Mikroçiple sorumluluklar arttı

Üzerinize kayıtlı mikroçip olan evcil hayvanlarınızın ölümü, kaybolması, çalınması ya da sahiplendirmek istediğiniz durumlarda resmi bildirimleri yapmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Kedi ve köpeklerin mikroçiple kimliklendirilmesi bazı yükümlülükleri beraberinde getiriyor. Hayvanınız sizinle sağlık içinde yaşarken yasal olarak bağlayan tek şey kuduz aşısı. Uygulanması zorunlu olan aşıyı kimlerin yaptırıp yaptırmadığı ilgili bakanlık kayıtlarında mevcut. Cezai yaptırımı olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz.
*
Dostunuzun çalınması ya da kaybolması durumunda önce karakola bildirimde bulunmanız gerekiyor. Mikroçip numarasının kayıtlı olduğu karne ile kayıp başvurusu yapmalısınız. Karakol tutanağı sonrası ya veteriner hekiminiz aracılığı ile ya da doğrudan Tarım ve Orman Bakanlığı ilçe müdürlüğüne bilgi vermeniz şart. Polis teşkilatının bu konuda ne kadar bilgiye sahip olduğunu bilmiyoruz. Süreci bilerek giderseniz işleriniz kolaylaşacaktır.
*
Herhangi bir nedenle can dostunuz hayatını kaybettiyse yapmanız gereken yine bakanlığa bildirimde bulunmak. Şimdilik bir ölüm raporu istenmiyor, beyanınız yeterli oluyor.
Evcil hayvanı sahiplendirmek istediğinizde yeni sahibiyle birlikte kayıtlı olduğunuz veteriner kliniğine gitmeniz ve ilgili formu imzalayıp doldurmanız gerekiyor. Yeni bir karne düzenlenmiyor, karnesiyle birlikte devri yapılıyor. Önceki sahibin bilgilerinin silinmesi ve karalanması yasak.

Yazarın Tüm Yazıları