Köpeklerde atopik dermatit

Köpeklerde deri hastalıkları oldukça yaygın görülmektedir. Bu hastalıklar arasında atopik dermatit tanısını sıklıkla koyuyoruz. Atopik dermatit alerji kökenli bir deri hastalığıdır.

Haberin Devamı

Çevremizde alerjiye neden olabilecek çok etken var.
Parfümler, deterjanlar, şampuanlar, çeşitli bitkiler, besinler, tahıllar, baharatlar, çeşitli kimyasal maddeler. Sağlıklı bir deri dışarıdan gelen alerjenler karşı kalkan oluşturur.
Deri bütünlüğü bozulmuş, hassas bünyeli köpek dostlarımız etkilenir. Alerjen partiküller deri altına yerleşerek enflamasyona neden olur. Bazen alerjik etkenler besinler aracılığı ile vücuda girer.
*
Deride kızarıklık, ataklar halinde kaşıntı hissi belirtileri arasındadır.
Bu şikayetlerle kliniğimize getirilen köpekleri öncelikle diğer deri hastalıkları yönünden değerlendiririz. Mantar, uyuz gibi deri hastalıkları elendiğinde atopik dermatit tanısı ön plana çıkar.
*
Atopik dermatitin kesin konulacağı test yöntemi yoktur. Beslenme biçimi, barınma koşulları, kronik bir hastalığı olup olmadığı, kullandığı ilaçlar tanı sürecini etkiler.
Hastalık sürecinde gıdaları elemine etmek için tedavi manalarına geçiş yapılması gerekebilir. İlaç tedavisiyle birlikte olası alerjenlerin ortadan kaldırılması işleri kolaylaştırır.
Sağlıkla kalın...

Yazarın Tüm Yazıları