aniden hoplayan yayalardan kaçmak için araçların yarısını karşı şeride soktuk. Oradan gelen minibüs çarpmasına ramak kala durdu. Ki minibüsler genelde fren kullanmaz, yol vermez, kendi olayından başkasını gözetmez. Durmak zorunda kaldı adam yani. Sağ olsun büyüklük gösterdi. Arkadaşım “Her inovasyonun kaderi sonunda Türkiye’de apaçisel kullanımlı eğlence aracına dönüşmek oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Ertesi gün WhatsApp’a üç ayrı kişiden gelen scooter düzenlemesi haberini daha bir ilgiyle karşıladım. Üç kişinin birden bu haberi görünce bana göndermek istemesini de yadırgamadım, bu taşıtlarla belli sorunları olduğu bilinen bir kişiyim. Uzun süredir kademeli olarak artan bir şekilde kurulmaya devam ettiğim için de maddelere bakıp bu işe yarar, bu yaramaz demem çok zor olmadı. Buyurun raporum...

- Ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa taşıt yolunda scooter sürülemeyecek.

Peki. Zaten taşıt yolundan ziyade kaldırımdan gidiyor bu araç. Kaldırım da yoksa ya da gerçekten az varsa taşıt yoluna iniyor. 

- Otoyol, şehirlerarası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında sürülemeyecek.

Bununla otoyola çıkan var mıydı bilmiyorum. Ama çıkabilirler, belli olmaz. Çıkılmamışsa da önden yasaklamak mantıklı. Biz bilmiyorduk olmasın.

- İkiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yan yana sürülmesi yasak.

Zaten ikiden fazlasını taşıt yolunun bir şeridine sürücüleriyle beraber yan yana tıpalamak pek mümkün değil.

BENİ BİR GÜLME TUTTU

- Yaya yollarında sürülmesi yasak.

Kimse kusura bakmasın, ben ‘yaya yollarında x sürülmesi yasak’ gibi kuralı ciddiye bir yere kadar alabilirim! Motosiklet geliyor üstüme kaldırımda, motosiklet! Daha bu işi çözemeyen, kaldırıma park eden arabaya karşı tek silah olarak elimizde silecek kaldırmayı bırakan, yaya yolundan giden scooter’ı göremez de yasaklayamaz da denetleyemez de... Bu arada motosiklet konusu açılmışken kuryeler üzerinde kurduğumuz yetişme baskısının ve bunun onları kaldırıma ittiğinin farkındayım. Daha bir de işin o etabı var çözülmesi gereken ki sıra onlardan feyz alan düz motosikletlere gelsin. O sıra geldiğinde Namibya çöllerinde gitsin diye üretilmiş motorla İstanbul kaldırımında gezen adama dert anlatmak işini başarabilir miyiz başaramaz mıyız bakarız.

Haberin Devamı

- İzin alınarak yapılan gösteriler dışında, akrobatik hareketler yaparak sürülmesi yasak.

Beni bu maddede bir gülme tuttu. Valla yalan yok.

- Manevra için işaret verme halleri dışında tek elle sürülmesi yasak.

Buna da güldüm.

- Kamu nizamını bozacak, özel mülkiyeti ihlal edecek, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park edilmesi yasak.

Bunu da denetleyen çıkmaz. Çıkarsa da en çok geçen gün kepengine scooter bağlandığı için dükkânını açamayan adam sevinir. En son aplikasyonu indirip scooter’ı açmak ve başka yere kendi park etmek zorunda kaldıydı.

- Vergiyle ilgili bir madde var bir de.

O denetlenir bak, ona şüphe yok.

Yazarın Tüm Yazıları