Damak yarığında tedavi ertelenmemeli

Doğumsal bir anomali ya da sonradan travmalara bağlı olarak Kedilerde damak yarığı şekillenebilir.

Haberin Devamı

Oldukça ciddi ve hızlıca müdahale isteyen bir sağlık sorunudur.
Yarık damaklı kedide önce beslenme sorunları baş gösterir. Beslenemeyen küçük yavru ise, kısa sürede hayatını kaybedebilir.
Yetişkinlerde ise beslenme yetersizliğine bağlı sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar.
*
Damak yarığı açısından diğer bir tehlike; ağız ile burun boşluğu arasında geçiş durumu oluşturduğundan besinlerin bir kısmı burun boşluğuna oradan da akciğerlere kadar gidebilir. Kemiklere doğru genişleyen bir enfeksiyon durumu şekillenebilir. Damak yarığı bulunan kediler yeme ve içme sırasında ciddi sıkıntı yaşarlar, beslenme sırasında burun akıntısı, aksırma. solunum sıkıntısı gözlemlenir.
Damak yarıklarına cerrahi müdahale ile çözüm bulunur. Yarığın pozisyonuna büyüklüğüne göre birden fazla operasyon gerektiren durumlar olabilir.
*
Küçük yarıklarda yarık kenarlarının karşılıklı olarak dikilmesi yöntem olarak tercih edilebilir. Ağızdan alınan bir parça ile yarık bölgenin cerrahi olarak onarımı uygulayabildiğimiz bir operasyondur.
Damak yarıklarının kendiliğinden zamanla kapanması, ilaçlarla iyileşmesi mümkün olmadığından hekiminizin cerrahi müdahale önerisini ciddiye alın. Yarığın kapatılmadığı her gün evcil dostunuzun hayati tehlike altında olduğunu unutmayın.
Sağlıkla kalın…

Yazarın Tüm Yazıları