Al yeşili, vur sarıya!

İstanbul’un ulaşımını tekeline alan iki yapı birbirine gireyazmış. Bu güzide kavgada taraf tutulur mu, tutulursa kim tutulur?

Haberin Devamı

İki tane hiç hoşlanmadığınız kişi, kurum, yapı düşünün... Bunlar birbirleriyle son derece şiddetli bir kavgaya girsinler. İnsanın içi bir hoş oluyor değil mi? Martı ile Taksiciler Odası arasında çıkan kavgaya benim de bu gözle bakmam beklenir. Yeşillerin araç paylaşımı uygulaması taksicileri kızdırmış. Ki rakip gelir kızarlar, arabaya TR vatandaşı biner kızarlar, mesafeyi beğenmez kızarlar, kolay kızan bir topluluk onlar. İki tane ayrıcalıklı yapının bu güzide kavgasına madde madde nasıl bir gözle baktığımı söyleyeyim.

Al yeşili, vur sarıya

* Özellikle birbirlerine mafyavari videolar göndermeleri (bu videoyla atarlanma işi de ne tuttu yalnız son yıllarda), tehditvari çıkışlar, imalar ve seri açıklamalar tam bir Yepisyeni Türkiye havası. İki tarafa da çok yakışıyor, birbirlerine de denk güçler. Hiç bu çizgilerini bozmasınlar.

Haberin Devamı

* İki tarafın da ağzından düşmeyen kelimeler arasında hukuk, devletimiz, yasalar gibi şeyler olması ayrı tatlı. İki tane göstermelik denetleme hariç hiçbir yasaya tabi olmayan ulaşım aracısınız siz yahu. Adam ehliyetini kaybetmiş, üç kere aracı bağlanmış, hâlâ trafikte taksi kullanıyor. Diğeri zaten ölümlü kazalarına rağmen her şeyden muaf!

* Taksiciler Odası’nın şehrin ulaşım sorunu asla çözülmesin, bizim vermediğimiz hizmete alternatif olabilecek, bizle rekabet edebilecek her şey yasadışıdır yaklaşımı çok bilimsel. Yakın gelecekte “Vatandaşların kendi arabalarıyla bir yerden bir yere gitmeleri de yasadışıdır. Özel araçlara taksimetre konulsun, yazan rakam bize yatırılsın” gibi önerilerle gelebilirler.

* Şirket olan taraf “NY borsasına açılan ilk Türk şirket olacağız” demiş. NY borsasında Türk şirket halihazırda var.

* Taksiciler Odası kiminle kavga ediyorsa genellikle o kavga ettiği taraf haklıdır. Böyle de şaşmaz bir gerçek var. Bu konuda da Yeşil Kuş nispeten haklı.

* Bir diğer şaşmaz kural, taksicilere karşı her zaman karşı taraf haklı olmakla beraber, yine her zaman o karşı tarafın değil, Sarı Öfke’nin istediği sonucun oluşmasıdır. Tarihte ilk kez enteresan bir durum oluşabilir bu vakada. Karşılarındaki de bu kez az ayrıcalıklı değil. İlk kez olanca şımarıklıklarıyla gelip istediklerini alamadan dönebilme ihtimalleri var.

Haberin Devamı

* İlgili uygulamada da gerçekten korsan taksiye göz kırpan bir yan yok değil yalnız. Hatta aracını buraya kaydettiren bazı kişilerin araçlarının bağlandığı haberleri bile geliyor. İlginç bir şekilde bu tartışmanın taraflarının denetlenmediği kadar iyi denetlenir zaten korsan taksi sektörü. Trafikte makas atın, yandaki aracı tehdit edin, kaldırıma çıkıp yayaları korna çalarak yola atın, aracınızı saatlerce kaldırıma park edin, genelde pek bir şey olmaz. Korsan taksiye çıkarsanız anında enselenirsiniz ama.

* İşin özü, yolun zorbalarıyla kaldırımın zorbaları arasında bir seçim yapmak çok anlamlı değil. Günün sonunda barışırlar, videoları silerler, sonuçta hepimiz milliyiz temalı pozlar verirler, olan yine bize olur.

 

Yazarın Tüm Yazıları