Kediniz kumunun dışına yaparsa....

Kediler doğaları gereği toprak alana idrar yaparlar. Ev kedilerinde ise kedi kumları ile doğal bir ortam yaratılır.

Haberin Devamı

 Fiziken ve ruhen sağlıklı bir kedi bazı istisnalar dışında kum kabını kullanır. Kumun kirli olması, kum kabına sığamama, girip çıkarken zorluk yaşama, kabın yerinin değişmesi ile mama ve suyuna yakın olması durumlarında kum dışına idrar ve dışkı yapabilir.
Kedinizi rahatsız eden durumu değiştirdiğinizde sorun çözülür.
*
Erkek, kısırlaştırılmamış yetişkin kediler kızgınlık dönemlerinde gelişigüzel noktaları işaretleyebilir. Bu sorun kısırlaştırma ile kesin çözüme ulaşır.
Tüm bunlar olmaksızın tuvalet dışına yapıyorsa bir hastalıktan bahsedilebilir. İdrar sıklığı, rengi, kıvamı hastalığı tespitte yönlendirici olacaktır.
Böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları, mesanede kum veya taş, mesanede yapısal bozukluklar ve şeker hastalığı idrar problemleriyle kendini belli eder.
Çok sık idrara çıkma, kan gelmesi, yaparken zorlanma, acı hissi, hiç yapamama ve kaçırma ciddiye alınması gereken durumlardır.
Semptomlar ışığında radyolojik tetkikler, kan ve idrar analizi yaparak sorunun tespiti mümkün.
Hekiminiz teşhisi doğrultusunda ilaç tedavisi, sonda uygulaması ya da cerrahi müdahale önerebilir. Dostunuzun sağlığı açısından tedaviyi reddetmeyin.
Tedavi süresince hekiminiz diyetini de düzenlemek isteyebilir. Tedaviye destek mamasını kullanmanız olumlu katkı yapacaktır.
Sağlıkla kalın...

Yazarın Tüm Yazıları