Pika sendromu

Evcil hayvanlarımız zaman zaman gıda dışındaki maddeleri ağızlarına alırları.

Haberin Devamı

Çoğunlukla merak ve yaramazlıktan kaynaklanan bu davranış başlarına iş açmadığı sürece sorun oluşturmaz ancak sürekli hale geldiğinde ortada sorun var demektir.
Kedi ya da köpeklerimizin mamaları dışına kum, toprak yemesi parkeleri ya da duvarı kemirmesi tıp dilinde pika olarak adlandırılır. Hayvanların yediği diğer maddeler arasında kumaş, bant, kağıt, ip, tel, plastik maddeler gelmektedir. Pikanın bir davranış bozukluğu olduğu bilinmekle birlikte vitamin-mineral eksiklikleri de altta yatan nedenler arasında olabilir. Anemi ve yoğun bağırsak parazitleri de pika için zemin hazırlayan faktörlerdir.
*
Gıda dışı maddeleri yiyen evcil hayvanda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkar. Sindirim düzensizlikleri, böbrek ve karaciğer gibi organlarda işlev bozuklukları görülebilir. Tedavi edilmezse durumu daha da kötüleşecektir.
Kedi ya da köpeğinizde maması dışındaki maddeleri yeme durumu görülüyorsa veteriner hekimine zaman kaybetmeden götürmenizde fayda vardır.
Veteriner hekiminiz kan analizleri ve görüntüleme yöntemleriyle genel durumunun tespiti ile tedaviye yön verecektir.
*
Beslenme düzeninin değiştirilmesi, kaliteli bir kuru mama ile beslenmesi, vitamin-mineral takviyeleri kullanılması, parazit varlığında antiparaziter ilaç uygulaması önemlidir.
Yeme bozuklukları asla yaramazlık olarak değerlendirilmemelidir. Yaramazlık olarak önemsemediğiniz durum hayvanınızın hayatına mal olabilir.
Sağlıkla kalın...

Yazarın Tüm Yazıları