Yangında hayvanlarımız sahipsiz değil

Yurdumuzun bir çok yerinde günlerdir devam eden yangınları üzüntüyle takip ediyoruz.Hayatını kaybeden insanlar, can veren onlarca hayvan, küle dönen binlerce hektar orman.

Haberin Devamı

Bu zor süreçte yangından yaralı kurtulan, dumana maruz kalan hayvanlarımız için neler yapabiliriz bilmekte fayda var. Yanıklarda yapılabilecek tek müdahale soğutma işlemidir. Yanık bölgenin suyla yıkanması acil müdahale olarak işe yarayacaktır. Soğutma işlemi buzla yapılmamalıdır. Ani soğutmalar şoka neden olabileceğinden kaçınılmalıdır. Yanık deriye diş macunu, yoğurt sürülmemeli ve üzeri kapatılmalıdır.   Soğutmanın ardından yaralı hayvan acilen veteriner kliniğine ulaştırılmalıdır. Yanığın derecesine göre hekim gerekli tedaviyi başlatacaktır.  Yüzeysel yanıklarda yanık pomatları kullanılabilir fakat derin yanıklarda klinik müdahale gereklidir..
*
Yangın bölgelerinde dumanla zehirlenme ciddi bir sorundur. Açığa çıkan yüksek oranda karbonmonoksitin solunması ölümcül tehlikelidir. Etkilenen hayvanın duman etkisinin azaldığı açık alana çıkarılması ilk yapılması gerekendir. Zaman kaybetmeden veteriner kliniğine ulaştırılmalıdır. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde oksijen desteği de hastanın hızlıca toparlanmasını sağlayacaktır. 
*
Yangın bölgelerinde meslektaşlarımızın karşılık beklemeden yaralı hayvanları tedavi ettiklerini biliyoruz. Dileriz bir daha yaşanmasın ama başka illerde de, Bursa’da da afet durumlarında hayvanlarımız için elimizi taşın altına koyacağımızdan şüpheniz olmasın. 

Sağlıklı günler dileriz...

Yazarın Tüm Yazıları